Τα “μυστικά” των ψηφοδελτίων της ΝΔ

Τα “μυστικά” των ψηφοδελτίων της ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη: Που στοχεύει ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου με τις επιλογές σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών.

Με την ανακοίνωση των νέων υποψηφίων βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία επισφραγίζεται και σε επίπεδο προσώπων η στρατηγική με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί στις εκλογές της 21ης Μαϊου να διασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι στόχος του είναι να ανασυγκροτήσει στις κάλπες του 2023 το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που του χάρισε τη νίκη το 2019 και το οποίο “χτίστηκε” πάνω στο “Μένουμε Ευρώπη” του 2015.

Για να το πετύχει αυτό, αφενός επισείει την απειλή της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό το Γιάνη Βαρουφάκη στην κυβέρνηση και υπενθυμίζει τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης και τα capital controls. Και αφετέρου έχει συμπεριλάβει στα γαλάζια ψηφοδέλτια και πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως το εκσυγχρονιστικό.

Ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει άλλωστε σε κάθε ευκαιρία να δηλώσει ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ δεν σημαίνει πως δεν θα αξιοποιηθούν σε αυτή και πρόσωπα που δεν αναφέρονται στον παραδοσιακό χώρο της κεντροδεξιάς. “Το μπλε είναι ευρύχωρο χρώμα” έχει υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση πάντως διαψεύδει φυσικά ότι εάν στις δεύτερες εκλογές δεν πιάσει οριακά την αυτοδυναμία θα επιχειρήσει να στηριχθεί σε ψήφους βουλευτών εκλεγμένων με άλλα κόμματα. Αλλά διαμηνύει πως η ΝΔ μπορεί να εκφράσει και έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο προς το κέντρο.

Αν όμως από τη μία τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχουν μία δόση από εκσυγχρονιστικό ή νεότερο ΠΑΣΟΚ, δε λείπει από αυτά και “η παλιά ΝΔ η ορθόδοξη”, στο πρόσωπο υποψηφίων της νέας γενιάς με γνωστά όμως πολιτικά ονόματα, πέραν φυσικά των νυν βουλευτών.

Σημειωτέον δε ότι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης φαίνεται πως θα επιλέξει την Α Θεσσαλονίκης ως την τρίτη περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος (εκτός από το Δυτικό Τομέα Αθηνών και τον Έβρο), προκειμένου να “καλύψει” όσο είναι δυνατόν το πολιτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ενώ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις Σέρρες, καθώς άλλωστε η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια απωλειών, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δέχεται πίεση εκ δεξιών από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σημειωτέον επίσης ότι εκτός ψηφοδελτίων μένουν τελικά πρόσωπα που έχουν ακόμη ανοιχτές νομικές υποθέσεις όπως η Σοφία Νικολάου και η Μαρία Σπυράκη, ενώ φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την υποψηφιότητα του Θέμη Χειμάρα μετά το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη δική του περίπτωση.

Η ΝΔ δίνει την ίδια στιγμή έμφαση στο ποσοστό των γυναικών και τους υποψηφίους από τη νεότερη γενιά. Οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν άλλωστε δύο δύσκολα κοινά για τη ΝΔ. Ειδικότερα, η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%. Ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων της ΝΔ είναι τα 44 έτη.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει βεβαίως και σε επίπεδο νέων υποψηφίων να βάλει ακόμη πιο έντονη την προσωπική του σφραγίδα στη ΝΔ. Φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ βάσει του καταστατικού έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, η “ομάδα” όμως των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών που διεκδικούν την εκλογή τους είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση.

Μεταξυ αυτών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α Αθήνας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο Δυτικό Τομέα Αθηνών (δύο πρόσωπα που συγκαταλέγονται στους πασοκογενεις), ο Νίκος Παπαθανάσης στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Στέλιος Πέτσας και η Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, η Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς. Οι υποψηφιότητες βέβαια των περισσότερων εξωκοινοβουλευτικών υπουργών έχουν ήδη ανακοινωθεί σταδιακά τον τελευταίο χρόνο και έτσι είχαν ένα προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι νυν βουλευτές και όλοι οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν για πρώτη φορά θα μπορούν πλέον μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις να ξεκινήσουν και επισήμως το Πάσχα τις προεκλογικές εξορμήσεις στις περιφέρειες όπου φιλοδοξούν να εκλεγούν.

Τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολα για τους “πρωτάρηδες”, καθώς λόγω της απλής αναλογικής στις εκλογές της 21ης Μαϊου η ΝΔ θα εκλέξει σαφώς μικρότερο αριθμό βουλευτών από ό,τι το 2019, επομένως και οι νυν βουλευτές αγωνιούν. Στις πιθανές δεύτερες εκλογές βέβαια με την ενισχυμένη αναλογική του 2020, η ΝΔ θα αυξήσει τις έδρες της, αλλά όπως και να έχει αναμένεται “σφαγή”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα