Yπό καθεστώς κράτησης οι πλημμυροπαθείς στο camp του Κουτσόχερου – Αγωνία και για τους πρόσφυγες

Διαβάζεται σε 6'
Κουτσόχερο
Η προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο EUROKINISSI ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Πλημμυροπαθείς από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο, χωρίς να τους επιτρέπεται να δουν συγγενείς και φίλους. Τι καταγγέλλουν τοπικοί φορείς.

Την εκβιαστική μετεγκατάσταση 80 πλημμυροπαθών από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων στην κλειστή προσφυγική δομή του Κουτσόχερου στη Λάρισα καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης τους σε αυτή, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τοπικοί παράγοντες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πως οι πλημμυροπαθείς βρίσκονται υπό καθεστώς φυλάκισης, αφού για να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη δομή υποχρεούνται να δίνουν τα στοιχεία τους στους φύλακες ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε ΜΜΕ, αλληλέγγυους/ες καθώς και σε φίλους/ες και συγγενείς των πλημμυροπαθών.

Σημειώνει επίσης πως οι πρόσφυγες που διέμεναν στην εν λόγω δομή “διώχθηκαν κακήν κακώς”, τονίζοντας πως το αίτημα για αξιοπρεπή διαμονή των πληγέντων σε ξενοδοχεία της πόλης είναι αυτονόητο.

Σημειώνεται πως οι πρόσφυγες που διέμεναν στη δομή μεταφέρθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου, 6μέρες μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel, σε δομές του Βόλου (150 πρόσφυγες) και των Θερμοπυλών (300 πρόσφυγες). Πρόκειται για δύο δομές που ήταν κλειστές και επαναλειτούργησαν προκειμένου να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες από το Κουτσόχερο, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουμε αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θεωρούνται και πάλι “κατοικήσιμες”.

Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη Ριτσώνα, στο Κλειδί Σερρών και στα Κατσικά Ιωαννίνων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού

Πλημμυροπαθείς Δήμου Φαρκαδόνας: και πνιγμένοι και “φυλακισμένοι” – Όταν η ζωή σου απαξιώνεται δεν έχει σημασία αν είσαι Έλληνας, πρόσφυγας ή μετανάστης!

Περίπου 80 πλημμυροπαθείς του Δήμου Φαρκαδόνας, παρά τις αντιδράσεις τους, μεταφέρθηκαν στην κλειστή προσφυγική δομή του Κουτσόχερου, όπου μέχρι πρόσφατα διέμεναν πρόσφυγες (οι οποίοι διώχθηκαν κακήν κακώς για να στεγαστούν οι πλημμυροπαθείς).

Κλειστή δομή σημαίνει ότι, όπως οι πρόσφυγες έτσι και οι πλημμυροπαθείς, αντιμετωπίζουν τις ίδιες απαράδεκτες συνθήκες, συνθήκες φυλάκισής τους. Δηλαδή, οι «φιλοξενούμενοι» για να βγουν ή να μπουν πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους στους φύλακες στην πύλη, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε φίλους, συγγενείς, αλληλέγγυους και ΜΜΕ, παρά μόνο αν έχουν άδεια από το … Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής!

Η μετεγκατάστασή των πλημμυροπαθών έγινε εκβιαστικά: ή μένετε στις σκηνές στο Γριζάνο ή πάτε σε κοντέινερ στο Κουτσόχερο. Ούτε λόγος οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα να έχουν έναν αξιοπρεπή τόπο διαμονής! Έτσι δρομολογείται η γενικότερη επιδίωξη των Δήμων «μας», που είναι η εκκένωση των ξενοδοχείων του νομού, στα οποία διαμένουν πλημμυροπαθείς από χωριά του νομού, και η μετεγκατάστασή τους συνολικά στο Κουτσόχερο.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι πυρκαγιές στον Έβρο, οι δολοφονίες στην Πύλο, το έγκλημα στα Τέμπη, καταδεικνύουν ότι θύματα είναι πάντα οι αδύναμοι: πρόσφυγες, παιδιά, φτωχοί αγρότες και εργάτες.

Αυτονόητο είναι, λοιπόν, το αίτημα να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαμονή των πληγέντων σε ξενοδοχεία της πόλης και η πλήρης και άμεση αποζημίωσή τους για όσα έχασαν. Αυτονόητο είναι και το αίτημα να αποκτήσουν χαρτιά, δικαιώματα και αξιοπρεπή διαβίωση μέσα στις πόλεις, όλοι οι πρόσφυγες.

Γιατί εύκολα γίνεσαι ξεριζωμένος και πρόσφυγας από τη μία μέρα στην άλλη. Γιατί μόνο με αλληλεγγύη, συλλογική δράση και απορρίπτοντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό είναι δυνατή η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Γιατί κανένας δε θα σωθεί μόνος του παρακαλώντας τους δολοφόνους του”.

“Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία”: Καθεστώς εγκλεισμού για τους πλημμυροπαθείς

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η δημοτική κίνηση “Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή”, η οποία κάνει επίσης λόγο για “καθεστώς ιδιότυπου εγκλεισμού” των πλημμυροπαθών, ενώ με προηγούμενη ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει πως απαγορεύτηκε σε αντιπροσωπεία της να εισέλθει στη δομή και να προσφέρει υλική βοήθεια στους πληγέντες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Οι πρώτοι 80 περίπου πλημμυροπαθείς από την περιοχή της Φαρκαδόνας (ενδεχομένως και από άλλες περιοχές αργότερα) που εγκαταστάθηκαν στην κλειστή δομή του Κουτσόχερου, βιώνουν μια κατάσταση ιδιότυπου εγκλεισμού, η οποία προσομοιάζει με κέντρο κράτησης.

Η δομή λειτουργεί με όρους κλειστού στρατοπέδου, με αυστηρά ελεγχόμενη πρόσβαση και περιορισμούς έως και απαγόρευση στις επισκέψεις συγγενών!!! Απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβαση σε τηλεοπτικά συνεργεία!

Όπως γινόταν και με τους πρόσφυγες, έτσι συνεχίζεται μια απάνθρωπη τακτική και για τους πλημμυροπαθείς. Όπως όταν έδιωξαν τους πρόσφυγες για να αδειάσει η δομή και τώρα μεταφέρουν, παρά τις αντιρρήσεις τους, τους πληγέντες από τις πλημμύρες, φαίνεται πως η μοίρα όλων των βασανισμένων ανθρώπων που τους επιφυλάσσεται από το κράτος και την κυβέρνηση είναι ίδια κι απαράλλαχτη: συνθήκες εγκλεισμού κι απαγορεύσεων, καταστρατήγησης κάθε έννοιας ανθρωπιάς και λογικής.

Με τον εγκλεισμό των πλημμυροπαθών, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της “λογικής” και της “ανθρωπιάς” του Κράτους, της περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων της περιοχής.

Οι κλειστές δομές τύπου Κουτσόχερου δεν αποτελούν λύση για κανέναν άνθρωπο. Απαιτούμε επίταξη ξενοδοχείων για τη διαμονή των πληγέντων και άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές κι απώλειες που υπέστησαν.

Χαρτιά και δικαιώματα σε όλους τους πρόσφυγες, ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση μέσα στις πόλεις.

Οι πληγέντες μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, με τα δίκτυα αλληλεγγύης κι αγώνα, οφείλουμε με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, να σταματήσουμε άμεσα αυτά τα απάνθρωπα σχέδια κεντρικού και τοπικού κράτους”.

Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι της δομής

Η διαχείριση της φιλοξενίας των πλημμυροπαθών στην προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο φαίνεται πως έχει αντίκτυπο και στους 13 εργαζόμενους της δομής, κάποιοι από τους οποίους έχουν επίσης πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της δομής, οι οποίοι τώρα υποχρεώνονται, μετά την μεταφορά των προσφύγων να εργαστούν rotation στις Θερμοπύλες και στο Βόλο. Οι συγκεκριμένοι 13 εργαζόμενοι διαμένουν στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι δεν έχουν λάβει εντολή κίνησης και καλούνται με δικά τους μέσα και δική τους επιβάρυνση να μετακινηθούν για να εργαστούν είτε στο Βόλο, είτε στις Θερμοπύλες, χωρίς σχετική σύμβαση και με την οργανική τους θέση να αφορά στην προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο.

Για όλα τα παραπάνω κάποιοι εξ αυτών ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς κάποιο επίσημο έγγραφο. Μάλιστα, κάποιοι από τους εργαζόμενους ενημερώθηκαν τηλεφωνικά προκειμένου να στείλουν βεβαιώσεις ότι τα σχολεία στις περιοχές που διαμένουν είναι κλειστά, ώστε να μπορέσουν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα