ΝΔ εναντίον ανταρτών στον Β’ γύρο των περιφερειακών

Διαβάζεται σε 4'
Αποτελέσματα δημοτικών - περιφερειακών εκλογών
Αποτελέσματα δημοτικών - περιφερειακών εκλογών EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απόψε στη Λέσβο για να στηρίξει Στεφανή. Τα αντάρτικα και η κρίσιμη Θεσσαλία. Η δεύτερη μάχη για τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι μόνο σε μία περιφέρεια περνά στη δεύτερη Κυριακή υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερθεμάτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ήθελε έτσι να καταδείξει τη γαλάζια πολιτική κυριαρχία και την καταβαράθρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός αυτό έχει όμως και μία άλλη όψη:

Η Νέα Δημοκρατία σε τέσσερις συν μία περιφέρειες έχει να αντιμετωπίσει αντάρτες. Σε δύο εξ αυτών μάλιστα, σε Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά, οι αντάρτες υποψήφιοι έκοψαν πρώτοι το νήμα την πρώτη Κυριακή.

Ειδικότερα, στη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά οι αντάρτες Γιώργος Αμανατίδης και Γιάννης Τρεπεκλής πέρασαν μπροστά από τους επίσημους υποψήφιους Γιώργο Κασαπίδη και Ρόδη Κράτσα.

Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη πηγαίνουν στο δεύτερο γύρο ο νυν περιφερειάρχης και επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Χρήστος Μέτιος με τον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο επίσημος υποψήφιος, Αλκιβιάδης Στεφανής θα αναμετρηθεί με το νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης είχε εκλεγεί ως αντάρτης το 2019 κόντρα στην τότε επίσημη υποψήφια της ΝΔ, Χριστιάννα Καλογήρου.

Η ΝΔ αρχικά είχε “πατήσει” στο γεγονός ότι ο κ. Μουτζούρης προερχόταν από τα σπλάχνα της, για να υποστηρίξει ότι ουσιαστικά είχε βαφτεί γαλάζια και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στη συνέχεια όμως ο κ. Μουτζούρης είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό την περασμένη τετραετία. Αποκορύφωμα το περίφημο βίντεο στο οποίο δήλωνε “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός”.

Ο Μητσοτάκης δίνει τη μάχη του Βορείου Αιγαίου

Επομένως η ΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη μάχη του Βορείου Αιγαίου. Για αυτό και ο κ.Μητσοτάκης απόψε το βράδυ θα μεταβεί στη Λέσβο, απευθείας από την τριμερή σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ρουμανίας- Βουλγαρίας στη Βάρνα. Και θα επαναλάβει μήνυμα στήριξης στον κ.Στεφανή, ο οποίος τα πήγε μάλιστα καλύτερα από ότι και στην ίδια τη ΝΔ ανέμεναν και ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο.

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, θα πραγματοποιήσει και άλλες περιοδείες σε περιφέρειες που θα κριθούν στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιες.

Πιθανόν να μην προλάβει να πάει στα Ιόνια Νησιά, όπου θεωρείται έτσι κι αλλιώς δύσκολη η μάχη του δεύτερου γύρου. Ενδεχομένως όμως να επισκεφθεί την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ή και τη Δυτική Μακεδονία. Δύο περιφέρειες που δεν κρίθηκαν στον πρώτο γύρο επειδή η τοπική ΝΔ είναι διχασμένη.

Σημειωτέον ότι η Πελοπόννησος αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς ο Δημήτρης Πτωχός “στο τσακ” δεν εξελέγη από την πρώτη Κυριακή και συνεπώς πάει στο δεύτερο γύρο με διαφορά 10 μονάδες και αέρα νίκης έναντι του Πέτρου Τατούλη.

Η κρίσιμη Θεσσαλία

Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί εν όψει δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών τη Θεσσαλία. Πριν την πρώτη Κυριακή το είχε αποφύγει, αν και ο κ. Αγοραστός είχε έρθει στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν έχει κανένα παράπονο απο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Σημειωτέον ότι η παράταξη του κ.Αγοραστού ήρθε δεύτερη στη Μαγνησία και μάλιστα η παράταξη της (Λαρισαίας) Ελευθερίας Τζανακούλη στην ίδια περιφερειακή ενότητα έλαβε 13.35%. Πανθεσσαλικά η κ. Τζανακούλη πλησίασε σχεδόν το 10%, απορροφώντας δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα ακρο- δεξιά.

Στη ΝΔ βέβαια εκτιμούν ότι στο δεύτερο γύρο ο κ. Αγοραστός θα κερδίσει ξανά. Για να συμβεί αυτό όμως, καθοριστική θα είναι και η στάση των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων.

Αθήνα- Θεσσαλονίκη στο δεύτερο γύρο με άρωμα ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ προεκλογικά είχε θέσει ως στόχο όχι μόνο τη νίκη στις 13 περιφέρειες, αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους. Προς το παρόν, στον πρώτο γύρο κρίθηκε μόνο ο Πειραιάς, με νικητή όπως ήταν αναμενόμενο το Γιάννη Μώραλη.

Στο δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης θα πάει στο δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα. Η διαφορά τους βέβαια αγγίζει τις 27 μονάδες. Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν εφησυχάζουν, καθώς δεν θεωρούν τον κ.Δούκα εύκολο αντίπαλο, αν και πιστεύουν πως θα επανεκλεγεί ο κ. Μπακογιάννης.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η ΝΔ αυτή τη φορά είχε δώσει το χρίσμα στον πασοκογενή Κωνσταντίνο Ζέρβα που το 2019 είχε κερδίσει τον τότε επίσημο γαλάζιο υποψήφιο, Νίκο Ταχιάο. Όμως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά θα μονομαχήσει με τον επίσης πασοκογενή Στέλιο Αγγελούδη και όλα δείχνουν πως θα χάσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα