Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Η ΕΛΑΣ τα ρίχνει στα ΜΜΕ για το “misgendering” της Άννας

Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Η ΕΛΑΣ τα ρίχνει στα ΜΜΕ για το “misgendering” της Άννας
Η Άννα (Ιβάνκα) που δολοφονήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα ONASSIS STEGI/Athens Home For All

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία ρίχνει την ευθύνη για το misgendering στα ΜΜΕ. Πού κινούνται οι έρευνες για τα κίνητρα της δολοφονίας της Κουβανής τρανς γυναίκας.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με το misgendering στις περιγραφές φύλου της δολοφονημένης Άννας που βρέθηκε νεκρή σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Η Κουβανή τρανς γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος σε διαμέρισμα στην οδό Φυλής και Μαγνησίας με τα αίτια του θανάτου της να αποδίδονται σε αιμορραγικό σοκ. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στον λαιμό από αιχμηρό αντικείμενο.

Οι πρώτες ειδησεογραφικές αναρτήσεις που κοινοποιούσαν τις πληροφορίες για τον θάνατο της Άννας, έκαναν λόγο για “άνδρα” ηλικίας 46 ετών, παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ταυτότητα φύλου όπως αυτή είχε επιλεχθεί από την ίδια την τρανς. Οι εν λόγω πληροφορίες βασίζονταν σε τηλεγράφημα από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συγκεκριμένα το παρακάτω:

“Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα ένα αλλοδαπός άνδρας κουβανικής καταγωγής σε σπίτι στην περιοχή του ‘Αγιου Παντελεήμονα.

Την σορό του άνδρα εντόπισε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, που πήγε για να εισπράξει το ενοίκιο, και ειδοποίησε άμεσα την Αστυνομία.

Το θύμα έφερε θανάσιμα τραύματα από μαχαίρι.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών”.

Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα αναπαρήχθη σε πρώτο χρόνο από το σύνολο των ΜΜΕ. Σε δεύτερο χρόνο, όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα της Άννας, τα περισσότερα ΜΜΕ προχώρησαν σε επανόρθωση σε ο,τι αφορά τον προσδιορισμό της, συμπεριλαμβανομένου του NEWS 24/7.

Λόγος έγινε για εσφαλμένη διαρροή πληροφοριών από πλευράς της ΕΛΑΣ προς τα media, ως προς την αρχική αποτύπωση της είδησης. Με καθυστέρηση μίας ημέρας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέλεξε τελικά να τοποθετηθεί για το ζήτημα με την παρακάτω ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων και εμμέσως πλην σαφώς, ρίχνει την ευθύνη για το misgendering στα media, αποποιούμενη των ευθυνών. Η ανακοίνωση αναπαρήχθη και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, το υπ. Προστασίας του Πολίτη αναφέρει για την υπόθεση της Άννα:

“Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο με αφορμή υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Άγιο Παντελεήμονα και κάνουν λόγο για misgendering της ΕΛ.ΑΣ., αγνόηση της σχετικής νομοθεσίας και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις ορθές ορολογίες που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία, σεβόμενη την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει αναλάβει δράσεις και προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα το αστυνομικό προσωπικό να σέβεται τις προτιμήσεις και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων καθώς και να χρησιμοποιεί ορθή γλώσσα αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση η πρώτη ενημέρωση για το περιστατικό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ουδέποτε αναφέρθηκε σε «άνδρα» όπως εσφαλμένα περιγράφεται στα δημοσιεύματα αλλά σε «άτομο». Ειδικότερα η ενημέρωση που εκδόθηκε την 21:52 ώρα της Δευτέρας, 10 Ιουλίου 2023, ήταν η ακόλουθη:

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ Δ.Α.Α.»

Αυτονόητο είναι ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών της, ώστε να διασφαλίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια”.

Από τα παραπάνω προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η ΕΛΑΣ για να προχωρήσει σε αυτή την ανακοίνωση;

Δεύτερον, με ποιον επικοινώνησε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για να λάβει την αρχική του ενημέρωση; Είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αστυνομικοί συντάκτες να λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες τις οποίες και μετά αποτυπώνουν.

Τρίτον, την Αστυνομία την κάλεσε η σπιτονοικοκυρά που βρήκε την άτυχη τρανς γυναίκα νεκρή, η οποία και προφανώς ήταν ενήμερη για την ταυτότητά της. Επίσης, από την εξωτερική εμφάνισή της η Άννα φαινόταν πως ήταν τρανς γυναίκα, και όχι άνδρας, κάτι που σημείωσε και η Άννα Κουρουπού σε δηλώσεις της το βράδυ της Τρίτης.

Άρα, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην πρώτη ανακοίνωση – πληροφόρηση από πλευράς της ΕΛΑΣ, θα μπορούσε να γίνει το λιγότερο λόγος για “άτομο με διεμφυλικά χαρακτηριστικά”, κάτι που θα ευθυγραμμιζόταν περισσότερο και με τον ψηφισμένο και ισχύοντα νόμο για την ταυτότητα φύλου, βάσει του οποίου ένα πρόσωπο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το αποκαλούν με τις αντωνυμίες και το όνομα που έχει επιλέξει, ανεξάρτητα από το τι λένε τα επίσημα έγγραφά του. Ο νόμος 4491 του 2017 ορίζει πως “ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά”, κάτι που απέχει παρασάγγας από την “προτίμηση” που επικαλείται το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Απορίας άξιο είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμη και στην ανακοίνωση “αποσαφήνισης” των πραγμάτων, το αρμόδιο υπουργείο αποφεύγει τη χρήση του όρου “τρανς”, κάνοντας γενικά αναφορά σε “ανθρωποκτονία”. Αν πράγματι η Αστυνομία ευθυγραμμίζεται με τον σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό, “τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου”, όπως αναφέρει, γιατί αποφεύγει τη χρήση της αρμόζουσας ορολογίας ως προς τα δελτία Τύπου που αφορούν τη δολοφονημένη μετανάστρια; Αν μη τι άλλο, η αναφορά ακόμη και τώρα στην ταυτότητα της Άννας όπως την είχε επιλέξει, θα ήταν μια ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης, μακριά από τις γενικολογίες και τα τις κοινοτυπίες.

Επίσης, αν η άτυχη Άννα δεν εμφανιζόταν στις “Κούκλες” και δεν ήταν σχετικά γνωστή στον χώρο της, θα γινόταν ποτέ γνωστή η ταυτότητά της; Τι κάνει η Αστυνομία για να προστατεύσει αυτά τα ευάλωτα άτομα, που τυχαίνει να είναι σεξεργάτες, μετανάστες και διεμφυλικά;

Τουλάχιστον, όταν έγινε πλέον γνωστή η ταυτότητα αυτοπροσδιορισμού του θύματος, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ επέλεξε να τη σεβαστεί.

Οι έρευνες

Από εκεί και πέρα, τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο της ληστείας έχει απομακρυνθεί καθώς από το σπίτι δεν έλειπε κάτι το πολύτιμο, ενώ το θύμα φαίνεται πως πάλεψε με τον δράστη.

Σε αυτή την φάση δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο και η Αστυνομία εξετάζει τις επαφές που είχε η 46χρονη πριν δολοφονηθεί ενώ θα ληφθούν καταθέσεις από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος της. Ακόμη, υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από παρακείμενη κάμερα οίκου ανοχής, όπου καταγράφεται η εικόνα ενός άνδρα. Η Άννα φαίνεται πως μπαίνει μαζί του στο σπίτι ενώ ο δράστης ενδεχομένως διέφυγε από παράθυρο και όχι από την κεντρική είσοδο.

Το απόγευμα της Τρίτης έλαβε επίσης χώρα πορεία για την Άννα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις έκαναν λόγο για “επιθέσεις μίσους” και κάλεσαν την Πολιτεία να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ.

Μάλιστα, κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την Τετάρτη (12/7), στις 20:00.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα