Ο Μητσοτάκης μοιράζει πάλι 150άρια στους νέους – “Δόλωμα” ΕΝΦΙΑ με άρωμα ιδιωτικού τομέα – “Τυράκια” στο δημόσιο

Ο Μητσοτάκης μοιράζει πάλι 150άρια στους νέους – “Δόλωμα” ΕΝΦΙΑ με άρωμα ιδιωτικού τομέα – “Τυράκια” στο δημόσιο
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελευσίνα Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός προέβη σε νέες ανακοινώσεις για την οικονομία λίγο πριν τις εκλογές, σε συζήτηση με πολίτες στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα τρία μέτρα, ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα τα οποία αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους, σε συζήτηση με πολίτες για την οικονομία, στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο πρωθυπουργός καταρχήν ανακοίνωσε μία ακόμη παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται όπως είπε με την πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. “Οποιος ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%“, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι έτσι θα ενθαρρυνθούν οι πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους και θα ενισχυθεί η ιδιωτική ασφάλιση, με σημαντικό κίνητρο για τη φορολογία τους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το Freedom Pass που δοκιμάστηκε όπως είπε με επιτυχία την περίοδο της πανδημίας θα γίνει μόνιμο και κάθε νέος στα 18 του θα λαμβάνει 150 ευρώ, τα οποια θα μπορεί να διαθέσει σε ταξίδια, στον πολιτισμό ή στον αθλητισμό.

Προανήγγειλε τέλος αναμόρφωση στα επιδόματα που αφορούν το δημόσιο από 1/1/2024. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι το επίδομα τέκνων από 50 ευρώ για το πρώτο παιδί θα πάει στα 70 και από 70 ευρώ για δύο παιδιά θα πάει στα 120 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αλλά συνέδεσε την μισθολογική εξέλιξη με την αξιολόγηση.

“Τα τρία νέα μέτρα είναι εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμα μας και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ ευρώ που έχουμε καταθέσει και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης”, έλεγαν στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές.

Προκειμένου δε να υποστηρίξουν ότι τα μέτρα αυτά δεν ανακοινώνονται λίγο πριν τις κάλπες λόγω… εκλογικού άγχους της Νέας Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι “ορισμένα μέτρα για την εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος ανακοινώνονται σήμερα καθώς δεν μπορούσαμε να τα πούμε όλα μέσα στα δεκαδες μέτρα στη γενικη παρουσίαση πριν από δυο εβδομάδες.”

Αναλυτικά τα τρία νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης- Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ, από 120 ευρώ στα τρία παιδια στα 170 ευρώ και από 170 ευρώ στα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ. Σκοπός είναι η εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Οι αναφορές Μητσοτάκη στη δημοσιονομική ισορροπία

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε τελικά περισσότερο από ό,τι η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός μπορεί να αυξηθεί κατά 25% την επόμενη τετραετία, εφόσον υπάρχει ανάπτυξη, πάντα εντός δημοσιονομικών κανόνων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι οι εποχές που μποορύσαμε να δαπανούμε δημόσιους πόρους λόγω πανδημίας έχουν παρέλθει, προδιαγράφοντας ένα μέλλον δημοσιονομικής ισορροπίας.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με την κάρτα εργασίας μειώνονται τα περιθώρια εργοδοτικής αυθαιρεσίας, θέλοντας να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα δίπλα στον εργαζόμενο. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και γενικότερα στη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα