UBER: Ιστορίες Μετακίνησης

Διαβάζεται σε 34'
UBER: Ιστορίες Μετακίνησης
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Η Uber μοιράζεται μαζί σου τις πιο γνωστές, τις πιο παράξενες, τις πιο απίστευτες ιστορίες διαδρομών.

Έχεις αναρωτηθεί πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα ταξί στον κόσμο; Ποια ήταν η μεγαλύτερη διαδρομή με ταξί, αλλά και το μεγαλύτερο ταξίδι με Uber; Η Uber μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μοιράζεται ξεχωριστά γεγονότα, που καθόρισαν τον τρόπο που διεξάγονται οι μετακινήσεις σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 – Πόσες ημέρες θα χρειαζόταν για να διασχίσεις τον μεγαλύτερο δρόμο στον κόσμο; 

Ενώ μερικοί αυτοκινητόδρομοι εκτείνονται μόνο για εκατοντάδες χιλιόμετρα, άλλοι διασχίζουν ολόκληρες χώρες, ακόμα και ηπείρους. Ο μακρύτερος από αυτούς είναι ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος και εκτείνεται πάνω από 30.000 χλμ. από την Αλάσκα έως την Αργεντινή.

Αν κάποιος αποφασίσει να οδηγήσει χωρίς διακοπή κατά μήκος της Παναμερικανικής Οδού, εξαιρουμένου του αδιάβατου Darién Gap, θα χρειαστεί περίπου 240 ώρες ή αλλιώς, 10 ημέρες συνεχούς οδήγησης, αν υποθέσουμε ότι οδηγεί με μέση ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ιδέα ενός αυτοκινητόδρομου που θα συνέδεε τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρχική ιδέα, το 1889, ήθελε η διαδρομή αυτή να καλύπτεται από τον σιδηρόδρομο, αλλά εγκαταλείφθηκε.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η ιδέα της κατασκευής αυτοκινητόδρομου έπεσε στο τραπέζι και το 1925 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Μόλις 12 χρόνια αργότερα, στις 29 Ιουλίου 1937, οι χώρες κατέληξαν σε συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Λατινική Αμερική, η Κεντρική Αμερική, η Νότια Αμερική και ο Καναδάς υπέγραψαν τη Σύμβαση και όλοι συμφώνησαν να προχωρήσουν στη γρήγορη κατασκευή του. Το Μεξικό ήταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ολοκλήρωσε το τμήμα του αυτοκινητόδρομου 13 χρόνια αργότερα.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 – Εσύ ξέρεις τι είναι τα Jeepneys;

Τα Jeepneys αποκαλούνται οι «βασιλιάδες του δρόμου στις Φιλιππίνες». Πρόκειται για χρωματιστά φορτηγάκια που αρχικά φτιάχτηκαν από αμερικανικά στρατιωτικά τζιπ που “ξέμειναν” στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αποτελούν πλέον οχήματα δημόσιας μεταφοράς. Το άλλοτε σύμβολο της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της εφευρετικότητας των Φιλιππίνων απειλείται σήμερα με εξαφάνιση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα καταργήσει σύντομα και να τα αντικαταστήσει με πιο ακριβά μίνι λεωφορεία στο πλαίσιο ενός νέου κυβερνητικού προγράμματος «εκσυγχρονισμού», για το οποίο μάλιστα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους ντόπιους.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 – Μια πόλη με περισσότερα ποδήλατα απ’ότι κατοίκους

Πολλές είναι οι πόλεις που είναι φιλικές για ποδηλάτες αλλά καμιά δεν συγκρίνεται με την Κοπεγχάγη. Στη δανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότερο από το 60% μετακινείται με ποδήλατο για να πάει στη δουλειά ή το σχολείο, ακόμη και τον χειμώνα. Οι άνθρωποι μάλιστα που χρησιμοποιούν ποδήλατο στην πόλη αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, καθώς το 2015 ήταν κάτι παραπάνω από τους μισούς (52%) και 36% το 2012. Αν και η ποδηλασία αποτελούσε πάντα μέρος της ζωής των Δανών, αυξήθηκε δραματικά τη δεκαετία του ’70, όταν οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν πάνω από 200%. Η πόλη διαθέτει πλέον έναν απίστευτο αριθμό αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη, δημιουργώντας έναν ασφαλή και βιώσιμο τρόπο για τους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο όλο το χρόνο, παρά τους βροχερούς χειμώνες. Σύμφωνα με την πόλη της Κοπεγχάγης, υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα (φτάνουν τις 675.000) από ό,τι άνθρωποι και πέντε φορές περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα, αριθμός αν μη τι άλλο εντυπωσιακός.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 – Στην Αλάσκα, ορισμένα παιδιά πηγαίνουν με υδροπλάνα στο σχολείο, καθώς τα σπίτια τους βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

Μια καθημερινή πτήση τσάρτερ μεταφέρει τους μαθητές του χωριού South Naknek στη βόρεια πλευρά του ποταμού για να παρακολουθήσουν το σχολείο στο Naknek. Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στη νότια πλευρά σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Αφού προσγειωθούν, τα παιδιά μπαίνουν σε ένα μικρό βανάκι για να διασχίσουν μια διαδρομή 1 μιλίου μέχρι το σχολείο. Εκτός του ότι είναι γρήγορο, το αεροταξί είναι ο πιο αξιόπιστος και ασφαλέστερος τρόπος για να διασχίσει κανείς τον ποταμό Naknek. Οι διακυμάνσεις της παλίρροιας κατά 30 μέτρα καθιστούν αδύνατη τη διάσχιση με βάρκα σε σταθερή βάση, ούτε το ποτάμι παγώνει τόσο ώστε να περνούν από πάνω του οχήματα τον χειμώνα, ενώ οι προσπάθειες για την κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τις δύο κοινότητες δεν βρήκε ποτέ αρκετή υποστήριξη ή χρηματοδότηση. Μέχρι λοιπόν να αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή και για όσο συνεχίζει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, τα υδροπλάνα θα αποτελούν τη μοναδική λύση για να έχουν τα παιδιά πρόσβαση στο σχολείο.

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 – Η χώρα που δεν έχει φανάρια λόγω στάση ζωής

Αν βρεθείς στο Μπουτάν, θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν φανάρια. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν φτιαχτεί μερικά στην πρωτεύουσα του Thimphu, αποτελούν σχετικά καινούργιες προσθήκες, έχουν δηλαδή εγκατασταθεί εκεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης.

Σε άλλα μέρη του Μπουτάν, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, υπάρχουν ελάχιστοι ή καθόλου σηματοδότες. Αντ’ αυτού, η κυκλοφορία ρυθμίζεται συχνά από αστυνομικούς που δημιουργούν περίπλοκα σήματα με τα χέρια τους.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί κομμάτι μια συνολικότερης φιλοσοφίας της χώρας, αυτής της Ακαθάριστης Εγχώριας Χαράς (GNH), η οποία δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών έναντι της οικονομικής ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση του Μπουτάν έχει επιδιώξει να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της εκβιομηχάνισης και του εκσυγχρονισμού στους πολίτες και το περιβάλλον του.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 – Τι κάνει ένας γονδολιέρης στη Βενετία;

Η Βενετία χορηγεί περίπου 400 άδειες για γονδολιέρηδες, οι οποίοι μάλιστα περνούν από αυστηρή εκπαίδευση. Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να περάσουν τις βασικές εξετάσεις κωπηλασίας και κολύμβησης της Voga alla Veneta, δηλαδή της βενετσιάνικης πρακτικής της όρθιας κωπηλασίας. Εάν περάσουν αυτές τις δύο δοκιμασίες, θα πρέπει να περάσουν 12-18 μήνες σε μια σχολή “arte del gondiliere” όπου θα παρακολουθήσουν μαθήματα ξένης γλώσσας, βενετσιάνικης ιστορίας και πολιτισμού, γεωγραφίας και κωπηλασίας.

Οι υποψήφιοι γονδολιέρηδες περνούν από 400 ώρες εκπαίδευσης πριν δώσουν τις εξετάσεις τους. Μόλις τις περάσουν όλες, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ συγκεκριμένου τεστ κωπηλασίας, μπορούν να εγγραφούν ως αναπληρωτές γονδολιέρηδες, να εργαστούν στα traghetti (τις γόνδολες που μεταφέρουν ανθρώπους στο Μεγάλο Κανάλι) και να ενταχθούν στην κλειστή συντεχνία των γονδολιέρηδων, που μετράει 1000 χρόνια ζωής.

Η Βενετία βγάζει μόνο 425 άδειες γονδολιέρηδων. Κι αυτό γιατί κάθε άδεια είναι συνδεδεμένη με έναν συγκεκριμένο σταθμό γόνδολας, οπότε οι γονδολιέρηδες εργάζονται πάντα στην ίδια θέση. Η συντεχνία είναι αυτή που ρυθμίζει επίσης τη στολή των γονδολιέρηδων. Πρέπει να φορούν σκούρο μπλε ή μαύρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια και πουκάμισο με κόκκινες ή μπλε ρίγες. Το έμβλημα της συντεχνίας είναι κεντημένο στα πουκάμισα και τα σακάκια. Τα ψάθινα καπέλα με την κορδέλα, είναι προαιρετικά.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 – Γνωρίζατε για την ύπαρξη του “SNOWLESS”;

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη προστασίας των δρόμων από τη δράση και τις επιπτώσεις του παγετού. Η απάντηση ήρθε μέσω αυτού του ανατρεπτικού project της ΕΕ που περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο στον δρόμο σύστημα ηλεκτρικής θέρμανσης που, μέσω μιας αυτόνομης τεχνολογίας ελέγχου της θερμοκρασίας, λιώνει τα χιόνια και αποτρέπει τον πάγο από δρόμους και πεζοδρόμια μέχρι εξωτερικούς χώρους νοσοκομείων και αεροδρόμια σε πραγματικό χρόνο. Το “SNOWLESS” καταναλώνει 30-60% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα, ενώ παράλληλα προσφέρει ταχύτερο χρόνο απόκρισης. Κι αυτό καθώς ελέγχεται από αλγόριθμο προγνωστικής μοντελοποίησης και κλιματικής ανάλυσης που εξετάζει τις καιρικές παραμέτρους για να εγγυάται τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Αρχίζει να λειτουργεί μέσα σε μόλις 15 λεπτά και έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας το έτσι συμβατό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρα από τα οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία, το “SNOWLESS” μπορεί να αποτελέσει τομή για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων ορισμένων κλάδων, όπως αυτό των διανομέων, που βρίσκονται εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 – Στην Κολομβία, κάποια παιδιά «πετάνε» για να πάνε σχολείo

Στην αγροτική Κολομβία, ένα ατσάλινο καλώδιο είναι το μοναδικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά των οικογενειών που ζουν στην κοιλάδα του Ρίο Νέγκρο, 60 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά, για να φτάσουν στο σχολείο. Τα παιδιά αυτά διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους “πετώντας” ψηλά πάνω από ένα φαράγγι ενώ κρατιούνται από το λεπτό αυτό καλώδιο. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα παιδιά αναγκάζονται να φορτώσουν σε έναν σάκο τα μικρότερα και μετά να κρατηθούν από το καλώδιο, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο για αυτά να κάνουν την διάσχιση μόνα τους. Ένα κλαδί σε σχήμα ψαλιδιού σχηματίζει ένα diy φρένο, το οποίο επιβραδύνει την ταχύτητα σε περίπου 50 μίλια την ώρα. Το ταξίδι στο σύνολό του διαρκεί 60 δευτερόλεπτα.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 – Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, τα ταξί στην Ταϊλάνδη έδωσαν νέο νόημα στον όρο “κήπος στην ταράτσα”, καθώς αξιοποίησαν τις οροφές των ταξί ως μικρά χωράφια με λαχανικά.

Εργαζόμενοι από δύο συνεταιρισμούς ταξί συναρμολόγησαν τους μικροσκοπικούς κήπους χρησιμοποιώντας μαύρες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών τεντωμένες σε πλαίσια φτιαγμένα από μπαμπού. Από πάνω, πρόσθεσαν χώμα στο οποίο φυτεύτηκαν διάφορα λαχανικά, όπως ντομάτες, αγγούρια και φασολάκια.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 – Αν βρέθηκες την Πρωτοχρονιά στην Κολομβία και ήθελες οι επόμενοι 12 μήνες να είναι γεμάτοι ταξίδια και περιπέτειες, σίγουρα άκουσες για την σχετική τοπική παράδοση!

Θα πρέπει να έχεις έτοιμη μια βαλίτσα – ακόμα και άδεια – ώστε τα μεσάνυχτα να την παίρνεις για μια χαλαρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Έτσι η χρονιά σου θα είναι εγγυημένα γεμάτη ταξίδια. Σε περίπτωση που η παραπάνω πρόταση σου φαίνεται περίπλοκη, μπορείς απλά να φας 12 σταφύλια σε 12 δευτερόλεπτα, να ευχηθείς για τα ταξίδια και να γλιτώσεις τη βόλτα.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 – Η Uber εγκαινίασε πέρυσι την πρώτη προγραμματισμένη βόλτα με τάρανδο στον κόσμο

Η Uber εγκαινίασε πέρυσι το Uber Sleigh στη Λαπωνία της Φινλανδίας, την πρώτη προγραμματισμένη βόλτα με τάρανδο στον κόσμο, υπηρεσία διαθέσιμη για να κάνεις κράτηση αποκλειστικά από την εφαρμογή της Uber.

Αυτή η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια ήταν διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα από τις 12 έως τις 18 Δεκεμβρίου, δηλαδή την κατάλληλη στιγμή για να μπορέσουν οι οικογένειες να συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη και να μάθουν αν είναι στη λίστα με τα άτακτα ή τα καλά παιδιά. Η πρώτη βόλτα με το έλκηθρο Uber αναχωρούσε από το Apukka Resort, στο Ροβανιέμι, και θα μετάφερε τους αναβάτες σε ένα δίωρο γραφικό ταξίδι μέσα στα χιονισμένα δάση της Λαπωνίας, της πατρίδας του Άη Βασίλη.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 – Ένα ταξίδι ανάμεσα σε δύο νησιά που κρατάει λιγότερο από λεπτό!

Η μικρότερη σε διάρκεια επιβατική πτήση στον κόσμο είναι της Loganair και σε μεταφέρει από το νησάκι Westray της Σκοτίας σε ένα ακόμη μικρότερο, το Papa Westray. Οι πτήσεις είναι προγραμματισμένες για ενάμισι λεπτό, όμως ο πραγματικός χρόνος πτήσης είναι κοντά στο ένα λεπτό. Μάλιστα, το ρεκόρ για την ταχύτερη πτήση είναι κάτω από αυτό, στα 53 δευτερόλεπτα.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 – Γνωρίζεις ότι στο Λονδίνο τα περιστέρια ευαισθητοποιούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Στο Λονδίνο, ένα σμήνος από αγωνιστικά περιστέρια, εξοπλισμένα με αισθητήρες ρύπανσης και λογαριασμό στο X (πρώην Twitter), πετάει στον ουρανό για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα. Οι αισθητήρες έχουν βάρος 25 γραμμάρια και καταγράφουν το διοξείδιο του αζώτου που παράγεται από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα φορτηγά της πόλης και στέλνει tweets με τις πληροφορίες αυτές σε όποιον το ζητήσει. Ο πραγματικός σκοπός του όμως, είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 – H Uber προσφέρει πλέον και ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 -Γνωρίζατε ότι μόλις το 2% των οδηγών ταξί στο Λονδίνο είναι γυναίκες;

Σε μια πόλη με απεριόριστες επιλογές, από Uber X μέχρι τα χαρακτηριστικά μαύρα ταξί, από τα 21.000, μόνο τα 420 οδηγούνται από γυναίκες. Πρόκειται για ένα συντριπτικά μικρό ποσοστό, ιδιαίτερα αν κανείς αναλογιστεί ότι πολλοί είναι οι επιβάτες που δεν αισθάνονται άνετα όταν ο οδηγός είναι άντρας και θα επέλεγαν με χαρά μια γυναίκα οδηγό, αν αυτό αποτελούσε επιλογή. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Uber στην Πολωνία εισήγαγε το Uber by Women, όπου μπορείς να επιλέξεις γυναίκα οδηγό για τη διαδρομή σου.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 – Κάθε μέρα, περίπου 100.000 πτήσεις απογειώνονται και προσγειώνονται σε όλο τον κόσμο

Αν υποθέσουμε ότι η μέση διάρκεια μιας πτήσης είναι δύο ώρες, τότε προκύπτει ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι πετούν προς κάποια κατεύθυνση καθημερινά. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί με το 0,1% ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στον αέρα ανά πάσα στιγμή, όπως επίσης και ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 9.728 αεροπλάνα που μεταφέρουν 1.270.406 επιβάτες στον ουρανό ανά πάσα στιγμή.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 – Το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο στον κόσμο είναι αυτό των ΗΠΑ, με τους αυτοκινητόδρομους να καλύπτουν σχεδόν 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η έκταση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της Κίνας (1,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και τριπλάσια από της Ινδίας (1 εκατομμύριο χιλιόμετρα). Το Παλάου, η μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, έχει το μικρότερο οδικό δίκτυο με μήκος 18 χιλιομέτρων. Η Ελλάδα έχει 86.128 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην 51η θέση της κατάταξης.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 – Κοντά στα 1.474 δισεκατομμύρια οχήματα βρίσκονται στη Γη αυτή τη στιγμή

Από αυτά, περίπου το 19% βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα όμως από αυτά βρίσκονται στην Ασία, όπου συγκεντρώνονται πάνω από το ένα τρίτο όλων των οχημάτων του πλανήτη. Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι η Βόρεια Αμερική έχει εμμονή με τα αυτοκίνητα, όμως αυτή βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 24%, ενώ η Ευρώπη είναι αυτή που κατέχει την δεύτερη, φιλοξενώντας το 28% των οχημάτων παγκοσμίως. Πόσα οχήματα πιστεύεις ότι βρίσκονται στην Ελλάδα;

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 – Άραγε πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να ταξιδέψεις με ένα Uber Taxi στο φεγγάρι;

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 – Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα περισσότερα ταξί είναι κίτρινα;

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιδρυτής της Yellow Cab Company στο Σικάγο, John Hertz, ανέθεσε τη διεξαγωγή μιας μελέτης η οποία διαπίστωσε ότι το κίτρινο είναι το πιο ευδιάκριτο χρώμα από απόσταση. Έτσι, έβαψε τα ταξί του κίτρινα για να ξεχωρίζουν περισσότερο και τα επόμενα χρόνια η τάση αυτή επικράτησε.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 – Το λεωφορείο που δεν σταματά ποτέ

Στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας έχει σχεδιαστεί ένα μοναδικό σύστημα μαζικής μετακίνησης. Εκεί, τα λεωφορεία κάνουν το εξής: δεν σταματούν για να παραλάβουν επιβάτες. Πώς λοιπόν επιβιβάζονται οι επιβάτες; Έχουν δημιουργηθεί υπερυψωμένοι σταθμοί με σωλήνες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις πόρτες του λεωφορείου, κι έτσι επιτρέπουν τη γρήγορη και αποτελεσματική επιβίβαση και αποβίβαση.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 – Το μακρύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο

Η λιμουζίνα με το όνομα “The American Dream”, που κατασκευάστηκε το 1986, κατέχει το ρεκόρ για το μακρύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Με μήκος 30,5 μέτρα, είναι εξοπλισμένη με μια πισίνα, ένα πληθωρικό κρεβάτι με στρώμα νερού καθώς επίσης και ένα ελικοδρόμιο. Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθός της, τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν μήκος από 3,6 έως 4,2 μέτρα.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 – Uber Reserve: Κάνε κράτηση ΤΑΞΙ σήμερα, για τη διαδρομή που θα κάνεις έως και 90 ημέρες μετά

Η Uber εισήγαγε μια λειτουργία με την ονομασία “Uber Reserve”, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κράτηση για μια διαδρομή έως και 90 ημέρες πριν.

Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να αποτελεί το «απόλυτο» εργαλείο για όσους επιθυμούν να προγραμματίζουν εκ των προτέρων τις δραστηριότητές τους, όπως για παράδειγμα όταν τελειώσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές να κλείσεις χωρίς κόπο ακόμα και τη μετακίνησή σου για το εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και την επιστροφή μετά την βραδινή έξοδο.

 

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 – Τo τρένο που περνά μέσα από κτίριο

Στο Chongqing της Κίνας, υπάρχει ένα ελαφρύ σε βάρος τρένο που περνά κυριολεκτικά μέσα από κτίριο κατοικιών. Μάλιστα, ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται μέσα στο κτίριο και καλύπτει από τον 6ο μέχρι τον 8ο όροφο. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι μπορούν απλά να επιβιβαστούν στο τρένο χωρίς καν να χρειαστεί να βγουν από το κτίριο!

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου – Οι δρόμοι του μέλλοντος τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NEWS 24/7 (@news247gr)

Ο “SolaRoad” είναι ένας ποδηλατόδρομος που κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από τσιμεντένιες μονάδες με ενσωματωμένους ηλιακούς συλλέκτες, ικανός να αντέξει το βάρος πυροσβεστικών οχημάτων 12 τόνων, χωρίς να υποστεί καμία ζημιά.

Το μονοπάτι αυτό παράγει ηλεκτρική ενέργεια και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το μέλλον, στην κατεύθυνση της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Οι δυνατότητες που έχει το παραπάνω project είναι τεράστιες. Οι δρόμοι όχι μόνο μπορούν μελλοντικά να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα τοπικά νοικοκυριά, αλλά μπορούν επίσης να παρέχουν και εκπληκτικές δυνατότητες φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου – Πόσοι επιβάτες περνούν από το μετρό του Πεκίνου ετησίως;

Το Πεκίνο ήταν η πρώτη κινεζική πόλη που κατασκεύασε μετρό το 1971, μια κίνηση που αποτέλεσε τομή για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και επισκέπτονται την πολυπληθή κινεζική πρωτεύουσα. Μέχρι το τέλος του 2020, το μετρό του Πεκίνου έφτασε να αριθμεί 24 γραμμές σε λειτουργία, 428 σταθμούς και να καλύπτει το συνολικό μήκος μιας διαδρομής 727 χιλιομέτρων.

Από το μετρό του Πεκίνου περνούν 3,410 δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από κάθε άλλο μετρό ανά τον κόσμο. Μετά από αυτό τους περισσότερους επιβάτες ετησίως έχει το μετρό του Τόκιο, ακολουθεί αυτό της Σεούλ, της Σαγκάης, της Μόσχας, της Γκουανγκζού, της Νέας Υόρκης, της Πόλης του Μεξικού, του Χονγκ Κονγκ αλλά και του Παρισιού, το οποίο ολοκληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Παρασκευή 25 Αυγούστου – Πότε εκδόθηκε η πρώτη στον κόσμο κλήση για υπερβολική ταχύτητα;

Ένας ριψοκίνδυνος για την εποχή οδηγός αυτοκινήτου με το όνομα Γουόλτερ Άρνολντ, εντοπίστηκε από έναν αστυφύλακα να τρέχει στους δρόμους του Paddock Wood, στο Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία, με τετραπλάσια ταχύτητα από το επιτρεπόμενο. Το όριο εκείνης της εποχής που ήταν 2 μίλια/ώρα ακούγεται σήμερα παράξενο, καθώς ακόμα και με τα πόδια, εύκολα κανείς μπορεί να υπερβεί την ταχύτητα αυτή. Αλλά στις αρχές του 1896, ο νόμος έλεγε ότι μπορούσες να πηγαίνεις μόνο με περίπου 3 χιλιόμετρα/ώρα, και να έχεις επιπλέον έναν τύπο να περπατά μπροστά σου κουνώντας μια κόκκινη σημαία για να ειδοποιεί τους διερχόμενους που ανησυχούν ότι περνάς.

Βέβαια, στην περίπτωση του Άρνολντ και το όριο ξεπεράστηκε κατά πολύ φτάνοντας τα 8 μίλια/ώρα και ο σημαιοφόρος απουσίαζε παντελώς. Έτσι, έκπληκτος ο αστυνομικός της εποχής που τον είδε να περνά, ανέβηκε στο ποδήλατό του και ακολούθησε μια καταδίωξη για πέντε μίλια μιας και τα ποδήλατα ήταν πιο αργά απu2019 ότι σήμερα. Ο Άρνολντ τελικά συνελήφθη και βρέθηκε ενώπιον του νόμου για να του επιβληθεί πρόστιμο και να πληρώσει τελικά ένα σελίνι.

Παρασκευή 18 Αυγούστου – Ήξερες ότι το υψηλότερο αστικό τελεφερίκ του κόσμου βρίσκεται στη Βολιβία;

Το Mi Teleférico είναι ένα εναέριο σύστημα μεταφοράς αυτοκινήτων με τελεφερίκ και συνδέει τις πόλεις Λα Παζ και Ελ Άλτο στη Βολιβία. Αποτελεί τομή για τις μετακινήσεις στην περιοχή, καθώς μια απόσταση που κάποτε χρειαζόταν μια ώρα οδήγησης είναι τώρα μόλις 10 λεπτά μακριά. Το Mi Teleférico είναι επίσης κάτοχος δύο παγκοσμίων ρεκόρ: είναι το μακρύτερο έργο με συρματόσχοινο στον κόσμο αλλά και το υψηλότερο σύστημα τελεφερίκ που έχει κατασκευαστεί.

Αυτή τη στιγμή αποτελείται από 23 χιλιόμετρα γραμμών και διαθέτει 20 σταθμούς, κατά μήκος έξι διαδρομών. Θα επεκταθεί στα τουλάχιστον 34 χιλιόμετρα με πέντε επιπλέον γραμμές και θα φτάσει να έχει συνολικά 30 σταθμούς. Κάθε γραμμή έχει μέγιστη χωρητικότητα 6.000 επιβατών ανά ώρα. Κάθε βαγόνι χωράει 10 επιβάτες.

Τα αυτοκίνητα αναχωρούν κάθε 12 δευτερόλεπτα και το δίκτυο είναι ανοιχτό 17 ώρες την ημέρα. Το 2017, κατά μέσο όρο 243.000 επιβάτες την ημέρα χρησιμοποίησαν το Mi Teleférico. Η γραμμή διευκόλυνε χιλιάδες ανθρώπους να μετακινούνται μεταξύ των δύο πόλεων σε λιγότερο από 10 λεπτά και τα εισιτήρια κοστίζουν 0,45 δολάρια.

Παρασκευή 11 Αυγούστου – Όπου κι αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, αρκεί να διανύσεις 137 χιλιόμετρα και έφτασες στη θάλασσα!

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάσα δροσιάς από τη θάλασσα. Γιu2019 αυτό και η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών, μιας και διαθέτει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή 16.000 χιλιομέτρων, που την καθιστά τη 10η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της, θα συναντήσεις μια ευρεία γκάμα από μοναδικές παραλίες που πλαισιώνονται από χρυσή άμμο μέχρι καταπράσινα δάση ή εντυπωσιακά βράχια, με κρυστάλλινα νερά και διαφορετικούς χρωματισμούς επηρεασμένους από το φυσικό τοπίο. Κανένα σημείο της χώρας δεν απέχει περισσότερο από 137 χιλιόμετρα από την θάλασσα, απόσταση που εύκολα μπορεί να καλύψει κανείς με όποιο μεταφορικό μέσο επιλέξει και να βρεθεί σε λίγη ώρα να κολυμπά στο απέραντο γαλάζιο.

Παρασκευή 4 Αυγούστου – Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείς στην Αβάνα;

Αν βρεθείς στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχει δημοφιλέστερος τρόπος για να μετακινηθείς από τα ξεχωριστά Cocotaxis. Τα ιδιαίτερα αυτά τρίκυκλα κινούνται κάνοντας πετάλι και έχουν θέσεις για δύο άτομα στο κάθισμα πίσω από τον οδηγό. Το όχημα περιβάλλεται από ένα σφαιρικό, ανοιχτό πλαστικό κάλυμμα. Ορισμένα έχουν ένα μικροσκοπικό μοτέρ που δίνει μια ώθηση στον οδηγό όταν ανεβαίνει μια πλαγιά, αν και ο οδηγός σπάνια σταματά το πετάλι. Στην Αβάνα, θα δεις Cocotaxis που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο Κουβανοί, τα οποία είναι μαύρα, ενώ τα κίτρινα προορίζονται για τους τουρίστες. Σε αντίθεση με αυτά που απευθύνονται στους τουρίστες, τα οποία κοστίζουν κάτι παραπάνω από ένα δολάριο και είναι βαμμένα κίτρινα, αυτά για τους ντόπιους είναι βαμμένα μαύρα και φέρουν ευκρινώς την ένδειξη “transporte publico” (δημόσιες μεταφορές). Το κόστος για τους ντόπιους για μια βόλτα είναι περίπου 12 σεντς ενώ πληρώνουν και μια προσαύξηση ανά χιλιόμετρο, αφού διανύσουν τα πρώτα 2 χιλιόμετρα.

Παρασκευή 21 Ιουλίου – Ήξερες ότι στις ΗΠΑ η Uber μετέφερε γάτες και σκύλους για χάδια σε σπίτια.

Μέσα στην «έκρηξη» διαφορετικών υπηρεσιών που έχει προσφέρει η Uber στους χρήστες της εφαρμογής της ανά τα χρόνια, μια από τις πιο ευχάριστες και πρωτότυπες, ακούει στο όνομα UberKITTENS. Η μοναδική αυτή υπηρεσία, λανσαρίστηκε το 2015 σε συνεργασία με μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των ζώων και επέτρεπε στους χρήστες της εφαρμογής να αγκαλιάσουν και να παίξουν με γάτες και σκύλους στον χώρο τους, σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό, η Uber θέλησε να παρακινήσει τους χρήστες να υιοθετήσουν τα αξιολάτρευτα κατοικίδια με τα οποία ήρθαν σε επαφή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στη διαδικασία, από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 – Το ιππήλατο τραμ της Βαρκελώνης

Το πρώτο τραμ της Βαρκελώνης τέθηκε σε λειτουργία το 1872 και ήταν, στην πραγματικότητα, ιππήλατο. Μέσα σε πέντε χρόνια, η ιπποδύναμη αντικαταστάθηκε από την ατμομηχανή, με αποτέλεσμα να μπορεί το τραμ να καλύπτει σημαντικά μεγαλύτερες διαδρομές μέσα στην πόλη.

Το 1887 τα ατμοκίνητα τραμ έγιναν ο φάρος του αναπτυσσόμενου δικτύου τραμ της Βαρκελώνης, μέχρι το 1899 να φτιαχτεί η πρώτη ηλεκτρική γραμμή, αυτή του “δακτυλίου” της πόλης. Τα χρόνια που ακολούθησαν, χτίστηκε σιγά σιγά αυτό που σήμερα αποτελεί ένα ισχυρό, δημόσιο μέσο μαζικής μεταφοράς που συνδέει το κέντρο της πόλης με τις γύρω περιοχές, προσιτό σε όλους.

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 – Γιατί τα ταξί του Λονδίνου είναι μαύρα;

Το εμβληματικό μαύρο ταξί του Λονδίνου εξακολουθεί να είναι το πανταχού παρόν όχημα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αν κανείς επισκεφθεί σήμερα την βρετανική πρωτεύουσα, θα δει περίπου 21.000 μαύρα ταξί, τα οποία διαθέτουν άδεια από το Public Carriage Office.

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε στην επιλογή του χρώματος; Η απάντηση εδώ είναι αρκετά απλή. Το μαύρο ήταν το φθηνότερο χρώμα που το εργοστάσιο μπορούσε να παράξει μετά τον πόλεμο. Η έλλειψη χρωμάτων έκανε την πλειοψηφία των ιδιοκτητών να θεωρούν περιττό να πληρώνουν για φανταχτερά χρώματα, καθώς ήθελαν να κρατήσουν το κόστος χαμηλό.

Έτσι, το μαύρο εξελίχθηκε σε δημοφιλής εικόνα στους δρόμους του Λονδίνου και παρέμεινε έτσι έκτοτε, αν και ποτέ το χρώμα δεν αποτέλεσε προαπαιτούμενο για μια άδεια ταξί.

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 – Στην Αθήνα καλείς ταξί. Στο νησί καλείς ταχύπλοο!

Αφού επεκτάθηκε σε μια σειρά από νέες υπηρεσίες όπως η διανομή φαγητού, η #Uber προσφέρει σήμερα επιπλέον δυνατότητες για τους χρήστες της. Μια από αυτές που ακούει στο όνομα Boat είναι πλέον διαθέσιμη σε συνεργασία με τοπικό εγκεκριμένο συνεργάτη στο νησί της Μυκόνου, κάνοντας την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ταχύπλοα για την μετακίνησή τους.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, οι χρήστες της εφαρμογής Uber μπορούν να κάνουν πλέον κράτηση για διαδρομές με ταχύπλοο ώστε να μετακινηθούν σε 12 διαφορετικά σημεία της Μυκόνου εύκολα και αξιόπιστα.

Η κράτηση στο Boat γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως θα κάνατε κράτηση για οποιοδήποτε Uber, οπουδήποτε. Όλα περνούν μέσα από την εφαρμογή της Uber, με τη μόνη διαφορά ότι η κράτηση θα πρέπει να γίνει 45 λεπτά νωρίτερα και η παραλαβή είτε από τον Όρνο είτε από τον Πλατύ Γιαλό.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 – Πόση τέχνη χωράει σε ένα ταξί;

Με εντυπωσιακά, πολύχρωμα σχέδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους είναι διακοσμημένα τα ταξί στο Μουμπάι της Ινδίας. Ορισμένοι οδηγοί έχουν μετατρέψει τα οχήματά τους σε κινητές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, μετατρέποντας κάθε κοινή διαδρομή σε μια καθηλωτική πολιτιστική εμπειρία. Η έμπνευση και η υλοποίηση της ιδέας ανήκει σε μια ομάδα ανερχόμενων Ινδών σχεδιαστών που εικονογραφούν τα σχέδια, τυπώνουν τα έργα σε ύφασμα, ράβουν τις ταπετσαρίες και τα καλύμματα των καθισμάτων και τα τοποθετούν στα ταξί.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 – Πόσες γλώσσες μιλούν οι οδηγοί ταξί της Νέας Υόρκης;

Οι οδηγοί ταξί στη Νέα Υόρκη έρχονται από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες, καθιστώντας τα ταξί της πόλης ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών.

Με περισσότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους της να έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ προέρχονται από περισσότερες από 200 διαφορετικές χώρες, η Νέα Υόρκη φιλοξενεί έναν από τους πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς στον κόσμο. Σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των κατοίκων της Νέας Υόρκης μιλούν στο σπίτι τους μια ακόμη γλώσσα εκτός της αγγλικής και σχεδόν το 25%, ή 1,8 εκατομμύρια άτομα, δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά.

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 – Μπορούν τα αδέσποτα ζώα να κάνουν βόλτες στην πόλη χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Μια εντυπωσιακή δεξιότητα έχουν αναπτύξει αδέσποτες γάτες και σκύλοι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχουν εντοπιστεί όχι μόνο να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να τα χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη ευφυΐα για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Boji, ενός αδέσποτου σκύλου τον οποίο παρακολούθησε ο δήμος της Κωνσταντινούπολης και διαπίστωσε ότι διανύει τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα κάθε μέρα με τα ΜΜΜ και ταξιδεύει έως και 30 στάσεις μακριά. Εκτός αυτού, φαίνεται να γνωρίζει τους κανόνες μετακίνησης στο μετρό, παραχωρεί δηλαδή χώρο στους επιβάτες που αποβιβάζονται και περιμένει στην ουρά για να μπει με τη σειρά του στον συρμό.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 – Τι πλεονεκτήματα έχουν τα θαλάσσια ταξί;

Τα θαλάσσια ταξί είναι ένα συνηθισμένο και γραφικό μέσο μεταφοράς σε πόλεις με μεγάλης έκτασης κανάλια νερού όπως η Μπανγκόκ και η Βενετία, προσφέροντας στους εργαζόμενους και τους τουρίστες έναν μοναδικό τρόπο μετακίνησης από το ένα μέρος στο άλλο.

Στη Μπανγκόκ το νερό αποτελεί το πιο συνηθισμένο κανάλι μετακίνησης, με αρκετά πλεονεκτήματα για τους επιβάτες των θαλάσσιων ταξί. Προσφέρει ταχύτητα στη μετακίνηση και – ίσως το πιο σημαντικό – αποφεύγει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, καθώς επίσης και την εμπειρία μιας ευχάριστης διαδρομής.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 – Ποιες είναι οι ανάγκες μετακίνησηςη για τη διεξαγωγή των εκλογών σε μια χώρα όπως η Ινδία;

Πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις τελευταίες ινδικές γενικές εκλογές, καθιστώντας τις τις μεγαλύτερης κλίμακας εκλογές που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο. Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της επιχείρησης αυτής, χρειάστηκε να μετακινηθούν σχεδόν 11 εκατομμύρια κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δυνάμεις ασφαλείας ανά την επικράτεια.

Οι άνθρωποι αυτοί, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 1 εκατομμυρίου εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, χρειάστηκε να ταξιδέψουν με τα πόδια, οδικώς, με ειδικά τρένα, ελικόπτερα, βάρκες, ακόμα και με ελέφαντες. Από τις απομακρυσμένες γωνιές των Ιμαλαΐων μέχρι τους μολυσμένους από κροκόδειλους βάλτους των μαγκρόβιων δασών των νησιών Ανταμάν, ήταν επίσης αναγκασμένοι να μεταφέρουν μαζί τους όλη την απαραίτητη γραφειοκρατία και τον εξοπλισμό για την ομαλή εξέλιξη των εκλογών.

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 – Ήξερες ότι μπορείς να παραδώσεις ή να παραλάβεις πακέτο, σε πραγματικό χρόνο με το Uber πακέτο;

Τη δυνατότητα να στείλουν και να λάβουν πακέτα έως 20 κιλά – και όχι μόνο να μετακινούνται οι ίδιοι – έχουν, από τα τέλη του Απριλίου, οι χρήστες της εφαρμογής Uber σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η υπηρεσία, που παρέχεται από τα συνεργαζόμενα με την εφαρμογή ταξί, είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό των δύο πόλεων 24 ώρες το 24ωρο και η χρέωση γίνεται βάσει ταξίμετρου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

5 Mαΐου 2023 – Γιατί τα Segways δεν χρησιμοποιούνται μαζικά για τις μετακινήσεις μας στην πόλη;

Με την εμφάνισή του το Segway, θεωρήθηκε μια πρωτοπόρα εφεύρεση που θα έφερνε την “επανάσταση” στον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε μέσα στις πόλεις.
Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, καθώς το δίτροχο αυτό ατομικό όχημα που απαιτεί να έχεις καλή ισορροπία για να το οδηγήσεις, είχε πολλά προβλήματα τόσο μηχανικής όσο και λειτουργικής φύσεως, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφοροι τραυματισμοί.
Εκτός αυτού όμως, το Segway δεν αγκαλιάστηκε ποτέ από την κοινωνία για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, μιας και ταυτίστηκε με τους αστυνομικούς στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ ή τις περιηγήσεις τουριστών στα αξιοθέατα.

28 Απριλίου 2023 – Γνωρίζατε ότι αν είσαι οδηγός ταξί στη Φιλανδία, θα πρέπει να πληρώσεις δικαιώματα για τη μουσική στο ταξί σου;

Οι Φινλανδοί οδηγοί ταξί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δικαιώματα για τη μουσική που παίζει κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, συμπεριλαμβανομένου και του ραδιοφώνου. Το παραπάνω προβλέπει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί ταξί πρέπει να πληρώνουν ετήσιο τέλος πνευματικών δικαιωμάτων ύψους 22 ευρώ για την αναπαραγωγή μουσικής κατά τη μεταφορά ναύλου.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Lauri Luotonen, οδηγός ταξί και πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών Ταξί του Ελσίνκι, αρνήθηκε να πληρώσει λογαριασμό από τη Φινλανδική Εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων, Teosto, το 1997 και το 1998. Η Teosto, ο όμιλος που διαχειρίζεται τις πληρωμές δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες, υποστήριξε ότι η αναπαραγωγή μουσικής για τους πελάτες σε ένα ταξί ήταν παρόμοια με αυτή σε έναν δημόσιο χώρο όπως το εστιατόριο ή η παμπ.

21 Απριλίου 2023 – Ποια είναι η πόλη με τα πιο ακριβά ταξί σε όλο τον κόσμο;

Η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα, είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να πάρετε ταξί (τουλάχιστον αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις), σύμφωνα με την έκθεση Taxi Price Index του 2018 για το περιοδικό CEOWORLD. Ένας πελάτης πληρώνει 17,08 δολάρια όταν ξεκινάει το ταξί και 2,19 δολάρια για το πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής στη Βαλέτα, κατατάσσοντας έτσι τη μικροσκοπική αυτή πρωτεύουσα στην πιο ακριβή θέση στον κόσμο. Ο λόγος, λοιπόν, που φέρνει τη Μάλτα στη θέση αυτή είναι το ακριβό τέλος εκκίνησης των 17,08 δολαρίων, τα ελάχιστα χρήματα δηλαδή που καλείται να πληρώσει ο πελάτης με το που ξεκινήσει το ταξί.

14 Απριλίου 2023 – Σε πόσα χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα υπερτερούν των συμβατικών;

Το 2019, υπήρχαν 4,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ζήτηση για αυτά διαρκώς αυξάνεται εν μέσω κλιμακούμενης ανησυχίας για το μέλλον του πλανήτη αλλά και λόγω των κινδύνων που ελοχεύει η χρήση συμβατικών οχημάτων για την υγεία. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προσδοκίες, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμια κλίμακα πρόκειται να φτάσει στα 120 εκατομμύρια έως το 2030, ενώ, με ορίζοντα το 2040, το 57% όλων των πωλήσεων αυτοκινήτων αναμένεται να είναι ηλεκτρικά.

7 Απριλίου 2023 – Ήξερες ότι οι Λονδρέζοι οδηγοί ταξί πρέπει να απομνημονεύσουν 20.000 αξιοθέατα;

Οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου πρέπει να μάθουν απέξω 320 διαδρομές σε 25.000 δρόμους για να μπορέσουν να θεωρηθούν ικανοί να δουλέψουν ένα ταξί. Η διαδικασία που πρέπει να υποβληθούν ονομάζεται “τεστ γνώσης”. Εκτός από μερικές εκατοντάδες διαδρομές, πρέπει επίσης να απομνημονεύσουν 20.000 αξιοθέατα, όπως μουσεία, πάρκα, εκκλησίες, σχολεία καθώς επίσης και άλλα τουριστικά σημεία, ενώ καλούνται να ανασύρουν όλες αυτές τις πληροφορίες αποκλειστικά και μόνο από τη μνήμη τους. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται συνήθως 2-4 χρόνια μελέτης, αναλυτικών εξετάσεων και άλλων μορφών δοκιμασιών μόνο και μόνο για να αποκτήσει κανείς μια άδεια οδηγού ταξί.

31 Μαρτίου 2023 – Γνωρίζατε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργαζόταν ως οδηγός ταξί για να συμπληρώνει το εισόδημά του;

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε σε ντοκιμαντέρ το 2021 ότι, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, εργαζόταν ως οδηγός ταξί για να συμπληρώνει το εισόδημά του. Όπως είπε, για τις κούρσες χρησιμοποιούσε ένα Volga που είχε φέρει μαζί του από τη Δρέσδη, την πρώτη του αποστολή στο εξωτερικό ως πράκτορας της KGB. Tην εποχή εκείνη, τα ταξί ήταν σπάνιο φαινόμενο στη Ρωσία. Όμως υπήρχαν πολλοί που χρησιμοποιούσαν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο ως ταξί για να τα βγάλουν πέρα. Ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν ακόμη και αυτοκίνητα της δουλειάς τους, όπως ασθενοφόρα, ως ταξί.

24 Μαρτίου 2023 – Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει γίνει με Uber;

Το πιο μεγάλο ταξίδι με Uber έχει γίνει από Βόρεια Καρολίνα προς Καλιφόρνια. Ο οδηγός της Uber Anthony αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του διάσημου YouTuber MrBeast που θέλησε να σπάσει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο ταξίδι Uber. Ταξίδεψε από τις ανατολικές προς τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρασε από τη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί, το Αρκάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας, το Νέο Μεξικό, την Αριζόνα και τέλος την Καλιφόρνια. Το ταξίδι διήρκεσε περίπου 2.256 μίλια, με κόστος 5.500 δολάρια.

17 Μαρτίου 2023 – Πόσο αξίζει η παγκόσμια βιομηχανία των ταξί;

Παγκοσμίως, η βιομηχανία των ταξί αξίζει περίπου 108 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Market Watch. Πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό ποσό, αν το καλοσκεφτεί κανείς. Ειδικά αν λάβει υπ’ όψιν τον σχετικά μικρό αριθμό ταξί που διαθέτει η Νέα Υόρκη σε σύγκριση με μια πόλη όπως για παράδειγμα η Πόλη του Μεξικού όπου 100.000 ταξί κυκλοφορούν κάθε μέρα.

10 Μαρτίου 2023 – Πόσα κιλά μπανάνες έχουν ταξιδέψει με Uber στις ΗΠΑ;

Περισσότερα από 25.150 κιλά μπανάνες παρέδωσε η Uber στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021. Κάτι που μάλλον σημαίνει ότι το φαγητό που παραγγέλνουν πιο συχνά στο Uber Eats στις ΗΠΑ είναι… μπανάνες. Η Uber παρέδωσε πάνω από 25.150 κιλά μπανάνες μόνο τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι άνθρωποι βέβαια αγοράζουν κι άλλα πράγματα πέρα από μπανάνες. Οι παραδόσεις ειδών παντοπωλείου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ένας πελάτης της Uber ξόδεψε 7.719,82 δολάρια για 218 είδη παντοπωλείου. Φαίνεται πως προετοιμάζονταν για ένα αρκετά μεγάλης χρονικής διάρκειας lockdown.

24 Φεβρουαρίου 2023 – Ποια είναι τα πιο παράξενα αντικείμενα – και όχι μόνο αντικείμενα – που έχουν βρεθεί “ξεχασμένα” στο πίσω κάθισμα ενός ταξί;

Το να είσαι οδηγός ταξί σημαίνει ότι συχνά θα βρεις χαμένα αντικείμενα μέσα στο ταξί σου. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι τα smartphones, τα πορτοφόλια, ίσως ορισμένες φορές και παιχνίδια. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ πιο παράξενα πράγματα που έχουν συναντήσει οι οδηγοί στο πίσω μέρος του ταξί τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι 1 εκατομμύριο λίρες σε μετρητά καθώς επίσης και ένας ζωντανός αστακός. Ίσως το πιο ατυχές (ή τυχερό, αν βρεθεί ποτέ) πράγμα που χάθηκε ποτέ σε ταξί είναι ένα δαχτυλίδι αρραβώνων. Ακόμα και ένα ζωντανό και καλά στην υγεία του μωράκι έχει βρεθεί ξεχασμένο σε ταξί.

17 Φεβρουαρίου 2023 – Ήξερες ότι στην Τζακάρτα θα δεις τα πιο πολλά λεωφορεία που έχεις δει ποτέ στη ζωή σου;

Η πόλη με το μεγαλύτερο δίκτυο λεωφορείων στον κόσμο είναι η Τζακάρτα της Ινδονησίας. Διαθέτει συνολικά 251,2 χιλιόμετρα (156 μίλια) λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούνται από 3.900 λεωφορεία!

10 Φεβρουαρίου 2023 – Πόσα χιλιόμετρα μετράει η μεγαλύτερη διαδρομή, που έχει γίνει ποτέ με ταξί;

Η μεγαλύτερη διαδρομή με ταξί που έχει καταγραφεί ποτέ πιστεύεται ότι ήταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2011. Σε αυτά τα τέσσερα περίπου χρόνια, ένα ζευγάρι Βρετανών, ο Stevie Smith και η σύζυγός του κάλυψαν πάνω από 24.000 μίλια (39.000 χιλιόμετρα) περνώντας από 190 χώρες. Με ένα μαύρο ταξί του Λονδίνου, το ζευγάρι ξεκίνησε το ταξίδι από τη βρετανική πρωτεύουσα και διέσχισε την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική πριν επιστρέψει ξανά στο Λονδίνο. Μεταξύ των στόχων που είχαν βάλει για το ταξίδι ήταν η ευαισθητοποίηση για την έρευνα για τον καρκίνο των παιδιών, η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και η κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαδρομή με ταξί, αποστολή που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

3 Φεβρουαρίου 2023 – Πότε άραγε εμφανίστηκαν τα πρώτα ταξί στον κόσμο;
Η πρώτη καταγεγραμμένη υπηρεσία ταξί στην ιστορία έρχεται από το μακρινό 1634 στο Παρίσι. Τότε ήταν που άμαξες με άλογα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για τη μεταφορά επιβατών στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο – και κυρίως τον απαιτούμενο χρόνο – που χρειαζόταν για τις μετακινήσεις τους.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες Ιστορίες Μετακίνησης από την Uber.

___________________________________________________________________________________________

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επομένως μπορείτε να στείλετε αίτημα για μια διαδρομή, ακόμα και όταν βρίσκεστε πολύ μακριά από το σπίτι σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα