Σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα: Ο “ρόλος” του ηθοποιού και οι μάρκες που προτιμούσαν

Διαβάζεται σε 4'
Καρέ από βίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα
Καρέ από βίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα Glomex/NEWS 24/7

Οι συλληφθέντες της σπείρας που έκλεβε οχήματα στην Αττική, είχαν ιεραρχικά διαρθρωμένη και δομημένη ομάδα. Ο “εγκέφαλος” και οι οδηγίες στα μέλη.

Την κλοπή 40 οχημάτων και δύο μοτοσικλετών εξιχνίασε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, με την εξάρθρωση του κυκλώματος. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 18 οχήματα και πλήθος εξαρτημάτων. Το παράνομο οικονομικό όφελος του κυκλώματος ξεπερνάει τις 980.000 ευρώ.

Ειδικότερα, από την έρευνα του Τμήματος, σε συνδυασμό με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες είχαν ιεραρχικά διαρθρωμένη και δομημένη ομάδα, με προοπτική διαρκούς και σχεδιασμένης δράσης, αποσκοπώντας στην τέλεση διακεκριμένων κλοπών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με ιδιαίτερα αυξημένη αγοραστική ζήτηση όπως: MERCEDES μοντέλων SLK και SMART, VOLKSWAGEN GOLF, TOYOTA CH-R και ΥARIS, PEUGEOT 208, 2008 και 3008, FORD FIESTA, FIAT 500, BMW GS 1250 R, OPEL CROSSLAND, CITROEN C3 και RENAULT CAPTUR, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Όπως αποκαλύφθηκε νωρίτερα, μέλος της σπείρας ήταν και ένας 51χρονος Έλληνας ηθοποιός.

Αναφορικά με το ρόλο κάθε μέλους στην οργάνωση, ο «εγκέφαλος» όντας αποκλειστικός ρυθμιστής είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή και το κατάλληλο δίκτυο που εξασφάλιζε την βιωσιμότητα της.

Κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τα οχήματα που θα αφαιρούσαν καθώς και τον τρόπο της περαιτέρω διάθεσης τους, ενώ ήταν ιδιοκτήτης συνεργείου-φανοποιείου στα Άνω Λιόσια. Εκεί μετέβαινε ανελλιπώς φροντίζοντας για την λειτουργία του, ενώ παράλληλα μεριμνούσε για την εξέλιξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Παραλάμβανε τα αποσυναρμολογημένα εξαρτήματα των οχημάτων από δύο μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων ο ένας παλιότερα είχε εργαστεί ως ηθοποιός ενώ πλέον διατηρούσε συνεργείο και ο «εγκέφαλος» φρόντιζε για την περαιτέρω διάθεση των εξαρτημάτων και χειρίζονταν προσωπικά την αποθήκευση και παράδοση των πωλούμενων ανταλλακτικών στις διαμεταφορικές εταιρίες, με τιμολόγια που είχαν εκδοθεί από τις εταιρείες που ήλεγχε.

Βίντεο ντοκουμέντο από την περιοχή της Νέας Σμύρνης:

Επιπλέον, στο φανοποιείο του παραδίδονταν τα οχήματα όταν επρόκειτο να πλαστογραφηθούν. Διαχειριζόταν τις χρηματικές ροές για την λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης όπως τις πληρωμές για την αποσυναρμολόγηση αυτοκινήτων και τα λειτουργικά κόστη εγκαταστάσεων.

Ο αδερφός του «εγκέφαλου» ήταν επίσης μέλος της οργάνωσης και ιδιοκτήτης εταιρείας στην Μεταμόρφωση, η οποία πλέον τελεί υπό εκκαθάριση. Είχε κομβικό ρόλο για την λειτουργία της οργάνωσης καθώς πραγματοποιούσε ταξινομήσεις οχημάτων από το εξωτερικό και στην συνέχεια προέβαινε στην πώληση των πλαστογραφημένων αυτοκινήτων, παραλαμβάνοντας τα τιμήματα και εξαπατώντας τους αγοραστές.

Μέλος της οργάνωσης είχε αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία σε εγκαταλειμμένο κτίσμα επί της Λεωφ. Πόρτου Ράφτη στο Μαρκόπουλο αυτοσχέδιου διαλυτηρίου. Παραλάμβανε τα κλεμμένα οχήματα, τα απέκρυπτε και φρόντιζε για την αποσυναρμολόγηση τους στα επί μέρους ανταλλακτικά τους. Όταν ολοκλήρωνε τον κύκλο των εργασιών του, με βανάκια τα παρέδιδε στο φανοποιείο του «εγκέφαλου».

Δύο μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα και αφαιρούσαν τα οχήματα που κάλυπταν τις ανάγκες τους. Σε καθημερινή βάση κινούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αναζητώντας οχήματα να αφαιρέσουν. Αφού αφαιρούσαν το όχημα που τους ενδιέφερε, το μετέφεραν σε συνοικιακές οδούς ή στην «καβάτζα» σε χωμάτινο χώρο στάθμευσης στου Παπάγου, για να μην ανευρεθούν. Με την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος τοποθετούσαν σε αυτά πινακίδες κυκλοφορίας ξένων χωρών και τα μετέφεραν στους υπόλοιπους. Δεν διέπρατταν ευκαιριακές κλοπές αλλά αφαιρούσαν οχήματα κατ’ εντολή της οργάνωσης γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όταν ταξινομούσαν ένα όχημα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, τις επόμενες ημέρες αναζητούσαν να αφαιρέσουν ακριβώς ίδιο όχημα (μάρκα – μοντέλο – χρώμα).

Ο πρώην ηθοποιός διέθετε και αυτός συνεργείο αυτοκινήτων στις Αχαρνές σε υπαίθριο χώρο με υψηλή περίφραξη από τσίγκους και μεγάλη διπλή πόρτα, όπου λειτουργούσε αυτοσχέδιο διαλυτήριο οχημάτων. Τον χώρο του αυτοσχέδιου διαλυτηρίου επισκέπτονταν τακτικά ο «εγκέφαλος» με βανάκι και φόρτωνε ανταλλακτικά αυτοκινήτων πληρώνοντας για την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για κλοπές, πλαστογραφίες και άλλα συναφή αδικήματα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να αποκαλυφθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα