Παγκόσμιοι ηγέτες διοργανώνουν μαραθώνιο για το εμβόλιο του κορονοϊού

Παγκόσμιοι ηγέτες διοργανώνουν μαραθώνιο για το εμβόλιο του κορονοϊού
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής AP

Διαδικτυακός μαραθώνιο δωρητών, ο οποίος θα έχει στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία εμβολίου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Παγκόσμιοι ηγέτες θα οργανώσουν τη Δευτέρα έναν “μαραθώνιο” δωρητών με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, με τις πλούσιες χώρες να έχουν δεσμευθεί σε μια κοινή απάντηση στην κρίση.

Ο μαραθώνιος αυτός οργανώνεται από την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία και στόχος είναι η συγκέντρωση πόρων στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών, χτίζοντας πάνω στις προσπάθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και πλούσιων δωρητών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε χαρακτηρίσει τη διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών τον προηγούμενο μήνα “πραγματικό μαραθώνιο”, επισημαίνοντας ότι ένα εμβόλιο για την covid-19 είναι απαραίτητο “σε όλες τις γωνιές του κόσμου (…) σε προσιτή τιμή”.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αλλά τα ποσά των δωρεών ίσως να μην γίνουν γνωστά αμέσως, ενώ σε αυτά θα περιλαμβάνονται και προηγούμενες δεσμεύσεις για δωρεές. Για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, τρέχουσα πρόεδρος της G20, έχει δεσμευθεί να δωρίσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο στόχος των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένα αρχικό ποσό, με τη φον ντερ Λάιεν να επισημαίνει ότι οι χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα καθώς περνά ο καιρός.

Η Βρετανία θα πραγματοποιήσει άλλη μία διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών στις 4 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα