Η “ψήφος στην παραλία” αντίπαλος της ΝΔ

Η “ψήφος στην παραλία” αντίπαλος της ΝΔ
Παραλία eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ να έρθουν δεύτερη φορά στις κάλπες, εκβιάζοντας και με το δίλημμα "αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο"

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι πρακτικά ο μόνος τους αντίπαλος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι ο εφησυχασμός. Για αυτό και η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων της ΝΔ, προκειμένου να προσέλθουν για δεύτερη φορά στις κάλπες.

Ειδικότερα όταν απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους ο κ. Μητσοτάκης ζητά να πάνε πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε στην παραλία. Αλλά και όσον αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι γαλάζιοι ανησυχούν πως αφού οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν όταν πια θα έχει ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών, αν και όχι βέβαια στην καρδιά του καλοκαιριού και τη μεγάλη έξοδο του Ιουλίου- Αυγούστου.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει καθημερινά ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα επτακομματική, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει και τονίζοντας ότι εάν οι πολίτες επιθυμούν σταθερή κυβέρνηση χωρίς άλλες περιπέτειες, θα πρέπει να ψηφίσουν ξανά. Και το βασικό μήνυμα του νέου διαφημιστικού σποτ της ΝΔ άλλωστε είναι πως “τίποτε δεν έχει κριθεί”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χθες έθεσε ευθέως το δίλημμα “αυτοδυναμία ή και τρίτες εκλογές τον Αύγουστο”, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη – όπως τονίζει – του Νίκου Ανδρουλάκη, και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα συζητήσει με “κόμματα και κομματίδια” εκ δεξιών της ΝΔ, δηλαδή με τον Κυριάκο Βελόπουλο ή τη “Νίκη”, για την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάση εισόδου στη Βουλή.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι το δίλημμα αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, τόσο στους δεξιούς ψηφοφόρους, όσο και στους πασοκογενείς, καθώς και σε ένα κοινό που δεν λειτούργει με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα το συμφέρον και τη συγκυρία.

“Ο κόσμος δεν θέλει αλλαγή και περιπέτειες. Μετά από τόσα χρόνια κρίσεων, θέλει σταθερότητα, θέλει μία οποιαδήποτε κανονικότητα. Σου λένε που να μπλέκουμε πάλι”, σχολίαζε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος.

Βέβαια, με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, και με επτακομματική ακόμη και με οκτακομματική Βουλή, η ΝΔ φαίνεται “να έχει στο τσεπάκι της” μία αυτοδυναμία, όχι κατ’ ανάγκην συντριπτική, αλλά ούτε και οριακή, δηλαδή μία αυτοδυναμία 155 – 160 βουλευτών. Καθοριστικός παράγοντας βέβαια είναι εν τέλει και το ίδιο το ποσοστό της ΝΔ. Καθώς ο νέος εκλογικός νόμος δίνει το μπόνους στο πρώτο κόμμα κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει. Τα μαθηματικά της κάλπης πάντως δείχνουν ότι εφόσον η ΝΔ δεν πέσει κάτω από το 39%- 38% δεν κινδυνεύει ούτε καν με οριακή αυτοδυναμία.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως πλέον έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν θέλει μία ισχυρή εντολή για να επιχειρήσει να δρομολογήσει μονομερώς αναθεώρηση του Συντάγματος το 2025, ώστε να θέσει τις βάσεις για μία μακρόχρονη ιδεολογική και κοινωνική κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης.

“Επειδή ακούστηκε και αυτό, ότι πάμε να πάρουμε 180 βουλευτές να αλλάξουμε μόνοι μας το Σύνταγμα– ούτε θεωρώ ότι είναι εφικτό, ούτε και θα ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να κάνω κάτι τέτοιο. Από την ίδια τη φύση της η διαδικασία της αναθεώρησης προϋποθέτει τέτοιες ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις. Θα έχουμε, λοιπόν, αρκετό χρόνο να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση για το τι Σύνταγμα χρειαζόμαστε και να μην «κάψουμε» τη συνταγματική αναθεώρηση με παρεμβάσεις σε ελάχιστα άρθρα, για να χρειαστούμε μετά πέντε χρόνια να περιμένουμε για να κάνουμε μία νέα αναθεώρηση”, διαβεβαίωσε ειδικότερα εκ νέου χθες στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης διεβεβαιώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του πχ να ιδιωτικοποιήσει το νερό ή να άρει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος των τοποθετήσεων του αυτών είναι να μην δημιουργηθούν συνθήκες έστω και μικρής αντι- συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως όπως εξαρχής αναφέρθηκε εστιάζουν κυρίως στη συσπείρωση της βάσης της ΝΔ, με κύριο επιχείρημα τη σταθερότητα και το άμεσο κλείσιμο του εκλογικού κύκλου, καθώς και με “πολεμική” για τους φόρους, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό. Θεωρούν δε πως αυτοί οι λόγοι επαρκούν ώστε οι ψηφοφόροι της ΝΔ να συνδυάσουν αν μη τι άλλο την κάλπη με την παραλία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα