Ο Μητσοτάκης φοβάται την αυτοδυναμία των 151 

Ο Μητσοτάκης φοβάται την αυτοδυναμία των 151 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ βάζει πιο ψηλά τον πήχη στις δεύτερες εκλογές και ζητά ακόμη πιο ισχυρή εντολή με επιχείρημα την κυβερνητική σταθερότητα

Κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για τις δεύτερες εκλογές, θέτοντας ως στόχο στις 25 Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία ακόμη και να ξεπεράσει το σχεδόν 41% της 21ης Μαϊου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παίζει ειδικότερα και στη δεύτερη προεκλογική περίοδο το χαρτί της κυβερνητικής σταθερότητας, με στόχο να συσπειρώσει τόσο τη δεξιά βάση όσο και τους πασοκογενείς ψηφοφόρους. “Αντίπαλος μας είναι ο εφησυχασμός”, επαναλαμβάνει επίσης διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης και εξηγεί σε κάθε ευκαιρία ότι εάν στις δεύτερες εκλογές μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Χρησιμοποιεί όμως και μία ποδοσφαιρική παρομοίωση για να περάσει το μήνυμα αυτό με πιο απλό τρόπο. “Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κάλπη είναι άδεια πάλι. Δεν είναι πρώτος και δεύτερος γύρος εδώ. Δεν είναι ποδοσφαιρικό ματς, «κερδίσαμε 4 – 0 και κρατάμε το σκορ αυτό στο δεύτερο ματς». Εδώ ξεκινάμε από την αρχή”, δήλωσε χθες χαρακτηριστικά από το Πέραμα Ρεθύμνης.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εκτίμησε με νόημα ότι “κανείς δεν θέλει μία κυβέρνηση με 151, 152, 153 βουλευτές”. Υποστήριξε ότι μία κυβέρνηση με τόσο οριακή πλειοψηφία δεν θα ήταν σταθερή και δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις “μεγάλες αλλαγές”. Ενώ επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες πως εάν λάβει και στις δεύτερες εκλογές μεγάλο ποσοστό, θα είναι παντοδύναμος πρωθυπουργός χωρίς όρια και θα επιχειρήσει να περάσει και πολιτικές που προκαλούν αντιδράσεις στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το σενάριο μίας οριακής αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι πιθανό και ο κ. Μητσοτάκης έχει λόγους να το φοβάται: Εάν και η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, δηλαδή μείνουν πάλι εκτός το κόμμα “Νίκη”, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και άρα το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων κυμανθεί πάλι πάνω από 15%, ο πήχης της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 37,5%.

Για τη ΝΔ ακόμη και με πτώση που ενδεχομένως επιφέρει η χαλαρότητα μίας εκλογικής μάχης χωρίς ουσιαστικό διακύβευμα, το ποσοστό αυτό είναι απολύτως εφικτό. Για κάθε κόμμα επιπλέον που θα μπει στη Βουλή όμως, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Σε επτακομματική Βουλή αναμένεται να κυμανθεί στο 39,35 και σε οκτακομματική να ξεπεράσει το 40%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν κρατήσει η ΝΔ τις δυνάμεις της 21ης Μαϊου χωρίς απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, προς το κόμμα “Νίκη” και προς την… παραλία, και ακόμη και εάν διασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενδέχεται η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να είναι οριακή. Και προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεχνά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 151 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι εάν οι εκλογές της 21ης Μαϊου είχαν διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στις 25 Ιουνίου (εκλογικός νόμος Θεοδωρικάκου του 2020), η ΝΔ θα είχε πάρει 171 έδρες. Όμως οποιαδήποτε αλλαγή στον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και στο ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός, μπορεί να αλλάξει δραματικά τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς πέραν όλων των άλλων πλέον το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα δίδεται κλιμακωτά. Δηλαδή δεν θα λαμβάνει αυτομάτως 50 έδρες ο νικητής των εκλογών, αλλά το μπόνους θα ξεκινά από 20 έδρες για ποσοστό 25% και το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους θα εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα