Lockdown: Αφήγημα ατομικής ευθύνης και στο στόχαστρο τα SMS για άθληση

Lockdown: Αφήγημα ατομικής ευθύνης και στο στόχαστρο τα SMS για άθληση
Έξοδος για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η αναφορά Πέτσα σε ένα εκ SMS με κωδικό 6 και κατάχρηση του συστήματος προσπερνά το θέμα της ελλιπούς εφαρμογής της τηλεργασίας και μεταθέτει το πεδίο του διαλόγου.

Την έννοια της ατομικής ευθύνης με μία δόση κρατικής επίβλεψης επαναφέρει η κυβέρνηση, θέτοντας ζήτημα κατάχρησης του δικαιώματος των πολιτών να στείλουν SMS για να αιτιολογήσουν μετακίνηση για άθληση ή βόλτα με κατοικίδιο, και προσπερνώντας ζητήματα όπως το μικρό στο δεύτερο lockdown ποσοστό τηλεργασίας.

Είναι πολλά ένα εκατομμύριο SMS στο 13033 με κωδικό 6, που σημαίνει σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο, μετά τις εννέα το βράδυ σε μία Κυριακή με lockdown; Εάν ληφθεί υπόψη μία εκτίμηση του 2016, που ανέβαζε τα κατοικίδια σκυλιά σε 660.000 σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ο συνολικός αριθμός κατοίκων της χώρας, το νούμερο αυτό δεν είναι εν τέλει τόσο εντυπωσιακό.

Σημειωτέον ότι το ερώτημα που είχε δεχθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες στο briefing από το News24/7 αφορούσε στο γεγονός ότι το πρωί της Δευτέρας υπήρχε σημαντική κίνηση στους δρόμους, στο εάν αυτό οφείλεται σε ελλιπή εφαρμογή της τηλεργασίας και εάν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταρχάς παραδέχθηκε ότι αυτό το lockdown διαφέρει εκ των πραγμάτων από την καραντίνα της άνοιξης, δεδομένου ότι λειτουργούν δημοτικά και νηπιαγωγεία, πράγμα που συνεπάγεται μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών. Και μετέθεσε τη συζήτηση στις εξόδους για σωματική άσκηση τις βραδινές ώρες.

Ενώ και στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αλλά και με αφορμή άλλα δημοσιογραφικά ερωτήματα, είχε μιλήσει για ατομική ευθύνη και είχε συνδέσει τη διάρκεια του lockdown με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες.

Αντιδράσεις προκάλεσε κυρίως το γεγονός ότι ο κ. Πέτσας προειδοποίησε με αυστηρούς ελέγχους τους πολίτες που απλώς εξασκούν τη δυνατότητα αποστολής SMS με αιτιολογία τη σωματική άσκηση ή την βόλτα κατοικιδίου, όπως επιτρέπεται από τη στιγμή που δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πολλώ δε μάλλον που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση του lockdown είχε μιλήσει για ανοχή στην ανάγκη για άθληση ή βόλτα στο πάρκο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το ζήτημα είναι ότι αν και αναμφίβολα υπάρχουν εκείνοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα των SMS για να μετακινηθούν για άλλο λόγο από αυτόν που δηλώνουν, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την ανάγκη των ανθρώπων που όλη την ημέρα είναι κλεισμένοι σπίτι, να βγουν για να περπατήσουν λίγο. Επιπλέον υπάρχουν ηλικιωμένοι και καρδιοπαθείς που έχουν απόλυτη ανάγκη την ήπια άσκηση του βαδίσματος. Προφανώς βέβαια και δεν έγιναν ένα εκατομμύριο Έλληνες μαραθωνοδρόμοι. Πάντως, όσο υπάρχει το σύστημα των SMS, δεν προβλέπεται περιορισμός κυκλοφορίας τη νύχτα και η πολιτεία έχει να αντιμετωπίσει την κόπωση της κοινωνίας.

Σημειωτέον ότι ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης προκάλεσε θόρυβο χθες με τη δήλωση του (Ant1) ότι εάν το 13033 “δει” πολλά SMS σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα “κόβει” μετακινήσεις. Δήλωση, που προκάλεσε πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι το 13033 δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Πηγές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης διέψευδαν όμως κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Εξηγούσαν ειδικότερα ότι το 13033 λειτουργεί ακριβώς όπως και στην πρώτη περίοδο περιορισμού των μετακινήσεων. Αυτό σημαίνει ότι κανένα στοιχείο των μηνυμάτων δεν καταχωρείται, ούτε καν ανωνυμοποιημένο. Το μόνο που μετρά το σύστημα είναι ο συνολικός αριθμός μηνυμάτων.

Εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτικης Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την απογευματινή ενημέρωση χθες, επέλεξε τη μέθοδο της πειθούς, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν αυτοβούλως τις μετακινήσεις τους στο μέγιστο βαθμό.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ανύπαντρων ζευγαριών, που αποτελεί μία κοινωνική πραγματικότητα, έδειξε ότι δεν υπάρχει θεμα εφόσον συγκατοικούν και έχουν δηλώσει την ίδια διεύθυνση ως τόπο μόνιμης κατοικίας, που μπορεί να αποδειχθεί με το Ε9 ή φορολογική δήλωση…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα