Χάος ανίκατε μάχαν: Ο γιγάντιος κρατήρας της Αττικής σε σχήμα καρδιάς

Χάος ανίκατε μάχαν: Ο γιγάντιος κρατήρας της Αττικής σε σχήμα καρδιάς
Ο γιγάντιος κρατήρας της Αττικής σε σχήμα καρδιάς Up Stories

Στην καρδιά του δήμου Λαυρεωτικής βρίσκεται το Χάος, ένας μεγάλος κρατήρας σε σχήμα καρδιάς. Τι λένε οι θρύλοι για τη δημιουργία του.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν “Ερως ανίκατε μάχαν”. Η ομάδα Up Stories το παραφράζει και μας παρουσιάζει το “Χάος ανίκατε μάχαν”, με αφορμή την αυριανή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον γιγαντιαίο κρατήρα της Αττικής που έχει το απόλυτο σχήμα καρδιάς.

Στην καρδιά του δήμου Λαυρεωτικής βρίσκεται το Χάος. Η παραπάνω πρόταση δεν είναι ποιητική, αλλά άκρως κυριολεκτική. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Λαυρίου, υπάρχει ένας μεγάλος κρατήρας σε σχήμα καρδιάς. Παρότι πολλοί θα έσπευδαν να το χαρακτηρίσουν φυσικό μνημείο των ερωτευμένων, οι θρύλοι που περικλείουν τη δημιουργία του δεν είναι τόσο ρομαντικοί.

Η ευρέως διαδεδομένη επιστημονική άποψη υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα της κατάπτωσης της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου. Η ευρέως διαδεδομένη «λαϊκή» άποψη λέει ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη κατά τον 18ο ή 19ο αιώνα. Πιο ακραίες θεωρίες κάνουν λόγο για εξωγήινους που προσγειώθηκαν στο σημείο.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Το Χάος έχει βάθος 55 μέτρα και η διάμετρός του φτάνει τα 120. Το εσωτερικό του παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει μέταλλα διάφορων ειδών και σπάνια πετρώματα. Ένα από αυτά είναι και ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου, από την αρχαιότητα φημιζόταν για τη μεταλλουργία της.

Σε κάθε περίπτωση το Χάος είναι το απόλυτο μνημείο της φύσης για τους ερωτευμένους Ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εικόνες μας το αποδεικνύουν και με το παραπάνω και σας προτείνουμε λόγο και της ημέρας των ερωτευμένων που πλησιάζει να τον επισκεφτείτε και να μοιραστείτε επάνω από αυτόν όμορφες ρομαντικές στιγμές και να απολαύσετε την καταπληκτική θέα τόσο του κρατήρα όσο και του Λαυρίου.

Δείτε το drone video της ομάδας Up Stories:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα