Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: “Πανστρατιά για τη μάχη με τη Δεξιά. Δεν δειλιάσαμε ποτέ στα δύσκολα”

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: “Πανστρατιά για τη μάχη με τη Δεξιά. Δεν δειλιάσαμε ποτέ στα δύσκολα”
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

"Σήμερα ξεκινά η προεκλογική περίοδος", τόνισε στην Κ.Ε του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Ζήτησε να διεκδικηθεί κάθε ψήφος για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Προσδιόρισε 3 αιτίες για την ήττα της 21ης Μαϊου, προαναγγέλλοντας συνολική αποτίμηση μετεκλογικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να λήξει το πένθος του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως είπε “αυτή είναι η πιο κρίσιμη, αυτή είναι η τελική και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση. Δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ κ αι η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη. Έτσι και τώρα. Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης”.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως “είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν με ενισχυμένη αναλογική”.

Αναφέρθηκε στην τακτική και τους στόχους της Ν.Δ. λέγοντας ότι επιθυμεί “να κερδίσει όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση και αν του δοθεί η ευκαιρία να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί: Το κοινωνικό κράτος. Τη δημόσια Υγεία. Την Παιδεία. Τα εργασιακά δικαιώματα”.

Αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως στόχος είναι “να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει και να διορθωθούμε, αν θέλετε, εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία”.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι “την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων, 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναποφάσιστοι δηλαδή, αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Με το φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση”.

Στη συνέχεια, καταμέρισε τους λόγους της ήττας σε 3 αιτίες:

Όπως δήλωσε “η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος “έτσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στη κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023” και όχι “όσα συνέβησαν τη τελευταία 4ετία : Η ακρίβεια, η διάλυση του ΕΣΥ, τα Τέμπη και το επιτελικό κράτος λάφυρο, οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου. Αλλά να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν. Τη συζήτηση για το ευρώ. Τους δύσκολους καταναγκασμούς των μνημονίων”.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι “η μιντιακή υπεροπλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας”.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Συνέχισε, λέγοντας πως “η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική”.

Ως τρίτη αιτία ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε “την εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα. “Οφείλουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε”.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ INTIME NEWS

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως δεν χρειάζεται “ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα”.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα πολιτικά επίδικα της εκλογικής μάχης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη. Όπως είπε “αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας. Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό. Μια νομιμοποιημένη, πλέον, ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα”.

Επισήμανε πως “τις «μεταρρυθμίσεις» που προανήγγειλε από το βράδυ της Κυριακής ο κύριος Μητσοτάκης. Την αλλαγή του Συντάγματος, που προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε σε ποια κατεύθυνση. Στη κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων παντού. Ακόμα και στην υγεία. Ακόμη και στο νερό και στη κατεύθυνση της προκλητικής αξιοποίησης χωρίς κανένα έλεγχο και λογαριασμό, των περίπου 70 δις των κοινοτικών πόρων και του ΤΑΑ, προς όφελος των ισχυρών και μόνο το μέτωπό μας και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά και η πολιτική της”.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε ως βασικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό απέναντι στην δεξιά. Με βάση αυτήν την προτεραιότητα αναφέρθηκε και στην προεκλογική αντιμετώπιση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε”. Πάντως επισήμανε ότι “θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ” επισημαίνοντας πως έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί στην Ν.Δ “έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουν σ’ αυτή”.

Σχετικά με τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “δε πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε”.

Τόνισε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς”. Αντιθέτως είπε “είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Είναι το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του, σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης”.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αποφευχθεί η εσωστρέφεια. Όπως είπε “ποτέ δε φοβήθηκα την αυτοκριτική. Πάντα ήμουν ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν ο και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα”.

Σημείωσε ότι για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ “μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση με την άνεση που πρέπει να γίνει”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα