Σπαρτιάτες: Ποιοι είναι οι άνθρωποι – “δούρειος ίππος” του νεοναζί Κασιδιάρη, που μπαίνουν στη Βουλή

Σπαρτιάτες: Ποιοι είναι οι άνθρωποι – “δούρειος ίππος” του νεοναζί Κασιδιάρη, που μπαίνουν στη Βουλή
Σπαρτιάτες AFP

Η νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ να αποτρέψει ένα εθνικιστικό κόμμα στη Βουλή εκ των πραγμάτων απέτυχε. Το πλέγμα που επιχείρησε να δημιουργήσει αποδείχθηκε ότι είχε πολλά κενά, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο Κασιδιάρης.

Στη νέα Βουλή εισέρχεται το ακροδεξιό κόμμα των «Σπαρτιατών», στο οποίο ο καταδικασμένος νεοναζί, πρώην πρωτοπαλίκαρο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είχε εκφράσει τη στήριξή του.

Από τη στιγμή που έγινε δημοσίως η δήλωσή του (και αφού ο ίδιος ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές είτε με δικό του σχηματισμό είτε ως ανεξάρτητος υποψήφιος), οι Σπαρτιάτες άρχισαν να ανιχνεύονται στις δημοσκοπήσεις, αρχικά με μικρά ποσοστά, λίγο πάνω από το 1% και εν συνεχεία με μεγαλύτερα, με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων να τους δίνει ένα ποσοστό της τάξεως του 4,7% και 12 εκλεγμένους βουλευτές.

Από πού πήραν τις ψήφους; Σύμφωνα με στοιχεία, το κόμμα με τη στήριξη του Κασιδιάρη «έκλεψε» 20,3% των ψήφων του από την Ελληνική Λύση, 17% από τη ΝΙΚΗ, 11,7% από τη την Πλεύση Ελευθερίας, 1,7% από τη ΝΔ και 30% από άλλα κόμματα.

Αναμφίβολα, η στήριξη του Κασιδιάρη «εκτόξευσε» τους Σπαρτιάτες, με την οργάνωση να αποτελεί πλέον τον «δούρειο ίππο» ώστε να εκπροσωπηθεί ο νεοναζί καταδικασμένος στην επόμενη Βουλή. Προς επίρρωση αυτού, η δήλωση του επικεφαλής του σχηματισμού, Βασίλη Στίγκα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που δεν άφησε καμία απορία για το τι πρεσβεύει το κόμμα του…

«Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη που αποτέλεσε το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η νομοθετική προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να αποτρέψει ένα εθνικιστικό κόμμα στη Βουλή εκ των πραγμάτων απέτυχε.

Το πλέγμα που επιχείρησε να δημιουργήσει αποδείχθηκε ότι είχε πολλά κενά, τα οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Κασιδιάρης. Γι’ αυτά είχαν προειδοποιήσει συνταγματολόγοι, κριτική είχαν διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει με τον δικό της σχεδιασμό.

Η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», με πρωτοσέλιδο με τίτλο «Δούρειος Ίππος οι “Σπαρτιάτες” – Ένα επικίνδυνο κόλπο λίγο πριν τις κάλπες», αναφέρθηκε προ ημερών στα «έργα και ημέρες στελεχών και υποψηφίων», πολλοί από τους οποίους έχουν άμεση σχέση με τον Κασιδιάρη.

Ως επικεφαλής, ο 59χρονος Βασίλης Στίγκας -ασχολούμενος μεταξύ άλλων όπως ο ίδιος αναφέρει με «τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος»- έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στελέχη του κόμματος Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), που ίδρυσε το 2019 ο επίσης κατάδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Μέλος του ΕΛΑΣΥΝ, άλλωστε, υπήρξε και ο ίδιος, έχοντας διανύσει μια πορεία που περιλαμβάνει την Πολιτική Ανοιξη, τον ΛΑΟΣ και την Ενωση Κεντρώων.

Στους «Έλληνες» του Κασιδιάρη είχε δραστηριοποιηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δικηγόρος Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο οποίος έκανε σημαία το ζήτημα με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο, με αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις ως δικηγόρος οικογένειας μαθητή. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στις αρχές Ιανουαρίου, είχε παραδεχθεί ότι δραστηριοποιείται στους «Έλληνες Γ.Τ.Π.».

«Η ψυχή του λιονταριού του Ηλία Κασιδιάρη, βρύχησε προκειμένου ο Έλληνας Πολίτης, να συνειδητοποιήσει με ενάργεια ότι η πρόθεσή του είναι, ο ελληνικός λαός, να παραμείνει ζωντανός και κραταιός ασκώντας το δικαίωμα ψήφου προς τους Σπαρτιάτες ίνα επιτευχθεί συν Θεώ το Θαύμα, οι Σπαρτιάτες να μπουν στην βουλή και θα μπουν, καθότι τότε και μόνον τότε, θα κλείσουν οι κερκόπορτες και θα ληφθούν αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου και εθνικού Συμφέροντος» ανέφερε σε δήλωσή του, η οποία μάλιστα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των «Ελλήνων».

Χαρακτήριζε, δε, τον Κασιδιάρη «πολιτικό άνδρα που υφίσταται, όντας δεσμώτης, τα πάνδεινα θυσιαζόμενος δια την Πίστη και την Πατρίδα, καθότι οι πολιτικοί αντίπαλοι ορρωδούν να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά».

Στις λίστες των «Σπαρτιατών» -και ειδικότερα στη Β’ Θεσσαλονίκης- εμφανίζεται και ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης, ο οποίος εκλέγεται σε περίπτωση που ο επικεφαλής του κόμματος επιλέξει να κρατήσει άλλη έδρα. Τον Νοέμβριο του 2021, ο ίδιος υπέγραφε δήλωση ως δικηγόρος και εκ των νομικών συμβούλων του Κασιδιάρη.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Ιωάννης Κόντης, ο οποίος πριν από την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Έλληνες Γ.Τ.Π.» στην ίδια εκλογική περιφέρεια, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λείπουν οι τοποθετήσεις του υπέρ του καταδικασθέντος νεοναζί.

Από… κοντά και ο Αλέξανδρος Ζερβέας (εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Πειραιά), ο οποίος έχει συμμετάσχει σε εκπομπές στο YouTube του κόμματος των Ελλήνων, ενώ -όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»- στις στις 30 Αυγούστου 2021 εμφανίζεται να κάνει δηλώσεις on camera ως στέλεχος των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μανούσος Γεώργιος (εκλέγεται στον Β2′ Δυτικό Τομέα Αθηνών), ο οποίος έχει υπογράψει κείμενο στην ιστοσελίδα των «Ελλήνων» με τίτλο «Για τον άνθρωπο Ηλία Κασιδιάρη»… Πλέκοντας το εγκώμιο του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αναφέρεται «στα 10 χρόνια πολιτικής του δραστηριότητας που είδαμε πράγματα τα οποία δεν έχουμε δει ποτέ ξανά από πολιτειακό παράγοντα ή μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας…».

Στην Α’ Ανατολική Αττική εκλέγεται βουλευτής ο Δημητροκάλλης Ιωάννης, που δημοσιεύματα τον ήθελαν στο παρελθόν να αυτοσυστήνεται ως διευθυντής ιδιαιτέρου γραφείου του Κασιδιάρη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα