Ο Μητσοτάκης “κατεβάζει” το θέμα της Ροδόπης

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μητσοτάκης “κατεβάζει” το θέμα της Ροδόπης
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στη Θράκη ακυρώνεται. Το αιχμηρό σχόλιο Βενιζέλου και ο κίνδυνος ο καυγάς για τη Ροδόπη να γυρίσει μπουμερανγκ στη ΝΔ.

Αφού πόνταρε επί ημέρες στην πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα της Ροδόπης για να συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί τώρα να το “κατεβάσει” διαπιστώνοντας μετά και τις αιχμές Βενιζέλου ότι κινδυνεύει να της γυρίσει μπούμερανγκ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες η προεκλογική περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θράκη έχει αναβληθεί… επ’ αόριστον. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επρόκειτο την Τρίτη να επισκεφθεί Ροδόπη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Από τη ΝΔ δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος της αλλαγής προγράμματος του κ.Μητσοτάκη. Σημειωτέον πάντως ότι αίσθηση προκάλεσαν προχθές το βράδυ τα καρφιά του Ευάγγελου Βενιζέλου για μία συζήτηση υποταγμένη στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.

Εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της ΝΔ, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση; Γιατί κατά καιρούς έχουμε οργανωμένη, ας το πούμε έτσι, μετάβαση ψήφων, προώθηση ψήφων προς διάφορα κόμματα στην περιοχή. Είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν δεκαετίες, τα χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή και με βάση το Διεθνές Δίκαιο”, δήλωσε μεταξύ άλλων με νόημα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο γαλάζιο επιτελείο διαπίστωσαν επομένως ότι στην προσπάθεια να μαζέψουν διαρροές προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, κινδύνευαν να χάσουν τους πασοκογενείς, αλλά και να δώσουν “πάτημα” στην Τουρκία να ισχυριστεί ότι ασκούνται πιέσεις στη μειονότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εν τω μεταξύ κάρφωσε από την πλευρά του τη ΝΔ με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” για τον γαλάζιο υποψήφιο βουλευτή Μουσταφά Κατραντζή που έκανε λόγο για “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα, ενώ δήλωσε: “Την Τρίτη μετά τις εκλογές μου στέλνει ένα φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείωμα της ΕΥΠ και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για όλους τους υποψήφιους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.”

Για επικίνδυνα παιχνίδια και του κ. Μητσοτάκη και του κ.Τσίπρα είχε κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το πρόγραμμα πάντως του προέδρου της ΝΔ αλλάζει ούτως ή άλλως και λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου. Ο κ. Μητσοτάκης ανέστειλε τη χθεσινή του ομιλία στην Πάτρα και τώρα αναζητείται ημερομηνία στην οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί η συγκεκριμένη περιοδεία, καθώς η ΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το πάλαι πότε κάστρο του ΠΑΣΟΚ, η Αχαϊα, βάφτηκε γαλάζια και ήθελε φυσικά να απευθυνθεί ιδίως στους πασοκογενείς ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε χθες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, ενώ σε δήλωση του έσπευσε αφενός να υπογραμμίσει ότι το ναυάγιο πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα (υπερασπιζόμενος έτσι εμμέσως τους χειρισμούς του Λιμενικού Σώματος). Εκτίμησε δε ότι “το νέο αυτό περιστατικό αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική”, δίνοντας έτσι ευρωπαϊκή διάσταση στην τραγωδία και απορρίπτοντας εμμέσως τις κατηγορίες πως ο φράχτης στον Έβρο είχε ως αποτέλεσμα οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να κατευθύνονται μέσω Λιβύης προς Ιταλία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα