Τουρκικές ιστορίες για αγρίους περί “δικαιώματος επέμβασης στο Καστελόριζο”

Τουρκικές ιστορίες για αγρίους περί “δικαιώματος επέμβασης στο Καστελόριζο”
To Oruc Reis AP

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ προκαλεί με νέο δημοσίευμά της, στο οποίο υποστηρίζει αναφερόμενη στο Καστελόριζο ότι "ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς".

“Με τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών στα νησιά η Άγκυρα αποκτά δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης”, ισχυρίζεται στο σημερινό άκρως προκλητικό πρωτοσέλιδό της η φιλο-κυβερνητική “Γενί Σαφάκ”.

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο “Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας” και σε αυτό η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει, βασιζόμενη “σε εκτιμήσεις ειδικών”, ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς (σ.σ.: με αυτόν τον όρο εννοεί το Καστελόριζο).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Τούρκους αναλυτές, που επικαλείται η “Γενί Σαφάκ”, η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά γεννά στην Τουρκία το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης. Η εφημερίδα υποστηρίζει δε ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε στρατιώτες και στη Ρόδο.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν δήλωσε στη “Γενί Σαφάκ”: “Αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά”.

O “πόλεμος” των Navtex

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας 31/8 νέα NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και η απάντηση της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει, καθώς ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX.

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

H τουρκική NAVTEX αφορά μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και τη Ρόδο. Σημαντική παράμετρος είναι ότι με την νέα αναγγελία η Τουρκία επεκτείνει τις έρευνές της μέχρι το όριο της ελληνογυπτιακής ΑΟΖ!

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα όχι μόνο δείχνει να αδιαφορεί για την απειλή των κυρώσεων των Βρυξελλών, η οποία εστάλη μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά προσπαθεί και να αμφισβητήσει την πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας

Στην αντεπίθεση η Γαλλία

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να τραβά το σκοινί της προκλητικότητας, εξαπολύοντας απειλές προς Ελλάδα και Γαλλία, η τελευταία περνά στην πράξη. 

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, η ναυαρχίδα το γαλλικού πολεμικού ναυτικού, συνοδευόμενο από “αόρατα” πλοία και υποβρύχια, πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γαλλικός Τύπος, το αεροπλανοφόρο αναχώρησε από την Τουλόν. Η αποστολή του αεροπλανοφόρου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των πλοίων που το συνοδεύουν.

AP Photo/Christophe Ena

 

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά Μέσα, το Σαρλ ντε Γκωλ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διαθέτοντας εξοπλισμό που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης και αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο.

Η κίνηση αυτή της Γαλλίας επιβεβαιώνει τον Μακρόν που δήλωσε πρόσφατα ότι “η Τουρκία καταλαβαίνει από πράξεις, όχι από λόγια”, κάνοντας πράξη και την παλαιότερη εξαγγελία του για ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα