Αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο και ανησυχία για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο

Αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο και ανησυχία για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο
Τουρκική φρεγάτα συνοδεύει το γεωτρύπανο "Πορθητής" AP

Ημερομηνίες- κλειδιά οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, η αποστολή Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ και το ενδεχόμενο να αποσταλεί γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου, τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να "τεσταριστούν" οι αντοχές της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Εντείνονται οι ανησυχίες σε Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να κρατά δημοσίως χαμηλούς τόνους, αλλά και να έχει διατάξει αυξημένη επιφυλακή στο Αρχιπέλαγος. Ήδη, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου, του Γιαβούζ, στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια, στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, εντός του Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η επίσπευση της παρουσίας του. Στόχος να αποσταλεί μήνυμα προς τις χώρες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ότι δεν τις παρενοχλεί, προκειμένου να μην παρενοχληθεί με τη σειρά της η Τουρκία στις δικές της έρευνες.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η Τουρκία θα προχωρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει σφοδρή ελληνική αντίδραση, που προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ή –το πιθανότερο- δεν την γνωρίζουμε εμείς. Η πάντα καλή πληροφορημένη κυπριακή ιστοσελίδα philenews αναφέρει χαρακτηριστικά: «το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ». Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει». Και συνεχίζει: «Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα θα απαντήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια απλώς για λόγια» διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας

«Η Ελλάδα θα απαντήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια απλώς για λόγια σε μια τέτοια περίπτωση» προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην «Καθημερινή» υπήρξε δραματικός: «Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, όχι πάντα ευχάριστες». Παράλληλα , για την κρίση των Ιμίων, σημειώνει: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία».

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Η Αθήνα κρατάει δημοσίως χαμηλούς τόνους, γεγονός που συμβάλλει ώστε ο Ερντογάν να έχει σηκώσει ακόμα υψηλούς τόνους για το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρίσιμο σημείο, ωστόσο, είναι οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, εκλογές που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον του Τούρκου Προέδρου και τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει οριστεί από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα. Η Αθήνα, εξάλλου, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, αν και ενδιαφέρον έχει και το πόσο θα υψώσει τους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της για αυτοδυναμία κατά τις προσεχείς εκλογές.

Έχει ταυτοποιήσει τα πρόσωπα η Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση αποστέλλει εντός των ημερών μαζικά εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του Πορθητή και όποιων πλοίων βρίσκονται παράνομα και επιχειρούν γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της χώρας. Η Λευκωσία, μάλιστα, έχει ταυτοποιήσει τα πρόσωπα που βρίσκονται πάνω στα συγκεκριμένα πλοία.

Η εξέλιξη με τους S-400

Και όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να καταλήξουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση-μάλλον αρνητικά- οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή το ενδεχόμενο της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα