Τρομοκρατικό δίκτυο: Πώς έπιασε η Αντιτρομοκρατική τον κατηγορούμενο στη Ζάκυνθο

Τρομοκρατικό δίκτυο: Πώς έπιασε η Αντιτρομοκρατική τον κατηγορούμενο στη Ζάκυνθο
Το σπίτι του κατηγορούμενου στη Ζάκυνθο ΕΡΤ

Υπό άκρα μυστικότητα η επιχείρηση στο σπίτι του ενός από τους συλληφθέντες στην Ζάκυνθο. Πώς έδρασε η Αντιτρομοκρατική.

Στην Ζάκυνθο έμενε ο ένας από τους δύο άνδρες Πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου, που σχεδίαζε χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Η επιχείρηση σύλληψής του έγινε αιφνιδιαστικά πριν 4 εβδομάδες.

Ήταν 5:30 το πρωί, πριν περίπου ένα μήνα, όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, πλαισιωμένοι από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, έσπασαν ξαφνικά την πόρτα του σπιτιού όπου διέμενε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες που σχεδίαζαν να αιματοκυλήσουν το κέντρο της Αθήνας χτυπώντας εβραϊκό εστιατόριο. Υπό άκρα μυστικότητα και μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, οι αστυνομικοί είσέβαλλαν στο σπίτι στην Ζάκυνθο και συνέλαβαν τον ένα από τους δύο Πακιστανούς, χωρίς αυτός να προλάβει να αντιδράσει.

Οι περίοικοι είδαν την επιχείρηση και πολλά αστυνομικά αυτοκίνητα, καθώς και άνδρες της αντιτρομοκρατικής. Δεν είναι μια συνήθης εικόνα στην περιοχή και πολλοί γείτονες θορυβήθηκαν. Θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση εντοπισμού ναρκωτικών, ενώ πολλοί δηλώνουν ότι έχουν εκπλαγεί ακούγοντας ότι ένας από τους Πακιστανούς που έμεναν στο συγκεκριμένο σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμμετοχή σε ομάδα τρομοκρατική και μάλιστα με διεθνή δράση.

Η ΕΡΤ εξασφάλισε αποκλειστικές φωτογραφίες του σπιτιού που ζούσε ο ένας εκ των δύο Πακιστανών 25 και 29 ετών, που συνελήφθησαν μετά τις συντονισμένες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Το σπίτι του κατηγορούμενου στη Ζάκυνθο ερτ

Το σπίτι του κατηγορούμενου στη Ζάκυνθο ερτ

Το σπίτι του κατηγορούμενου στη Ζάκυνθο ερτ

Πρόκειται για έναν 19χρονο και έναν 25χρονο που που είχαν διατυπώσει πρόθεση για δολοφονίες και απαγωγές ατόμων σε απομονωμένα σημεία της επικράτειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι, γι αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα με εκρηκτικά ή αέριο.

Όπως είπαν περίοικοι στην ΕΡΤ Ζακύνθου, στο συγκεκριμένο σπίτι μένουν μόνο Πακιστανοί. Ο ιδιοκτήτης το νοικιάζει σε οικογένειες, σε Πακιστανούς οι οποίοι έρχονται στην Ζάκυνθο για να δουλέψουν. Δεν έχει δώσει κανείς -απ ό, τι λένε οι περίοικοι- κανένα δικαίωμα στην περιοχή. Οι περισσότεροι από αυτούς εργαζόταν στο μάζεμα της ελιάς το χειμώνα και το καλοκαίρι έκαναν κάποιες άλλες περιστασιακές δουλειές σε τουριστικά καταλύματα ή σε εστιατόρια.

Οι συλληφθέντες προέρχονται από την ίδια περιοχή, το χωριό Σαργκόντα και παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Εκτός από το κομμάτι των κατοπτεύσεων είχαν διαπιστώσει πρόθεση για δολοφονίες και απαγωγές ατόμων σε απομονωμένα σημεία της επικράτειας.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

«Είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ. Όπως επισημαίνει, ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό.

Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν.

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα