Νέα μέτρα από τον ΟΑΕΔ για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού

Νέα μέτρα από τον ΟΑΕΔ για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού
Κορονοϊός στην Ελλάδα AP

Νέα μέτρα από τον ΟΑΕΔ με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και της δραστικής μείωσης του συγχρωτισμού.

Επιπρόσθετα μέτρα αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο της αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού και της δραστικής μείωσης του συγχρωτισμού.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε τα εξής:

  • Την παράταση όλων των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. Υπενθυμίζεται πως, από τις 11 Μαρτίου, όλες οι προαιρετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μετατράπηκαν σε υποχρεωτικές. Με αυτό το μετρό, οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές, όπως το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό επίδομα, κ.λπ., καθώς και τις βεβαιώσεις (χρόνου ανεργίας, λήψης επιδόματος ανεργίας κ.λπ.), αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο, μειώνοντας σημαντικά το συγχρωτισμό στις υπηρεσίες.
  • Την αναδρομική ισχύ της εγγραφής στο μητρώο ανέργων και των αιτήσεων τακτικής επιδότησης ανεργίας από την ημέρα που υποβάλλεται το ηλεκτρονικό αίτημα για ραντεβού. Σημειώνεται πως, από τις 16 Μαρτίου 2020, η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και η αίτηση για το τακτικό επίδομα ανεργίας, γίνονται μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) ανά την επικράτεια. Με αυτό το μέτρο, οποιαδήποτε καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού δεν πρόκειται να επηρεάσει τις παροχές, που δικαιούνται οι ωφελούμενοι.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται τα παρακάτω μέτρα, που έχει λάβει η διοίκηση, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ταυτόχρονης εξασφάλισης της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των πολιτών και της άσκησης των δικαιωμάτων τους:

  • Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας που λήγουν έως και τις 5 Απριλίου 2020 και, συνεπώς, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους, κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.
  • Η εγγραφή νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet, δίνοντας έτσι άμεσα πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη απόκτησης κωδικού πρόσβασης από τον ΟΑΕΔ και καθιστώντας μη αναγκαία την επίσκεψη στα ΚΠΑ2.
  • Όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους διεξάγονται, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία. Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ενημερώνουν όλους τους ανέργους που έχουν ραντεβού, ώστε να μην προσέλθουν στα ΚΠΑ2.
  • Οι επιδοτούμενοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας, μπορούν να δηλώνουν την παρουσία τους, στέλνοντας e-mail στο ΚΠΑ2 της περιοχής τους, καθώς δεν απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία τους.
  • Ισχύει πλήρης παράταση κάθε είδους προθεσμιών των προγραμμάτων απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης (νέων θέσεων εργασίας, διατήρησης θέσεων εργασίας, νέας επιχειρηματικότητας, προεργασίας, ειδικών προγραμμάτων κ.λπ.), μέχρι νεωτέρας. Η παράταση είναι καθολική και περιλαμβάνει αιτήσεις υπαγωγής, υποβολή δικαιολογητικών, υποδείξεις, προσλήψεις ωφελουμένων κλπ.
  • Οι άνεργοι δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΠΑ2 εντός του εξαημέρου, μετά τη λύση της εργασιακής σχέσης τους, αρκεί να προσέλθουν έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020. Η τακτική επιδότηση των ανέργων που υποβάλουν αίτηση έως την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, θα ξεκινάει αναδρομικά από την έβδομη μέρα, μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.

Δυνατότητα επικοινωνίας στο 11320 (αστική χρονοχρέωση), Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8:30 έως τις 14:30.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα