Οικογένεια & Παιδί: Εξασφαλίστε ένα σταθερό μέλλον για εσάς και τους αγαπημένους σας

Οικογένεια & Παιδί: Εξασφαλίστε ένα σταθερό μέλλον για εσάς και τους αγαπημένους σας

Το κρισιμότερο ζήτημα, κατά πολλούς, που πρέπει να απασχολεί σήμερα τη κοινωνία είναι το δημογραφικό πρόβλημα.

Τα στοιχεία όσον αφορά το πληθυσμό της χώρας και τη σταδιακή γήρανση του είναι τουλάχιστον ανησυχητικά αν αναλογιστεί κανείς πως:

Το 1961, το 8,3% μόλις του πληθυσμού της Ελλάδας είχε ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν νεότερο των 14 ετών.

Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 22,3% εκτιμάται πως είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και μόλις το 14,2% κάτω των 14 ετών.

Σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας διαΝΕΟσις (στοιχεία έτους 2016), ο πληθυσμός της χώρας μας, από τα 10,7 εκατομμύρια που είναι σήμερα, το 2050 θα μειωθεί στα 10 εκατομμύρια σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο ή ακόμη και στα 8,3 εκατομμύρια σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο. Εκτιμάται επίσης πως η διάμεση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 – και 44 έτη στη διάρκεια της έρευνας – αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 έως 8 έτη.

Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της υπογεννητικότητας στο σύνολο του πληθυσμού.

Είναι γεγονός πως πολλοί νέοι άνθρωποι διστάζουν στις μέρες μας να δημιουργήσουν οικογένεια. Όχι γιατί δεν επιθυμούν, αλλά επειδή νιώθουν ανασφάλεια στο πως θα ανταπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις.

Το ρευστό τοπίο στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και τώρα στη πανδημία επιτείνουν τις ανησυχίες αυτές.

Παράλληλα, η δυσκολότερη πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες υγείας, κυρίως σε περιοχές της Περιφέρειας, δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμούς για την απόκτηση ενός παιδιού.

Πως μπορεί να βοηθήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα

Τις παραπάνω ανησυχίες μπορούν να μετριάσουν ή να εξαλείψουν ακόμη διάφορα προγράμματα που διαθέτει ο ιδιωτικός κλάδος ασφάλισης.

Για παράδειγμα ένα Οικογενειακό Πρόγραμμα Υγείας μπορεί να παρέχει ασφαλιστικές καλύψεις στους δυο γονείς και στα παιδιά για περιπτώσεις ασθένειας ή ατυχήματος.

Οι υπηρεσίες ποικίλουν ανάλογα το πρόγραμμα που θα επιλέξει κανείς για την οικογένεια του. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται καλύψεις που θα στηρίξουν τα μέλη της οικογένειας μετά από το θάνατο ενός γονιού, είτε αν ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται (μόνιμη ολική, πρόσκαιρή ολική – μερική ανικανότητα) και υπάρχει απώλεια εισοδήματος.

Επίσης καλύψεις για ιατροφαρμακευτικά έξοδα, νοσοκομειακά επιδόματα κλπ.

Πρόκειται για προγράμματα κυρίως ετησίως ανανεούμενα – και κάποια ισόβια επίσης – που αφορούν τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, καλύπτοντας τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ατόμου.

Όπως και στην περίπτωση των ατομικών προγραμμάτων Υγείας υπάρχει μια γκάμα ασφαλιστικών υπηρεσιών που ο ασφαλισμένος μπορεί να εντάξει το πρόγραμμα του: Ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου και απευθείας πληρωμή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, αμοιβές ιατρών, χειρούργων και αναισθησιολόγων, έξοδα δωματίου & τροφής γονέα (σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού του), έξοδα νοσηλείας για επιπλοκές τοκετού και δαπάνες τοκετού, έξοδα στα εξωτερικά ιατρεία για επείγον περιστατικό από ατύχημα ή ασθένεια, έξοδα πριν και μετά τη νοσηλεία, διαγνωστικές εξετάσεις και πολλά άλλα.

Στην αγορά διατίθενται επίσης και πιο ειδικά παιδικά προγράμματα που προσφέρουν πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη και άλλες πρόσθετες υπηρεσίες από τους πρώτους μήνες της γέννησης ενός παιδιού ως και τα 18 έτη…

Ένα «κουμπαρά» για το μέλλον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποταμιευτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για το μέλλον των παιδιών.

Είναι γεγονός πως βασικό μέλημα κάθε γονιού είναι να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί του. Η ανατροφή των παιδιών με τη παροχή στέγασης, ένδυσης, σχολικής εκπαίδευσης με την ευρύτερη φροντίδα που απαιτείται αποτελεί μια πράξη ευθύνης και αγάπης: Μια συνεχής προσπάθεια για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός παιδιού.

Αν στο παρελθόν η ύπαρξη ενός κουμπαρά στο σπίτι, το «χαρτζιλίκι» από παππούδες και συγγενείς κλπ που θα κάλυπταν μελλοντικούς στόχους για τα παιδιά ήταν ένα γνώριμο φαινόμενο για τη μέση ελληνική οικογένεια, στις μέρες μας όλο και εκλείπει.

Αντιθέτως, πολλά είναι τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης που μπορούν να «τροχοδρομήσουν» ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά σας: Με την αποταμίευση χρημάτων και την συγκέντρωση ενός ικανού κεφαλαίου ώστε να το αξιοποιήσουν στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης τους π.χ για τις ανάγκες των Σπουδών τους.

Στα προγράμματα αυτά μπορούν να προστεθούν συμπληρωματικές καλύψεις δημιουργώντας ένα ισχυρό στήριγμα στο υψηλό κόστος, λόγου χάρη, σε μια ενδεχόμενη νοσηλεία.

Μέριμνα υπάρχει και σε αυτά τα προγράμματα ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα για το παιδί, σε περίπτωση απώλειας ζωής του γονιού ή ανικανότητα εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα