Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα – Χωρίς πιστούς η περιφορά του Επιταφίου

Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα – Χωρίς πιστούς η περιφορά του Επιταφίου
Επιτάφιος (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Χωρίς πιστούς ο στολισμός και η περιφορά του Επιταφίου σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή. Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν στις εκκλησίες

Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα και ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που επιβάλλει περιορισμούς και συγκεκριμένα μέτρα στον εορτασμό.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις εκκλησίες η αναλογία που επιτρέπεται είναι 1 άτομο/25 τ.μ. και 1 άτομο/1 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους, με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. Υποχρεωτικά είναι τα τεστ για ιερείς και προσωπικό ναών, ενώ η σύσταση για τους πιστούς είναι να φοράνε διπλή μάσκα.

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η Ακολουθία του Επιταφίου προγραμματίστηκε για τις 18:00 και στις 20:00 η περιφορά των Επιταφίων γύρω από τους ναούς, χωρίς τους πιστούς να ακολουθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος τον στολισμό των Επιταφίων ανέλαβαν τα ανθοπωλεία, καθώς απαγορεύεται ο στολισμός από πιστούς, ενώ το κυρίαρχο λουλούδι της Μεγάλης Εβδομάδας, το γαρύφαλλο, με το οποίο στολίζουμε τους επιτάφιους είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς λόγω της πανδημίας δεν υπήρχε νυχτερινή διασκέδαση.

Υπενθυμίζεται, πως η απαγόρευση κυκλοφορίας καθόλη τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στις 22:00 και διαρκεί μέχρι τις 05:00.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν στις εκκλησίες:

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ισχύουν τα παρακάτω μέτρα στους ιερούς ναούς:

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα