Ρέντης: Προφυλακιστέοι οι 7 από τους κατηγορούμενους – Μαραθώνιος απολογιών

Διαβάζεται σε 7'
Απολογία των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη
Απολογία των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη © Intime p.a.

Επτά συνολικά κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Το κατηγορητήριο και οι απολογίες.

Ενώπιον των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση των οπαδών που συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αστυνομίας για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη οδηγήθηκε για να απολογηθεί σήμερα, Σάββατο (27/4) η πρώτη ομάδα κατηγορουμένων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση των οργανωμένων οπαδών περιλαμβάνει συνολικά 28 κατηγορίες από τις οποίες οι 12 είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν 7 από τους 31 κατηγορούμενους, για τις ενέργειες τους στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους και ο μάνατζερ γνωστού τράπερ που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας. Κατά την απολογία του φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ωστόσο εισαγγελέας και ανακριτής του επέβαλαν την προσωρινή του κράτηση.

Μεταγωγή από την ΓΑΔΑ στον Ανακριτή, των συλληφθέντων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη
Μεταγωγή από την ΓΑΔΑ στον Ανακριτή, των συλληφθέντων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη Stringer / SOOC

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (27/4) προφυλακιστέος κρίθηκε και ένας 33χρονος, γνωστός με την ονομασία “ΟΜΛΕ”, στον οποίο μεταξύ άλλων έχει αποδοθεί και οι κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας της ανθρωποκτονίας και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή με τη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη στο Ρέντη. Επικαλούμενος το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας, υποστήριξε ότι ουδέποτε συμμετείχε στα επεισόδια έξω από το γήπεδο.

“Το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα και προτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων.

Όταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει εγώ δεν μετακινούμαι από την θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα» αναφέρει και προσθέτει πως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων «κινήθηκα μόνον εντός του Κ.Γ «Μελίνα Μερκούρη» και συγκεκριμένα κατέβηκα από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να ενημερωθώ για την κατάσταση εκτός γηπέδου και να ρωτήσω τι θα γίνει με εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί εντός γηπέδου”.

Μάλιστα, εμφανίζεται να επικαλείται τις ίδιες τις αστυνομικές αρχές προς επίρρωση των ισχυρισμών του, τονίζοντας ότι «μέχρι και την 26.02.2024 δεν με συγκαταλέγουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου»!!!».

Είχαν προηγηθεί οι προφυλακίσεις ενός 31χρονου με το προσωνύμιο «Κοκός» και ενός 26χρονου, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Συνολικά ενώπιον του τακτικού ανακριτή βρέθηκαν 31 άτομα τα οποία απολογήθηκαν. Από αυτά 24 αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο ορίστηκαν για αυτούς οι περιοριστικοί όροι της εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων. Μεταξύ των 24 και ο 16χρονος αδελφός του βασικού κατηγορούμενου για την ανθρωποκτονία Λυγγερίδη, ο οποίος ήδη κρατείται προσωρινά. Σε βάρος του 16χρονου ορίστηκαν οι όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ και της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ένας 31χρονος, από τους βασικούς κατηγορούμενους, αυτοτραυματίστηκε στα χέρια, στο άκουσμα ότι παραμένει προφυλακιστέος μαζί με άλλους 4 εκ των 67 συλληφθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφότου επέστρεψε από την Ευελπίδων στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. ο 31χρονος επιχείρησε να αυτοτραυματιστεί στα χέρια με μια τηλεκάρτα. Οι αστυνομικοί τον εμπόδισαν και τον μετέφεραν προληπτικά στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Την Κυριακή 29/4 αναμένεται να συνεχιστούν οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορούμενων της υπόθεσης.

Τα 27 αδικήματα που ανά περίπτωση αποδίδονται στους κατηγορούμενους:

  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (στρέφεται κατά πέντε ατόμων),
  • συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
  • ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση,
  • ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση,
  • εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο,
  • διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο,
  • εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση,
  • διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη,
  • βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης,
  • κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες,
  • κλοπή κατά συναυτουργία,
  • παράνομη οπλοκατοχή,
  • παράνομη οπλοφορία,
  • οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση,
  • παράνομη κατοχή κροτίδων,
  • προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών

Τι ισχυρίστηκε ο αδερφός του βασικού κατηγορούμενου που ήταν παρών στην επίθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος αδερφός του βασικού κατηγορούμενου, υποστήριξε στην απολογία του ότι ναι μεν βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης κατά του Γ. Λυγγερίδη, ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με αυτή.

«Φτάνοντας στο στάδιο είχε ξεκινήσει ο αγώνας. Ξαφνικά, μετά το πρώτο σετ άνοιξε η πόρτα του γηπέδου και είδα περίπου 100 άτομα να βγαίνουν προς τα έξω τρέχοντας. Τότε ο αδερφός μου τους ακολούθησε για να δει τι συμβαίνει. Έτσι βγήκα και εγώ έξω για να διαπιστώσω τι συμβαίνει [..] Στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω τον αδερφό μου, ο οποίος βρισκόταν αρκετά πιο μπροστά από μένα, παρέμεινα στο σημείο κάποια λεπτά μέσα στο πλήθος, όταν κάποιος άγνωστος μου έδωσε να κρατήσω μία φωτοβολίδα», είπε.

Μεταγωγή από την ΓΑΔΑ στον Ανακριτή, των συλληφθέντων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στου Ρέντη
Μεταγωγή από την ΓΑΔΑ στον Ανακριτή, των συλληφθέντων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στου Ρέντη Stringer / SOOC

Όπως ισχυρίστηκε, κράτησε τη φωτοβολίδα μόλις για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά την πέταξε μακριά.

“Πρώτη φορά στη ζωή μου έπιανα φωτοβολίδα, δεν ήξερα τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι στο χέρι μου υπάρχει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο φοβήθηκα, αμέσως την άφησα από το χέρι μου και την πέταξα αμέσως κάτω”, δήλωσε.

O 16χρονος αφέθηκε ελεύθερος, αλλά του επιβλήθηκε περιοριστικός όρος να μην εισέρχεται σε αγωνιστικούς χώρους, ενώ συγχρόνως του επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε Α.Τ.

«Κλειδί» οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Με πρακτική που παραπέμπει σε μαφιόζικου τύπου «προστασία», οι φερόμενοι ως ηγέτες της εγκληματικής οργάνωσης κέρδιζαν χρήματα από τους μικροπωλητές γύρω από το γήπεδο Καραϊσκάκη” πουλώντας τους προστασία. Ο μάρτυρας περιγράφει την δράση ενός εξ αυτών που φέρεται να χρησιμοποιούσε για τη συλλογή των χρημάτων, νεότερα μέλη δίνοντας τους ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Ο μάρτυρας «67Β» κατέθεσε ότι τα αρχηγικά μέλη που έχουν συλληφθεί, είχαν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Καταθέτοντας συγκεκριμένα για τον φερόμενο ως αρχηγό της «Θύρας 7» και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, υποστήριξε ότι είναι αυτός που είχε το απόλυτο πρόσταγμα και δεν δίσταζε να κινηθεί εναντίον όσων τον αμφισβητούσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα