Ο Κοσκινάς Καρδίτσας έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο – “Δεν μας βοηθά κανείς”

Διαβάζεται σε 6'
Σπίτι στον Κοσκινά Καρδίτσας
Σπίτι στον Κοσκινά Καρδίτσας ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Έπιπλα, οικιακές συσκευές και στοίβες από προσωπικά αντικείμενα που καταστράφηκαν παραμένουν στους δρόμους του χωριού της Καρδίτσας 20 μέρες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας. Τι λέει κάτοικος στο NEWS 24/7.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, χωριά της Θεσσαλίας παραμένουν ρημαγμένα τοπία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Κοσκινάς Καρδίτσας, με τους κατοίκους να μοιάζουν μόνοι και αβοήθητοι.

Αρκετοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να μένουν σε ξενοδοχεία της Καρδίτσας μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Άλλοι παραμένουν στις οικίες τους, οι οποίες γλίτωσαν την ολική καταστροφή, όχι όμως και τις σοβαρές ζημιές εντός αυτών από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αχρηστεύοντας έπιπλα, οικιακές συσκευές και άλλα αντικείμενα.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
 
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Άνθρωποι είδαν την περιουσία τους να “πνίγεται” στη λάσπη, ενώ χιλιάδες ζώα έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, συνθέτοντας μία ανεπανόρθωτη οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή, αφού για τους κατοίκους του Κοσκινά, τα ζώα προορίζονταν για τον βιοπορισμό τους.

Μέσα σε όλα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να βγάλουν στους δρόμους τα έπιπλα που καταστράφηκαν και που, στην κατάσταση που βρίσκονταν, θα αποτελούσαν μία υγειονομική βόμβα μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Κι όμως, 20 μέρες μετά, αυτά παραμένουν στους δρόμους, με τον Δήμο και την Περιφέρεια να μην έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να τα απομακρύνει.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Αποτέλεσμα αυτού, ο Κοσκινάς να έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, σε μία δυστοπική εικόνα, με έντονη τη δυσοσμία από τα παρατημένα και μουχλιασμένα αντικείμενα. Ορισμένοι κάτοικοι μάλιστα αναγκάστηκαν ακόμη και να κάψουν ορισμένα από τα έπιπλά τους για λόγους υγιεινής, ενώ κάποιοι άλλοι να τα πουλήσουν.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία στο NEWS 24/7, το περασμένο Σάββατο συνεργείο του Δήμου πέρασε από τα σπίτια και απολύμανε τα έπιπλα που βρίσκονταν στον δρόμο, χωρίς όμως να τα απομακρύνει και παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων. Όλα αυτά την ώρα που νέο κύμα κακοκαιρίας καταφτάνει στη χώρα, σημαίνοντας νέο συναγερμό στη Θεσσαλία.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Σπίτι στον Κοσκινά Καρδίτσας ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Τα σπίτια μυρίζουν βόθρος, κανείς δεν μας βοηθά”

Η κυρία Ελένη είναι μόνιμη κάτοικος Κοσκινά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα μένει στο σπίτι της κόρης της σε παρακείμενη περιοχή. Την πετύχαμε τη στιγμή που είχε επιστρέψει στην οικία της για να μαζέψει ό,τι μπορούσε από το λασπωμένο διαμέρισμα. Το σπίτι της ήταν άδειο από έπιπλα, πράγμα που γινόταν αντιληπτό από την αντήχηση της φωνής της όσο περιέγραφε την κατάσταση στο χωριό.

“Όπως τα χτίσαμε έτσι τα πετάξαμε όλα. Μια ολόκληρη ζωή δουλεύουμε για τα σπίτια μας και σε μία στιγμή χάθηκαν όλα“, μάς λέει προτού μάς μεταφέρει την απελπιστική κατάσταση των κατοίκων που έχουν ξεσπιτωθεί:

“Όταν μπαίνω μέσα στο σπίτι μυρίζει σαν να είναι βόθρος. Τον χειμώνα δεν θα μείνουμε εδώ. Όλο το χωριό έχει φύγει κι αυτοί που μένουν με τη θέληση τους κανονικά δεν επιτρέπεται να μένουν λόγω της υγρασίας και των κακών συνθηκών υγιεινής”.

Παρά την τραγική κατάσταση, ωστόσο, μέσα και έξω από τα σπίτια των κατοίκων του Κοσκινά, η ενημέρωση από τις αρχές παραμένει ελλιπής: “Εμείς τα πετάξαμε όλα τα έπιπλα. Ο γιος μου δεν ήθελε να τα βλέπει έτσι βουνό και τα πήγε μαζί με τον σύζυγό μου με τρακτέρ και τα πέταξαν. Άλλος κόσμος που δεν έχει πώς να τα μεταφέρει τα έχει μπροστά στις αυλές, άλλοι τα πουλάνε, άλλοι τα καίνε. Δεν μας έχει πει τίποτα κανείς από τον Δήμο. Περιμένουν να τελειώσουν από τον Παλαμά και μετά να έρθουν εδώ. Ούτε τα Χριστούγεννα δεν πρόκειται να έχουν τελειώσει“.

Όπως και για άλλους κατοίκους του Κοσκινά, έτσι και για την κυρία Ελένη, το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής ήταν τεράστιο: “Είχαμε πολλά ζώα, 20 πρόβατα και 200 κότες και όλα πνίγηκαν. Ήταν τεράστια η καταστροφή για εμάς και κυρίως οικονομική. Το πατρικό μου σπίτι έπεσε, ενώ το δικό μου σπίτι το δικό έχει ρωγμές και περιμένουμε τον μηχανικό. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το κράτος δεν βοηθά καθόλου. Έχουμε λάβει 6.000 αλλά τι να κάνουμε με αυτά τα λεφτά; Τι θα πρωτοφτιάξουμε;”

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα