USS Hershel Williams: Το θηριώδες ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ που θα ελλιμενιστεί στη Σούδα

USS Hershel Williams: Το θηριώδες ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ που θα ελλιμενιστεί στη Σούδα
Twitter / @NSA_SoudaBay

Το θηριώδες πλοίο μήκους 230 μέτρων είχε φτάσει στην Κρήτη στις 18 Αυγούστου και ελλιμενίστηκε σε μόνιμη θέση στη ναυτική βάση της Σούδας. Αναλυτικά οι προδιαγραφές του.

Τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στη Σούδα, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 29/9 ο Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κρήτη. «Το USS Hershel Williams, θα έρθει στη Σούδα και είναι μια τέλεια επιλογή στρατηγική θέση και συμβολίζει ότι η σχέση μας γίνεται πιο ισχυρή» τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θηριώδες πλοίο μήκους 230 μέτρων (με κατάστρωμα πτήσης τεσσάρων σημείων συνολικού εμβαδού 4.830 τ.μ.) είχε φτάσει στην Κρήτη στις 18 Αυγούστου και πήγε στη ναυτική βάση Σούδας όπου με τη βοήθεια ρυμουλκών ελλιμενίστηκε σε μία θέση που θα γίνει η μόνιμη θέση της για πολύ καιρό.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πλοίο!» ήταν τότε στο σχόλιο του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, στο Twitter όσον αφορά στην άφιξη του αμερικανικού USS Hershel “Woody” Williams στη Σούδα.

Το ελικοπτεροφόρο είναι το δεύτερο μιας νέας κλάσης πλωτών βάσεων. Το πλήρωμά του αποτελείται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και φέρει ένα υπόστεγο, κατάστρωμα αποστολής και χώρους εργασίας και διαβίωσης για εκατοντάδες επιβάτες.

Ειδικότερα, διαθέτει ευρύχωρο ελικοδρόμιο για τέσσερα αεροσκάφη κατηγορίας MH-53 και CV-22, χώρους ενδιαιτήσεων και ασκήσεων εκστρατευτικών δυνάμεων πεζοναυτών, χώρους εργαστηρίων και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Εναλλακτικά ή συνδυαστικά μπορεί να φιλοξενήσει κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών με σταθμούς εργασίας και δορυφορικών επικοινωνιών, να αναπτύξει μονάδες Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, μονάδες αμφιβίων δυνάμεων με πλωτά σκάφη και εξοπλισμό ναρκοπολέμου.

Τα πλοία αυτής της κλάσης σε αντίθεση με τα αεροπλανοφόρα δεν είναι σχεδιασμένα για διεξαγωγή επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή αλλά προορίζονται για να μειώσουν την εξάρτηση των αμερικανικών δυνάμεων από λιμενικές εγκαταστάσεις, ή για να αυξήσουν τις δυνατότητες ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων.

Το USS Hershel Williams ξεκίνησε τον απόπλου του από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 27 Ιουλίου 2020 μετά την καθέλκυσή του τον Μάρτιο, οπότε και το ενέταξε στις τάξεις του και το αμερικανικό ναυτικό. Το πλοίο, που ανήκει στον 60ο στόλο, πήρε το όνομά του από τον πεζοναύτη Hershel «Woody» Williams, ο οποίος στις ΗΠΑ είναι διάσημος για τον ηρωισμό που έδειξε στη μάχη της Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία και βραβεύτηκε με μετάλλιο από τον πρόεδρο Τρούμαν στις 5 Οκτωβρίου 1945.

Ο Hershel «Woody» Williams σήμερα είναι 96 ετών (γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1923 στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ) και είναι ο τελευταίος επιζών με Μετάλλιο Τιμής από το θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα