Από τον εμβολισμό στα Ίμια, στο επεισόδιο στη Νήσο Ρω

Από τον εμβολισμό στα Ίμια, στο επεισόδιο στη Νήσο Ρω
Ελληνικό ελικόπτερο πάνω από τη Νήσο Ρω Eurokinissi

Πώς η Άγκυρα μεθοδευμένα δείχνει να επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και η αλλαγή στάσης των ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Σκηνικό έντασης σε θάλασσα, ξηρά και αέρα στήνει μεθοδευμένα η Άγκυρα που μόνο από την έναρξη του νέου έτους, κλιμακώνει τις ενέργειές της, δείχνοντας να επιδιώκει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με τη χώρα μας. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την αρχή του 2018, και πως η ελληνική πλευρά πέρασε στην απάντηση στη Νήσο Ρω.

Ήδη, από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένταση επικράτησε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λήμνου. Τούρκοι κάλεσαν γερμανικό ερευνητικό πλοίο, που έκανε έρευνες στην περιοχή, με άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, να αποχωρήσει διατεινόμενοι πως έπλεε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μια μέρα μετά από την Αδριανούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, έθεσε θέμα τουρκικών βραχονησίδων στο Αιγαίο κάνοντας έμμεση αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης, ενώ δεν δίστασε να προειδοποιήσει την Αθήνα ότι «όσοι έχουν βλέψεις σε δικά μας εδάφη στο Αιγαίο θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη».

Στις 9 Ιανουαρίου, Τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πέταξε πάνω από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, βορείως της Ίμβρου, σε ύψος μόλις 100 ποδιών. Το τουρκικό CN-235 είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Στις 17 Ιανουαρίου, καταγράφεται το πρώτο πολύ σοβαρό περιστατικό. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τύπου SG μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα εκεί όπου βρισκόταν η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος για περιπολία.Η κανονιοφόρος ζήτησε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί, αλλά εκείνο έκανε επικινδύνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με την Κανονιοφόρο και αποχώρησε. Το “Νικηφόρος” δεν υπέστη ζημιές, ενώ το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε από την περιοχή και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ένταση κορυφώθηκε τη νύχτα της 13 Φεβρουαρίου 2018, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ελληνική ηγεσία περίπου δώδεκα ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο, ανέφερε “ότι τουρκική ακταιωρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προσέκρουσε την πρυμναία αριστερή πλευρά του πλωτού του Λιμενικού που έκανε περιπολία στα Ίμια.” Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω σκάφος. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Ακολούθησε έντονο διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Νίκο Κοτζιά πως ανάλογα τέτοια περιστατικά δεν θα μείνουν αναπάντητα. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το περιστατικό ανέφερε πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Στον απόηχο του σοβαρού περιστατικού, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα.

Η Τουρκία μετά το περιστατικό μετέφερε την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με σειρά παράνομων Navtex, δέσμευσε συνεχώς περιοχές με το πρόσχημα στρατιωτικών ασκήσεων, που στόσο είχαν φυσικά να παρεμποδίσουν τις έρευνες υδρογονανθράκων που είχε προγραμματίσει να κάνει το γεωτρύπανου της Ιταλικής ΕΝΙ. Τουρκικά πλοία του πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησαν το γεωτρύπανο που τελικά μετά από αρκετές μέρες αποχώρησε άπραγο, αφού δεν κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο της γεώτρισης.

Στις Αρχές Μαρτίου και αφού έχει προηγηθεί τουρκική άσκηση κοντά στον Έβρο που ενώ δεν αποτελεί σημαντικό γεγονός προβλήθηκε με κινηματογραφικά πλάνα στα ΜΜΕ της γείτονος, έρχεται η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο με τους Έλληνες στρατιωτικούς να περνούν προς στιγμήν στο έδαφος της Τουρκίας εν μέσω κακοκαιρίας, εξελίχθηκε σε σύλληψη τους η οποία έχει μετατραπεί σε κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, με την Τουρκία έμμεσα να εξισώνει την περίπτωσή τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν.

Στις 22 Μαρτίου δύο μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και επεχείρησαν να παρενοχλήσουν ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο Έλληνας στρατιωτικός μετέβαινε από τη Ρω στη Ρόδο με ελικόπτερο CH-47 του Ελληνικού Στρατού.Ελληνικά F-16 αναχαίτισαν τα τουρκικά ως και την έξοδό τους από το FIR Αθηνών.

Στις 3 Απριλίου ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:55 χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως και ένα λεπτό αργότερα το ένα εξ αυτών πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι στα 3.200 πόδια.

Δύο μέρες μετά όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τρία ζεύγη τουρκικών F-16, 1 ζεύγος τουρκικών F-4 και 1 τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά F-16 σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Tα 6 από τα 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Στις 6 Απριλίου μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας εισήλθε στο ελληνικό FIR, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου και εν συνεχεία αναχαιτίστηκε από ελληνικά F-16. Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή παραβίασης του εναέριου χώρου μας από UAV ANKA, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της επιχειρησιακής τους ένταξης στο τουρκικό ναυτικό, στις 27 Μαρτίου. Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και κινητοποίηση στο ΓΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία μέχρι σήμερα έστελνε μικρά Drone πάνω από το Αιγαίο, ωστόσο όπως φαίνεται, πλέον τα UAV ΑΝΚΑ μπαίνουν σε πλήρη επιχειρησιακή δράση.

Η ελληνοτουρκική κρίση συνεχίστηκε λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το νησί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο Βασίλης Σκουρής μέσα από το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 παρά τις προειδοποιήσεις το ελικόπτερο συνέχισε ακάθεκτο την πτήση του, με την ισχυρή ελληνική φρουρά που το επιτηρούσε από το έδαφος να ρίχνει τροχιοδεικτικά πυρά, προκειμένου να απομακρυνθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version