Ψηφοδέλτια ΝΔ: Επέλαση πρώην ΠΑΣΟΚων, η παλιά η ΝΔ η ορθόδοξη και ο “σωστός” Βελόπουλος

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Επέλαση πρώην ΠΑΣΟΚων, η παλιά η ΝΔ η ορθόδοξη και ο “σωστός” Βελόπουλος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Ποιες υποψηφιότητες είναι στον πάγο. Το βλέμμα ταυτόχρονα δεξιά και στο κέντρο. Κλείδωσε ο αδερφός του Βελόπουλου για Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζονται οι μεταγραφές πρώην ΠΑΣΟΚων. 

Όσο πλησιάζει η πιθανότερη ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, τόσο εντείνονται οι ζυμώσεις για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, με το φόβο ενός “νέου Πάτση” να πλανάται πάνω από το κυβερνών κόμμα.

Το οποίο κυβερνών κόμμα επιχειρεί μάλιστα ταυτόχρονα να βάλει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη: Να μη χάσει προς τα δεξιά, να συγκρατήσει την παραδοσιακή βάση της παράταξης και να πάρει από το ΠΑΣΟΚ.

Εφόσον οι κάλπες στηθούν όπως όλα δείχνουν την Κυριακή των Βαϊων, 9 Απριλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την προκήρυξη εκλογών μετά το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις 4-5 Μαρτίου και μέχρι τις 10 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι και οι ανακοινώσεις για τα γαλάζια ψηφοδέλτια είναι θέμα χρόνου.

Στο κυβερνών κόμμα όμως θέλουν να αποφύγουν νέα επικοινωνιακά προβλήματα, εξ ου και η υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου στην Εύβοια φαίνεται πως είναι “στον αέρα” μετά το δημοσίευμα περί πορίσματος του ΣΔΟΕ για απευθείας αναθέσεις με συνέπεια ζημιά δυο εκ ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Αντίστοιχα, στην Α Θεσσαλονίκης φαίνεται πως παραμένει εκτός γαλάζιας λίστας η Μαρία Σπυράκη, η κομματική ιδιότητα της οποίας έχει ανασταλεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ήρθη η ασυλία της ευρωβουλευτή και αυτό δε μοιάζει πιθανό να έχει γίνει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Το δεξιό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης

Στην Α Θεσσαλονίκης πάντως θα είναι τελικά σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιος ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Βενιέρης, ο οποίος είναι αδερφός του Κυριάκου Βελόπουλου. Το όνομα Δημήτρης Βενιέρης είναι ψευδώνυμο, το οποίο ο δημοσιογράφος έχει υιοθετήσει και επισήμως από τη δεκαετία του 1990 και η υποψηφιότητα του προφανώς έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την “απειλή” της Ελληνικής Λύσης.

Το μεγάλο κενό βέβαια στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης είναι αυτό που αφήνει η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι ξανά υποψήφιος, για αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι στη λίστα της συμπρωτεύουσας ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όσο για τον πρώην πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος έχει βγει στην τηλεοπτική γύρα, στηρίζοντας την κυβέρνηση και προαναγγέλλοντας ότι θα πάει στη Θεσσαλονίκη για να κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ της ΝΔ, από το Μαξίμου κόπτονται ότι δεν θα είναι στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Θα αποτελούσε κάτι τέτοιο άλλωστε πρόκληση προς τον καραμανλικό χώρο, ιδίως στον απόηχο της απόσυρσης Καραμανλή. Βέβαια, μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών πολλά μπορεί να συμβούν… Αλλά πρώτα πρέπει να λυθεί το σταυρόλεξο των ψηφοδελτίων της πρώτης μάχης.

Η επέλαση των πρώην ΠΑΣΟΚων και η παλιά ΝΔ η ορθόδοξη

Η ΝΔ πάντως μπορεί να προσπαθεί να διαφυλάξει τα δεξιά νώτα της θέλει όμως ταυτόχρονα να δημιουργήσει κλίμα συστράτευσης κεντρώων στις τάξεις της, εξ ου και μαζεύει στα ψηφοδέλτια όποιον δηλώνει πρώην ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, μετά την προσχώρηση του Σπύρου Καρανικόλα, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε την προσχώρηση της Ελευθερίας Φτακλάκη που θα είναι υποψήφια στα Δωδεκάνησα και τη μεταγραφή του Αποστολου Σπυρόπουλου, γιου του αείμνηστου Ροβέρτου Σπυρόπουλου, που θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Αρκαδία.

Με δύο γυναίκες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί η ΝΔ να αλλάξει το κλίμα και στην Κρήτη, το άλλοτε “πράσινο κάστρο”, που αποτελεί πλέον προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, υποψήφια με τη ΝΔ στα Χανιά αναμένεται να είναι η Χαρίκλεια Ντερμανάκη, η οποία στις εθνικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην ίδια εκλογική περιφέρεια και το 2014 αποχώρησε από το Κίνημα.

Ενώ στο νομό Ηρακλείου φέρεται υποψήφια η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τον “πράσινο” Σταύρο Αρναουτάκη, παθολόγος – ογκολόγος, Γωγώ Μηλάκη.

Στην Α Αθήνας εν τω μεταξύ ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της αντιδημάρχου Αθηναίων, Άννας Ροκοφύλλου, που ως κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκοφύλλου συμβάλλει και στο άνοιγμα στους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Και βέβαια τα δύο μεγάλα ονόματα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας και ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που θα είναι υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Αθήνας.

Προκειμένου να μην υπάρχουν πάντως… παράπονα από την “παραδοσιακή ΝΔ” για “επέλαση ΠΑΣΟΚων”, τα γαλάζια ψηφοδέλτια θα έχουν και ονόματα από γνωστές γαλάζιες οικογένειες.

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών υποψήφιες φέρονται η Ντόρα Πάλλη και η Ιωάννα Γκελεστάθη, αμφότερες θυγατέρες πρώην υπουργών της ΝΔ. Στα Χανιά υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού. Στο Ηράκλειο τέλος συζητά να κατέβει υποψήφιος ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα