Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: Μιλά για “εισβολείς”, συνδέει Γαλάζια Πατρίδα με το 1922

Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: Μιλά για “εισβολείς”, συνδέει Γαλάζια Πατρίδα με το 1922
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στον εορτασμό της 98ης επετείου της "Ημέρας της Νίκης" AP

"Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα και την αμετάκλητη πίστη μας στη νίκη" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ένα ακόμη προκλητικό παραλήρημα προχώρησε την Κυριακή 30/8 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στον εορτασμό της 98ης επετείου της «Ημέρας της Νίκης», όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι, δηλαδή τη νίκη στον πόλεμο της Μικράς Ασίας που είχε οδηγήσει στην Μικρασιατική Καταστροφή, σε δραματικό απολογισμό ανθρώπινων απωλειών και τον ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού.

«Ο αγώνας της Τουρκίας για ανεξαρτησία και μέλλον συνεχίζεται και σήμερα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στο μήνυμα για τον εορτασμό της ημέρας. «Δεν είναι απολύτως τυχαίο ότι αυτοί που επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι εισβολείς με αυτούς που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα. Ακριβώς όπως το έθνος μας κατάφερε να νικήσει στον αγώνα για ανεξαρτησία, δεν θα διστάσει ποτέ να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια σύγχρονη Συνθήκη των Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο την τεταμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εδώ και μήνες.

«Οι επιτυχίες μας από τη Συρία έως τη Λιβύη και από τον ενεργειακό τομέα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο έως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ξεκάθαρη ένδειξη της βούλησής μας να προασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» τόνισε ο Ερντογάν κατά την κατάθεση στεφάνου που ακολούθησε στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα. «Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό και τον εκβιασμό και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες» συνέχισε.

Ο Ατατούρκ οδήγησε τα τουρκικά στρατεύματα και ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία. Πάντως, το τελευταίο διάστημα η διακυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να αμφισβητεί τις επιλογές του, μετατρέποντας για παράδειγμα την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ επί Κεμάλ είχε γίνει μουσείο.

Όπως σημειώνει το Euronews, σε άλλες εκδηλώσεις, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφθούν 20 λιμάνια γύρω από την Τουρκία και τη βόρεια Κύπρο για τελετές με τη σημαία του ηλιοβασιλέματος.

AP

Τσαβούσογλου: “Άλλες 90 μέρες το Oruc Reis στην ανατ. Μεσόγειο”

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 29/8, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την εμπρηστική πολιτική της Άγκυρας, εξαπολύοντας μία ακόμα σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας.

«Η Ελλάδα μπορεί να εργάζεται σε περιοχές που έχει δικαιώματα, εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτό. Δεν μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας πριν από χρόνια είναι σε ισχύ και αυτό είναι αιτία πολέμου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε εκπομπή φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού. «Αυτό είναι αιτία πολέμου», επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες».

Πρόσθεσε δε ότι θα εκδίδονται Navtex κατά διαστήματα και «τμηματικά», ώστε το Oruc Reis να μετακινείται σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του τριμήνου το Oruc Reis θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα