ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test και rapid test για εκπαιδευτικούς και μαθητές

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test και rapid test για εκπαιδευτικούς και μαθητές
Self test Shutterstock

Σε υποχρεωτικό διαγνωστικό ή μοριακό έλεγχο θα υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης στη σχετικής απόφασης.

Σε διαγνωστικό έλεγχο (self test) ή μοριακό έλεγχο rapid test (PCR) νόσησης από COVID-19, θα υποβάλλονται πλέον οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, επικαλούμενο επιτακτικούς λόγους δημοσίου υγείας.

Με τις υπ’αριθμ. 1758 και 1759/2021 αποφάσεις του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους λόγους που προέβαλαν οι 62 προσφεύγοντες γονείς και εκπαιδευτικοί. Στις δύο δικαστικές κρίσεις αναφέρεται ότι η επιβολή του διαγνωστικού ελέγχου έρχεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης «επιτακτικών λόγων δημοσίας υγείας, κατ’ εκτίμηση των επιδημιολογικών και υγειονομικών δεδομένων, αλλά και των συμφερόντων των παιδιών, κατόπιν των εισηγήσεων επιτροπών από ειδικούς, κατά την επιστημονική κρίση των οποίων ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος αποτελεί προληπτικό μέτρο, πρόσφορο και αναγκαίο, σε συνδυασμό με τα ήδη υφιστάμενα μέτρα δημόσιας υγείας για τη δημιουργία μέγιστων όρων ασφαλείας κατά τη δια ζώσης επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας».

Παράλληλα, το ΣτΕ επισημαίνει πως ο νομοθέτης έλαβε σειρά μέτρων πρόληψης περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, τα οποία «εντάσσονται στην δημόσια πολιτική υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενισχύουν την υφιστάμενη διαγνωστική στρατηγική, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή άρση των σοβαρότατων περιορισμών που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας και για την αποκατάσταση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας υπό συνθήκες ασφαλείας και μείζονος επιδημιολογικής επαγρύπνησης, εν όψει των εξάρσεων της νόσου, των συνεχών μεταλλάξεων του ιού και του περιορισμένου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Και καταλήγει, διευκρινίζοντας ότι τα υγειονομικά μέτρα έχουν ληφθεί για «την αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής στη δημόσια υγεία από την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής και με αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άγνωστης και μη ιάσιμης νόσου, καθώς και για την ενίσχυση των αντοχών του εθνικού συστήματος υγείας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκλήθηκε».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα