Τι συντεταγμένες κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, τι απάντησε η Ελλάδα

Τι συντεταγμένες κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, τι απάντησε η Ελλάδα

Μια επιστολή γεμάτη ψευδείς ισχυρισμούς έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ, μην αναγνωρίζοντας ΑΟΖ σε τέσσερα ελληνικά νησιά.

Σε άλλη μια θρασύτατη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, καθώς κατέθεσε συντεταγμένες, που περιλαμβάνουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν, η Τουρκία στερεί ΑΟΖ από τέσσερα ελληνικά νησιά και “αρπάζει” τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκία στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, κάνει λόγο για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υποστηρίζει τις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ίδια επιστολή χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων. Στις 19 Μαρτίου η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, απάντησε ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο “δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του”.

Υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι “πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες” καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής» αναφέρει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα