ActionAid: Ποια είναι τελικά τα “καλά νέα”;

ActionAid: Ποια είναι τελικά τα “καλά νέα”;
Μητέρα και βρέφος ActionAid

Όταν η Ritah μπήκε στο νοσοκομείο, στη ζωή της μπήκε και η ActionAid, η οποία τη στήριξε με τα έξοδα νοσηλείας, τη βοήθησε να ξεπεράσει το πένθος της και την υποστήριξε οικονομικά, ώστε να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση

Υπάρχουν άπειρα νέα τα οποία μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Κάθε μέρα διαχειριζόμαστε ένα σωρό πληροφορίες που είτε αφορούν εμάς ή κάποιον άλλον, τις επεξεργαζόμαστε, ή και όχι και μετά σχεδόν ασυνείδητα τις κατηγοριοποιούμε μέσα στο μυαλό μας. Νέα καλά, νέα κακά και κάποια ίσως αδιάφορα.

Πώς συμβαίνει αυτή η κατηγοριοποίηση; Είναι κάποιου είδους μαθηματική εξίσωση με καθορισμένες μεταβλητές που χωρίζει τα νέα σε τρεις βασικές κατηγορίες;

Όχι! Είναι μια διαδικασία με άπειρες παραμέτρους οι οποίες διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε και θα κατηγοριοποιήσουμε κάθε νέο με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά και η οποία δεν σταματάει να αλλάζει και να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας.

Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε κάποια νέα τα οποία είναι “καλά” πέρα από κάθε αμφισβήτηση, έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό, η υγεία, η ευτυχία, η επιτυχία όταν συνοδεύουν ένα νέο του δίνουν αυτομάτως ένα θετικό πρόσημο. Το ίδιο και η ζωή, η γέννηση ενός παιδιού, η μητρότητα.

Σε συνέχεια της παραπάνω παραδοχής -η οποία όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, είναι και αυτή ανοιχτή προς αμφισβήτηση σύμφωνα με τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός- όταν η Ritah από την Ουγκάντα έμαθε πως ήταν έγκυος σε δίδυμα, πίστεψε ότι τα νέα θα έφερναν χαρά στην οικογένειά της. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Όταν ήταν έξι μηνών έγκυος τα πράγματα στο σπίτι έγιναν εφιαλτικά για την ίδια, ο άντρας της ξεκίνησε να τη χτυπάει, να την παραμελεί και τελικά την εγκατέλειψε.

Η Ritah, έμεινε χωρίς τίποτα, δε μπορούσε να τα βγάλει πέρα, ούτε καν να πληρώσει το ενοίκιό της, ενώ ήδη ταλαιπωρούνταν από μια δύσκολη εγκυμοσύνη. Όταν ήταν 8 μηνών γέννησε υπό δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα να μείνει δύο μήνες στο νοσοκομείο. Το κακό νέο βέβαια ήρθε λίγο αργότερα, όταν δύο βδομάδες μετά από την επιστροφή της στο σπίτι, έχασε το ένα της μωρό από πνευμονία.

Τελικά, ένα νέο που με την “πρώτη ματιά” μπαίνει σίγουρα στην κατηγορία των καλών νέων, δεν σημαίνει το ίδιο για όλους. Είναι όλες αυτές οι μη ελεγχόμενες παράμετροι που επηρεάζουν τη ροή των πραγμάτων και στην περίπτωση ανθρώπων όπως η Ritah, τους φέρνουν αντιμέτωπους με μία σειρά αναπάντεχων γεγονότων.

Όταν η Ritah μπήκε στο νοσοκομείο, στη ζωή της μπήκε και η ActionAid η οποία τη στήριξε με τα έξοδα νοσηλείας, ενώ στη συνέχεια τη βοήθησε να ξεπεράσει το τραύμα και το πένθος της και την υποστήριξε οικονομικά ώστε να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση που πουλούσε ζαχαροκάλαμο. Με τα χρήματα που βγάζει τώρα, μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, να προμηθευτεί τα απαραίτητα για εκείνη και το παιδί της και να επενδύσει στην επιχείρησή της.

Επιστρέφοντας και κλείνοντας με το αρχικό ερώτημα, ποια είναι τελικά τα “καλά νέα”;

Eδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid και να βοηθήσετε μητέρες σαν την Ritah.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version