Γκάμπια: Η τεχνολογία αύξησε το ποσοστό εμβολιασμού παιδιών στο 99%

Γκάμπια: Η τεχνολογία αύξησε το ποσοστό εμβολιασμού παιδιών στο 99%
©ML Touray/ActionAid

Το My Child Solution (σε ελεύθερη απόδοση «Η λύση για το Παιδί μου») είναι ένα καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας, που ξεκίνησε στην Γκάμπια το 2016 και βασίζεται στην τεχνολογία Smart Paper.

Έχετε ραντεβού στον γιατρό και δεν πρέπει να το χάσετε με τίποτα. Το ραντεβού σας, όμως, μπορεί να είναι σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο από σήμερα. Πόσο εύκολο είναι να το θυμηθείτε; Το σημειώνετε στην ατζέντα σας, κολλάτε σημειώματα στην πόρτα, ζητάτε να σας το υπενθυμίσουν… Το πιο εύκολο, βέβαια, θα ήταν μάλλον να σας ερχόταν μια υπενθύμιση στο κινητό 2-3 μέρες νωρίτερα, σωστά; Ε λοιπόν, αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα στην Γκάμπια, μια μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής, όπου με γραπτό μήνυμα στο κινητό οι γονείς ειδοποιούνται για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους, ενώ τα αρχεία εμβολιασμού τηρούνται πλέον σε ψηφιακή μορφή!

Το My Child Solution (σε ελεύθερη απόδοση «Η λύση για το Παιδί μου») είναι ένα καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας, που ξεκίνησε στην Γκάμπια το 2016 και βασίζεται στην τεχνολογία Smart Paper. Υλοποιείται από την ActionAid Γκάμπιας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, το Vaccine Alliance, το IKARE και τα ιδρύματα PKS, af Jochnick και Shifo, και όπως αναφέρει ο Fafa Cham, επικεφαλής Προγραμμάτων και Πολιτικών στην ActionAid Γκάμπιας: «Το My Child Solution έχει βελτιώσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς διασφαλίζει ότι σχεδόν όλα τα παιδιά (σε ποσοστό 99%) λαμβάνουν τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων.»

Πώς ακριβώς λειτουργεί το πρόγραμμα; Οι γονείς συμπληρώνουν κάποια έντυπα κατά την επίσκεψή τους στην κλινική ή το κέντρο υγείας, τα οποία στη συνέχεια σκανάρονται και τηρούνται ψηφιακά, περιλαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Στη συνέχεια, τα ψηφιακά αυτά αρχεία είναι διαθέσιμα στις περιφερειακές και εθνικές δομές υγείας, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα τόσο τους γονείς, όσο και τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας.

Η Kuru Saidykhan, μητέρα ενός οκτάχρονου αγοριού, ζει στο χωριό Jarra Darsilameh της Γκάμπιας και – όπως πολλοί άλλοι γονείς – λαμβάνει υπενθύμιση για το ραντεβού τους στην τοπική κλινική μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα: «Παλιά, όταν έπρεπε να πάω τον γιο μου στην κλινική, καμιά φορά έχανα τη σωστή ημερομηνία. Υπολόγιζα ότι έπρεπε να τον πάω κάθε δεύτερη Πέμπτη, αλλά μετά μπορεί να το ξεχνούσα. Τώρα που μου έρχεται μήνυμα στο κινητό, ξέρω ακριβώς πότε πρέπει να τον πάω στην κλινική.

©ML Touray/ActionAid

Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία της συμπατριώτισσάς της Bissa Bah από το χωριό Koley Bantang, που καλείται να διασχίσει μια μεγάλη απόσταση με το κάρο για να πάει τα δυο της παιδιά στην κλινική: «Κάποια στιγμή έχασα την κάρτα υγείας του ενός παιδιού μου και το είπα στην κλινική, αλλά επειδή τα αρχεία που κρατούσαν ήταν όλα χειρόγραφα, οι διαδικασίες για να ξαναβγάλω κάρτα ήταν πολύ αργές. Το νέο σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό και με το μήνυμα που μου έρχεται στο κινητό δεν ξεχνάω ποτέ τα ραντεβού μας.»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σωτήριο και για όσους εργάζονται στο σύστημα υγείας, όπως ο Abdoulie Dibba από το κέντρο υγείας του Mansanko: «Το My Child Solution είναι πλήρως λειτουργικό από τον Ιανουάριο του 2021 και προτού τεθεί σε εφαρμογή, έγινε σχετική εκπαίδευση σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας που θα το χρησιμοποιούσαν. Έτσι, όταν κάποιο παιδί εγγράφεται στο πρόγραμμα, παίρνει αριθμό μητρώου και καταχωρείται στο σύστημα ο αριθμός κινητού τηλεφώνου της μητέρας ή του πατέρα του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί εύκολα να βρει κανείς το ιστορικό εμβολιασμού του παιδιού ηλεκτρονικά. Παλιά, όταν θέλαμε να βρούμε ποια παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί, ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα, όμως, το νέο σύστημα μάς έχει λύσει τα χέρια. Μπαίνουμε στο σύστημα και με μια απλή αναζήτηση βρίσκουμε όλα τα στοιχεία των παιδιών.»

Η Sirra Manneh, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Esseu, διανύει καθημερινά μια απόσταση 6 χλμ. με τους συναδέλφους της και στη συνέχεια επιβιβάζεται σε ένα κανό για να μεταβεί στην κλινική του χωριού Ginack: «Η κοινότητα αυτή είναι δυσπρόσιτη. Παλιά, όταν πηγαίναμε στην κλινική, έπρεπε να κουβαλάμε μαζί μας τα αρχεία που ήταν όλα χειρόγραφα. Καταλαβαίνετε ότι το να βρεις το όνομα ενός παιδιού σε έναν χειρόγραφο κατάλογο είναι πολύ χρονοβόρο. Όμως, με το πρόγραμμα My Child Solution έχουμε πρόσβαση στο ιστορικό των παιδιών γρήγορα και εύκολα – το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο αριθμός μητρώου. Η δουλειά μας έχει γίνει πλέον πολύ πιο εύκολη και γλιτώνουμε πολύ χρόνο.»

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος της δημόσιας υγείας είναι σίγουρα πολύ ελπιδοφόρα κι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Γκάμπια είναι πραγματικά σπουδαίο! Μην ξεχνάμε πως με το πέρασμα των χρόνων και χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού, έχουν εξαλειφθεί και τεθεί υπό έλεγχο σοβαρές ασθένειες. Και εις άλλα με υγεία, λοιπόν!

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα