ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: “Θολή” η βιωσιμότητα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών με τις τιμές των voucher

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: “Θολή” η βιωσιμότητα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών με τις τιμές των voucher
Παιδικός σταθμός (φωτό αρχείου) INTIME NEWS

Το σταθερό κόστος ενός μέσου παιδικού σταθμού ξεπερνά τις 34.000€, με το κόστος του κτηρίου να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του. Οικονομικά μη βιώσιμοι οι παιδικοί σταθμοί με βάση τις σημερινές τιμές των vouchers.

Μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ η εκπόνηση μιας μελέτης στην οποία να αποτιμάται αφενός το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και αφετέρου η βιωσιμότητά τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους εξαρτάται από την παροχή voucher προς τις οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσω της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα για την αποτίμηση του κόστους σε δείγμα παιδικών σταθμών, η οποία διενεργήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2021.

Όπως αναφέρει η έκθεση, “η προσχολική αγωγή είναι κομβικής σημασίας τόσο για την εξέλιξη των παιδιών όσο και για την δυνατότητα που δίνει στους γονείς να εργάζονται, με θετικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά στην εγγραφή των παιδιών σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης. Η Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωοικογενειακής φροντίδας παιδιών στη χώρα, χρηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας των παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το σταθερό κόστος ενός μέσου παιδικού σταθμού ξεπερνά τις 34.000€, με το κόστος του κτηρίου να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του. Το μεταβλητό κόστος από την άλλη είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς ξεπερνά τις 166.000€, με το μεγαλύτερο μέρος του να αποτελεί το κόστος απασχόλησης νηπιαγωγών και βρεφοκόμων, ενώ ακολουθεί το κόστος των οδηγών, για όσους παιδικούς σταθμούς διαθέτουν οχήματα μεταφοράς των παιδιών. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κόστος της κάθε μονάδας, το οποίο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Για παράδειγμα, οι μονάδες στην Αττική έχουν μεγαλύτερο κόστος από της επαρχίας, οι δομές που φιλοξενούν βρέφη και νήπια έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις δομές που φιλοξενούν μόνο νήπια, ενώ οι δομές με σχολικό έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις δομές χωρίς σχολικό. Ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις αυτές, οι τιμές του voucher που προσφέρονται σε οικογένειες μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» είναι κοινές και δεδομένες για όλες τις κατηγορίες παιδικών σταθμών ανεξάρτητα από τις πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι με βάση τις σημερινές τιμές των vouchers, οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι. Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων αυτών, γίνονται προτάσεις για ενδεικτικές τιμές των voucher, με τις οποίες οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να γίνουν βιώσιμοι”, καταλήγει η έκθεση που εν μέρει ερμηνεύει και τη δυσκολία που υπάρχει σε πολλές περιοχές για ανεύρεση θέσεων σe ιδιωτικούς σταθμούς με τη χρήση voucher.

https://www.news247.gr/download/1391//465000/παιδικοί-σταθμοί.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα