ΕΕ: Στο τραπέζι επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας

ΕΕ: Στο τραπέζι επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας
Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στο συμβούλιο των ομολόγων του της ΕΕ στις Βρυξέλλες ΑΠΕ

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ τέθηκε στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, από τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Ευ. Αποστολάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι επεσήμανε στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι «τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο» και πως «η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της και με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες Συνθήκες».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ανέφερε τα εξής: «Επιπλέον τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία πρέπει να πάψει τις παράνομες δραστηριότητες, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα και εξέφρασα την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Επεσήμανα, επίσης, ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται  οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά τους».

Ερωτηθείς πώς τοποθετήθηκαν οι ομόλογοί του στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η Τουρκία να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο «για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη».

Ερωτηθείς αν έθεσε το ζήτημα να ληφθούν, σε μια δεύτερη φάση, μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι έθεσε το ζήτημα, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μέτρα. «Αναμένουμε τις εξελίξεις και παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση», πρόσθεσε.

Το ζήτημα λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, έθεσε επιτακτικά ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης ο οποίος επεσήμανε στους ομολόγους του ότι “η κατάσταση απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της ΕΕ, όπως προνοούν οι Συνθήκες της Ένωσης”.

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ιδίαν συνομιλία με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόπους αντίδρασης της ΕΕ.  Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε και με τις Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας τις οποίες επίσης ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρουν οι ίδιες κυπριακές πηγές.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου μεταβαίνει σήμερα στη Γαλλία για συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, με κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα