Γιορτή Πατέρα 2020: 10 θρυλικοί μπαμπάδες του σινεμά- Ο τρομακτικός, ο αδέξιος και ο “εξωγήινος”

Γιορτή Πατέρα 2020: 10 θρυλικοί μπαμπάδες του σινεμά- Ο τρομακτικός, ο αδέξιος και ο “εξωγήινος”

Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή του Πατέρα, το News 24/7 θυμάται μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς μπαμπάδες και πατρικές φιγούρες του σινεμά που έγραψαν ιστορία.

Άλλοτε υπομονοτικοί και δοτικοί και άλλοτε μυστήριοι, τρομακτικοί ακόμα και επικίνδυνοι, οι μπαμπάδες του κινηματογράφου έχουν δώσει κάθε είδους μάχη για τα παιδιά τους.

Κάποιοι προσπαθούν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών και παλεύουν για να έχουν μια υγιή σχέση κι επικοινωνία με τα παιδιά τους. Άλλοι λειτουργούν στο “παρασκήνιο” και φροντίζουν για το καλό τους χωρίς να το μαθαίνουν. Μερικοί θα υπερβούν τον εαυτό τους για να προστατεύουν για όσο μπορούν την παιδική αθωότητα των παιδιών τους από την ζοφερή πραγματικότητα που τους περιβάλλει και άλλοι δεν διστάζουν να φτάσουν στα άκρα και να σκοτώσουν όσους χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ με τη βοήθεια του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου, κατάφεραν πολλές φορές να ορίσουν πώς θα έπρεπε να είναι ένας πατέρας για το παιδί του (και άλλες φορές βέβαια να παρουσιάσουν παραδείγματα προς αποφυγή).

Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή του Πατέρα, το News 24/7 θυμάται μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς μπαμπάδες και πατρικές φιγούρες του σινεμά που έγραψαν ιστορία, ξεπερνώντας τα όρια για το καλό των κινηματογραφικών παιδιών τους:

1. Ο σεβαστός Δον Κορλεόνε

 

«Όποιος άντρας δεν περνά χρόνο με την οικογένειά του δεν μπορεί να είναι αληθινός άντρας» δηλώνει στην ταινία «Ο Νονός» (Μάρλον Μπράντο) ο Δον Βίτο Κορλεόνε και δικαιολογεί έτσι γιατί κατά κάποιον τρόπο – αν αφαιρέσουμε την εγκληματική του δράση – αποτελεί μια αναγνωρίσιμη μορφή του pater familias. Ο Κορλεόνε κατά την ιστορία είναι ένα ορφανό αγόρι από τη Σικελία που θα μετανάστευσει στη Νέα Υόρκη και θα χτίσει μια αυτοκρατορία στη αμερικανική μαφία. Απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τον Μάικλ (που τον διαδέχτηκε ως Ντον της οικογένειας), τον Σαντίνο (“Σάνι”), τον Φρεντερίκο (“Φρέντο”) και μια κόρη την Κοστάνζια (“Κόνι”). Ο Βίτο “υιοθέτισε” ανεπίσημα τον φίλο του Σάνι, Τομ Χάγκεν, ο οποίος γίνεται ο δικηγόρος και Κονσιλιέρι του. Παρά τη σκληρότητά του, ήταν εμφανές ότι η αχίλλειος πτέρνα του Νονού, ήταν τα παιδιά του.

2. Ο τρομακτικός Darth Vader

 

Ίσως ο πατέρας που κατάφερε να προκαλέσει τον απόλυτο τρόμο τόσο στους θεατές όσο και στον γιο του όταν του αποκάλυψε την αλήθεια για τη σχέση τους. Ο Darth Vader, ο απόλυτος “κακός” της κινηματογραφικής σειράς ταινιών «Star Wars» όπως αποκαλύφτηκε, (ακολουθούν SPOILERS) θυσιάστηκε και παρασύρθηκε στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης προκειμένου να σώσει τη σύζυγό του. Παρά τις προσπάθειές του σε μια τραγική τροπή της μοίρας, εκείνη άφησε την τελευταία της πνοή κατά τη γέννα των δίδυμων παιδιών τους, του Luke και της Leia. Οι σύμβουλοί της έκριναν σκόπιμο να “κρύψουν” τα παιδιά από τον Vader και τα έδωσαν για υιοθεσία.

Ο Vader θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί υπόδειγμα κακού πατέρα, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν αναζήτησε τα παιδιά του αλλά επιχείρησε αρκετές φορές να τα αιχμαλωτίσει και να τα υποβάλει σε βασανιστήρια (Leia) ή και να τα σκοτώσει (Luke). Κάθε φορά ωατόσο κέρδιζε μέσα του η φωτεινή πλευρά της Δύναμης, η οποία κυριάρχισε και στο τέλος, δίνοντάς του έναν ηρωικό θάνατο.

3. Ο αδέξιος Τεντ Κράμερ

 

Όταν έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 1979, δεν κατάφερε μόνο να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς, αλλά άνοιξε έναν μεγάλο διάλογο για τα διαζύγια, τη σχέση πατρότητας – μητρότητας και τις προτεραιότητες που θέτει ένα ζευγάρι στη μεταξύ του σχέση. Ο Ντάστιν Χόφμαν και η Μέριλ Στριπ βραβεύτηκαν με Όσκαρ για την ερμηνεία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χόφμαν δεν απέδωσε μόνο μια ερμηνεία αλλά κι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς του καθώς την περίοδο των γυρισμάτων έπαιρνε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα. Ο ήρωάς του, Τεντ Κράμερ, γίνεται εύκολα συμπαθής όταν το κοινό βλέπει πόσο αδέξια χειρίζεται αρχικά την κατάσταση. Σε μία σκηνή, δέχεται συμβουλές από τον μικρό γιο του για το πώς να του φτιάξει το πρωινό του. Στην πορεία βέβαια μαθαίνει καλά τα “βήματα” του χορού και δίνει μάχη για την κηδεμονία του γιου του, μέχρις ότου συνειδητοποιήσει ότι η λύση δεν θα βρεθεί στη σύγκρουση αλλά στη συμμαχία.

4. Ο ταλαντούχος Ντάνιελ Χίλαρντ

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς με το αστείρευτο ταλέντο του και τη μοναδική κωμική του πάστα κατάφερε να αφήσει στην παγκόσμια ταινιοθήκη σπουδαίες ερμηνείες και τιτάνιους χαρακτήρες. Ένας από αυτούς είναι και η «Κυρία Ντάπφαϊρ», η μαϊμού-βρετανίδα γκουβερνάντα που αναγκάατηκε να υποδυθεί ο Ντάνιελ Χίλαρντ προκειμένου να μπορεί μετά το διαζύγιό του να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με τα παιδιά του, προσφέροντας άφθονο γέλιο αλλά και συγκίνηση στο σινεφίλ κοινό.

5. Ο συγκλονιστικός Γκουίντο Ορεφίτσε

 

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι κατέθεσε ένα κομμάτι από την ψυχή του στην αριστουργηματική ταινία «Η ζωή είναι ωραία», δίνοντας μια ερμηνεία του δεν γινόταν να μη χειροκροτηθεί διεθνώς και να μην αποσπάσει τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές διακρίσεις (μεταξύ των οποίων το βραβείο του Φεστιβάλ Καννών και το Όσκαρ). Ο ήρωας του Γκουίντο Ορεφίτσε είναι ο ορισμός του ανιδιοτελή πατέρα που ακόμα και στην πιο εφιαλτική περίσταση όπως είναι αυτή του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα βρει το κουράγιο και τη δύναμη να προστατεύσει τον γιο του από τη φρίκη. Ο Ορεφίτσε θα του πει ψέμματα πως όλα είναι ένα παιχνίδι και παρά τον κίνδυνο θα διακωμωδίσει κάθε κατάσταση και θα δώσε και τη ζωή του προκειμένου ο γιος του να βγει ανεπηρεάστος από αυτή την εμπειρία. 

6. Ο ασταμάτητος Μπράιαν Μιλς

 

Ο Λίαμ Νίσον στην ταινία «Η αρπαγή» υποδύθηκε τον Μπράιαν Μιλς, έναν πατέρα που απέδειξε ότι δεν θα σταματήσει σε τίποτα προκειμένου να σώσει την κόρη του (η οποία απήχθη από ένα κύκλωμα εμπορίας λευκής σαρκός). Ο Μιλς δεν θα διστάσει να εκβιάσει, να απειλήσει, να ξυλοκοπήσει ακόμα και να σκοτώσει 32 ανθρώπους για να εντοπίσει τα ίχνη της. Ίσως όχι ο πιο ηθικά σωστός, σίγουρα όμως ένας αξιομνημόνευτος πατέρας.

7. Ο καχύποπτος Τζακ Μπερνς

Στους κωμικούς του ρόλους στις ταινίες «Ανάλυσε το» και «Γαμπρός της Συμφοράς», ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ήταν μια αποκάλυψη! Κανείς δεν περίμενε ότι ο εξαιρετικός ηθοποιός μπορούσε να βγάλει τόσο αυτοσαρκασμό. Ειδικά στο δεύτερο, ο Ντε Νίρο έμελε να γίνει σύμβολο του κακού πεθερού. Ο Τζακ Μπερνς είναι τόσο υπερπροσατευτικός απέναντι στις κόρες του που δεν θα διστάσει να ναρκώσει τον υποψήφιο γαμπρό του και να τον υποβάλει σε τεστ αλήθειας προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι έχει αγνές προθέσεις… Η συνταγή δυσπιστίας ήταν τόσο δυνατή που έφερε και άλλα δυο sequel.

8. Ο βιοπαλαιστής Κρις Γκάρνερ

 

Το «Κυνήγι της ευτυχίας» είναι η συγκινητική ιστορία ενός σύγχρονου Ιώβ, του Κρις Γκάρνερ (Γουίλ Σμίθ) και του γιου του, Κρίστοφερ (σ.σ.: τον υποδύεται ο γιος του Γουιλ Σμιθ, Τζέιντεν). Ο Κρις, ένας ανύπαντρος πατέρας και πωλητής που εργάζεται με ημι-απασχόληση, δεν έχει καταφέρει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τη μητέρα του 5χρονου Κρίστοφερ. Τα προβλήματα χτυπούν την πόρτα του το ένα μετά το άλλο με αποτέλεσμα να του κάνουν έξωση και να βρεθεί άστεγος μαζί με τον γιο, αναζητώντας καταφύγιο από εδώ κι από εκεί – ακόμα και σε τουαλέτα του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ο πρωταγωνιστής κάνει ό, τι μπορεί ώστε ο μικρός του γιος να μην αντιληφθεί την δυσκολία της κατάστασης. Η ζωτική αυτή πάλη τελειώνει με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: Με μεγάλη επιμονή και προσπάθεια όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

9. Ο θαρραλέος Μάρλιν

Ακόμη κι όσοι διαφωνούν πως το «Ψάχνοντας το Νέμο» είναι η καλύτερη ταινία της Pixar και μια από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του σινεμά, δύσκολα δεν θα το τοποθετούσαν ανάμεσα στα καλύτερα φιλμ κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Στην πλοκή ένα ψάρι κλόουν, ο Μάρλιν θα διασχίσει ωκεανούς και θα κολυμπήσει ανάμεσα από τα δόντια ενός καρχαρία, πάνω στο καβούκι μιας θαλάσσιας φάλαινας και μέσα στο στόμα ενός πελεκάνου, προκειμένου να επανενωθεί με τον μονάκριβό του γιο Νέμο. Αν δεν είναι αυτό πατρική αγάπη, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι είναι.. Τη φωνή του Μάρλιν δίνει ο Άλμπερτ Μπρους στην αμερικανική εκδοχή και ο Θοδωρής Αθερίδης στην ελληνική.

10. Ο “εξωγήινος” Νόα Λίβενσταϊν

Για το τέλος κρατήσαμε έναν πατέρα που όσο οικείος και αν είναι, άλλη τόση αμηχανία μπορεί να προκαλέσει. Ο λόγος για τον Νόα Λίβενσταϊν (ή απλά πατέρας του Τζιμ, όπως είναι πιο γνωστός) από τη σειρά ταινιών «American Pie». Ο ηθοποιός Γιουτζίν Λέβι κατάφερε να αποδώσει στον χαρακτήρα αυτό μια αίσθηση ότι δεν ανήκει στον κόσμο αυτό: η χαρακτηριατική φωνή του, η απόλυτη ψυχραιμία ακόμα και σε εξωφρενικές καταστάσεςι τον καθιστούν σχεδόν εξωγήινο… Οι συμβουλές δε που δίνει στον γιο του είναι απλά απολαυστικές. Αν ξεπεράσει βέβαια κανείς την αδεξιότητα του Νόα, βλέπει έναν πατέρα που νοιάζεται όσο τίποτα για τον μονάκριβο υιό του – άσχετα αν θα κάνει τα πάντα -χωρίς να το θέλει- για να τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα