Οι Έλληνες αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη – Λαϊκό προσκύνημα μετά μουσικής στη Μητρόπολη Αθηνών

Οι Έλληνες αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη – Λαϊκό προσκύνημα μετά μουσικής στη Μητρόπολη Αθηνών
eurokinissi

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από το μεσημέρι της Δευτέρας και για τρεις ημέρες η σορός του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Την Πέμπτη στα Χανιά η κηδεία

Πλήθος κόσμου συρρέει στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να αποχαιρετίσει τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από την ζωή την περασμένη Πέμπτη.

Κόσμος στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη NEWS 24/7

Η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα από τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κόσμος στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη NEWS 24/7

 

Το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη, επρόκειτο να  ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ., όμως καθυστέρησε μιάμιση καθώς, λόγω ζητήματος που προέκυψε με το γραφείο τελετών που είχε αναλάβει την διαδικασία.

Παρατείνεται κατά μία ώρα το προσκύνημα

Το λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών παρατάθηκε για μία ώρα, λόγω της καθυστέρησης της έναρξης, δηλαδή έως τις 20:00, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 19:00, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Κόσμος στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη eurokinissi

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 1:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Eurokinissi

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα που συνεχίζεται, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Μέσα στο παρεκκλήσι βρίσκεται ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγος του, Άννα Νταλάρα.

Γιώργος και Άννα Νταλάρα αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη eurokinissi

Από νωρίς, απλός κόσμος, Έλληνες και ξένοι διαφόρων ηλικιών, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων.

Πότε μόνοι, πότε σε πηγαδάκια, οι μεγαλύτεροι μοιράζονται με συγκίνηση μια ανάμνηση, ένα επεισόδιο ζωής, από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στα οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα πότε σαν μουσικός πότε σαν πολιτικός ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η απόφαση του πρωτοδικείου

Την Παρασκευή, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εκτελεστές της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγόρευε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη.

Κόσμος στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη eurokinissi

 

Νέα προσωρινή διαταγή με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας βούλησης του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν το γραφειο τελετών που θα χειριστεί το λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Τρίτης, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, εκδόθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών.

Η πλευρά του Γ. Αγοραστάκη, που έχει αναλάβει τη διαχείριση της τελευταίας βούλησης του μουσικοσυνθέτη ήδη εξέφρασε τη θέση της ότι το λαϊκό προσκύνημα θα διεξαχθεί κανονικά

Η απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται να εκφωνηθεί την Τρίτη στις 8 το πρωί.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη θεοδωράκη Eurokinissi

 

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταια βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θεμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Κόσμος στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη INTIME

 

Μάλιστα, o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετων με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δευσμευσή του εκλιπόντος» ανάφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του.

«Το φέρετρο έχει ηδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει καποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλεπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής συναινούμε ως προς την αίτηση.

Το NEWS 24/7 αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα