Ανθούσα Πάργας: Το ”χωριό των αιμοδοτών”

Ανθούσα Πάργας: Το ”χωριό των αιμοδοτών”
Εθελοντική αιμοδοσία Eurokinissi Sports

Υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα που κάθε χρόνο πάνω από 200 κάτοικοι συμμετέχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες.

Tον χαρακτηρισμό ως “χωριό των αιμοδοτών”, διεκδικεί η Ανθούσα Πάργας, με τους περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βάζουν τη δική τους σφραγίδα στον εθελοντισμό της περιοχής. Αν και οι συνθήκες, λόγω πανδημίας είναι ιδιαίτερες, οι εθελοντές αιμοδότες της Ανθούσας δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό να μην δώσουν αίμα «για να σώσουν ζωές».

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200 κάτοικοι, συμμετέχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών “Βασίλειος Χατζής”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ανέφερε:

«Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 σε ένα μικρό χωριό, σε μια εποχή κατά την οποία, στην περιοχή, η λέξη εθελοντισμός δεν είναι τόσο κατανοητή. Στα μικρά χωριά υπήρχε άγνοια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Περικλής Λιάκρης. «Έγιναν ομιλίες ακόμη και στα σχολεία, έτσι ο κόσμος ενημερώθηκε» σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας πως τα μέλη του Συλλόγου δεν είναι μόνο αιμοδότες, αλλά δωρητές οργάνων και μυελού των οστών. «Ο Σύλλογος συνέδραμε στην “Ελπίδα” με μυελό των οστών για να σωθεί ένα παιδάκι από την περιοχή» αναφέρει.

«Φέτος η κατάσταση λόγω της πανδημίας ήταν διαφορετική και δύσκολη. Ο κορονοϊός δεν επηρέασε όμως τους εθελοντές» σημειώνει Περικλής Λιάκρης. «Κάνουμε 6 αιμοδοσίες τον χρόνο και μαζεύουμε περισσότερες από 200 φιάλες αίμα. Η αιμοδοσία γίνεται με την υποστήριξη του Νοσοκομείου Πρέβεζας, το οποίο στέλνει στο χωρίο την κινητή μονάδα» προσθέτει.

Τον Σύλλογο είχε τιμήσει παλαιότερα η Προεδρία της Δημοκρατίας , ενώ βραβεύτηκε από το υπουργείο Υγείας.

Η Ανθούσα βρίσκεται σε πλαγιά με θέα προς το Ιόνιο, σε απόσταση μόλις 3 χλμ από την Πάργα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κατεξοχήν με τον τουρισμό το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα με το μάζεμα της ελιάς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα