Βιασμός 24χρονης: Έντονη αντιπαράθεση για τις τοξικολογικές εξετάσεις

Βιασμός 24χρονης: Έντονη αντιπαράθεση για τις τοξικολογικές εξετάσεις
Η 24χρονη Γεωργία INTIME NEWS

"Καθαρές" από ναρκωτικές και φαρμακευτικές ουσίες είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης που κατήγγειλε τον βιασμό της. Για καθυστέρηση 18 ωρών στη λήψη του δείγματος κάνει λόγο ο τεχνικός της σύμβουλος. Διαψεύδουν ΕΛ.ΑΣ. και ιατροδικαστική υπηρεσία.

Τους ισχυρισμούς του τεχνικού συμβούλου της 24χρονης που κατήγγειλε τον βιασμό της σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την Πρωτοχρονιά, για σοβαρά λάθη τόσο στον χρόνο λήψης, όσο και στη διαχείριση των δειγμάτων διαψεύδουν με ανακοινώσεις τους οι αστυνομικές Αρχές και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε, η πλευρά της Γεωργίας είχε εκφράσει εξ αρχής την αντίθεσή της στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συλλογή του δείγματος, επισημαίνοντας, το θέμα της ώρας της δειγματοληψίας. Κι αυτό γιατί το χάπι του βιασμού μπορεί δύσκολα να ανιχνευτεί στο αίμα και στα ούρα αν έχουν περάσει αρκετές ώρες από τη λήψη του.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρεται ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ούτε στη δειγματοληψία του βιολογικού υλικού ούτε στην αποστολή και παράδοσή του στους αρμοδίους για την εξέτασή του.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας χειρίστηκαν και εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά της ενώ προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Ειδικότερα, το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ..
  • Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.
  • Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».

Η διάψευση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης

Τους χρόνους στους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα τόσο για τις τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα όσο και για την εξέταση του γενετικού υλικού, παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται, “η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον Αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος Ασφαλείας του Λευκού Πύργου. Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά. Το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το βράδυ.

Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ, κ. Ράικου, υπεύθυνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. Οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο κ. Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα Ασφαλείας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση.

Σημειώνουμε ότι στις 19/01/2022 ο κ. Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/2022 παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή.

Βιασμός 24χρονης: Αμφισβητεί τις τοξικολογικές η Γεωργία

Ο τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης, Δημήτρης Γαλεντέρης, νωρίτερα, καταλόγισε σοβαρά λάθη στον χρόνο λήψης αλλά και στη διαχείριση των δειγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, με τον ίδιο να εξηγεί μιλώντας στο ThessToday.gr ότι υπήρξαν απώλειες ως προς τα στοιχεία των ούρων. Και αυτό γιατί, το συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου, η δειγματοληψία το βράδυ της Κυριακής, ενώ η παράδοση στην ανακρίτρια το πρωί της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι τα ούρα κρατούνταν στο ψυγείο του Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη σε αυτές τις 18 ώρες υπάρχει η πιθανότητα να έχουν χαθεί τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ναρκωτικές ουσίες ή το λεγόμενο “χάπι του βιασμού”.

“Πήραν το δείγμα μετά από 18 ώρες. Ουσιαστικά δεν θα έβγαινε θετικό το χάπι του βιασμού μετά από τόσες ώρες, αυτό ισχύει. Υπήρξαν σαφώς απώλειες στη διαχείριση των δειγμάτων”, δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι ενδεχομένως θα ζητηθεί επανεξέταση των αποτελεσμάτων, αφού πρώτα δει ο ίδιος τον φάκελο που κατατέθηκε σήμερα στην ανακρίτρια.

“Θέλω να έχω εικόνα των πραγματικών αποτελεσμάτων. Αύριο το πρωί θα τα πάρει ο δικηγόρος από την ανακρίτρια. Πιθανότατα να ζητήσουμε να γίνει η επανάληψη της εξέτασης”, δήλωσε ο κ. Γαλεντέρης, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι “ο ορισμός του βιασμού δεν χρειάζεται να εμπεριέχει ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και με αλκοόλ μπορεί να συμβεί. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ναρκωτικά”.

Κλείνοντας, ο τεχνικός σύμβουλος επισήμανε: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από πλευράς μας για να διαλευκανθεί η υπόθεση”.

Υπενθυμίζεται ότι στην 24χρονη έγιναν μόνο εξετάσεις ούρων, όχι αίματος.

“Οι τοξικολογικές δεν έδειξαν ναρκωτικές ουσίες”

Αρνητικά σε ναρκωτικές ουσίες βρέθηκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης, που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, ενώ “ελάχιστη” είναι η ποσότητα αλκοόλης που ανιχνεύθηκε στα εξετασθέντα δείγματα ούρων.

Αυτό αναφέρεται – σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών – στο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε νωρίτερα στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν τόσο στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όσο και στο εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Την παράδοση του πορίσματος έκανε νωρίτερα καθηγητής τοξικολογίας του ΑΠΘ που ορίστηκε από τις διωκτικές Αρχές πραγματογνώμονας για την υπόθεση και ενημέρωσε παράλληλα την ανακρίτρια για το ακριβές περιεχόμενό του.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταγγελλόμενη υπόθεση διώκεται ένας 27χρονος ο οποίος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Εις βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση της παθούσας. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα