Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΚΑΣ ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΚΑΣ ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων
Eurokinissi

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το αίτημα για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από μια μαραθώνια και γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση, νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία (με 15 ψήφους υπέρ και δυο κατά) την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις μαζικές αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και αρχαιολόγους, το ΚΑΣ δεν ασπάστηκε την λύση “in situ” για τα αρχαία και πήρε μια απόφαση που αναμένεται να εγείρει περαιτέρω αντιδράσεις.

Η συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες και το Συμβούλιο ενέκρινε τελικώς το αίτημα της «Αττικό Μετρό ΑΕ» σχετικά με τη μελέτη κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή της «Αττικό Μετρό».

Έγινε αναφορά στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2015 – ειπώθηκε ότι η έγκριση αφορούσε πρόταση – καθώς και στην απόφαση του ΚΑΣ και στην ΥΠΑ του 2017 (αφορούσε προκαταρκτική μελέτη με κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων), οι οποίες όπως ειπώθηκε δεν είχαν, και ακόμα δεν έχουν, καμιά υπογραφή από τη Διεύθυνση Μελετών της «Αττικό Μετρό».

Οι αντιδράσεις

Μέλη της Κίνησης Πολιτών έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Αττικό Μετρό, ενώ όλο το βράδυ έξω από την αίθουσα υπήρχε συγκέντρωση μελών από φορείς που ήθελαν να τοποθετηθούν. Μέχρι και την ώρα που βγήκε η απόφαση το ψήφισμα με υπογραφές για να μείνουν τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρώσει πάνω από 20.000 υπογραφές πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εξέφρασε την εξ αρχής αντίθεσή του στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό. Σε από κοινού ένσταση μάλιστα με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης, τα μέλη του ΚΑΣ Μιχάλης Τιβέριος και Μανώλης Κορρές, διοτί γνώριζαν ότι επρόκειτο να ταχθούν υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Μαζί με τον ΣΕΑ τάσσονται και συντηρητές, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα