ΕΔΕΥ: Εξακολουθεί να υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου

ΕΔΕΥ: Εξακολουθεί να υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου
SHUTTERSTOCK

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ζητά ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για το μέλλον των ερευνών για ορυκτά καύσιμα στη χώρα μας την εποχή της κλιματικής κρίσης.

«Εξακολουθεί η Ελλάδα να έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να δημιουργεί έσοδα από τους φυσικούς της πόρους» τονίζει η διοίκηση της ΕΔΕΥ στην ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων για το 2020.

Η εταιρία που έχει το ρόλο του θεματοφύλακα των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ελληνικού δημοσίου στην ετήσια έκθεση της επιδιώκει να αποσπάσει μία ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για το μέλλον των ερευνών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας με δεδομένες τις αλλαγές που σημειώνονται ως προς την ενεργειακή πολιτική και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: «Κάποιος πρέπει να σταθμίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια γεωγραφική περιοχή, όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται από τα τουριστικά έσοδα χάρη στην παγκόσμια αναγνώρισή της ως έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο, χάρη στην πολιτιστική κληρονομιά της και την απαράμιλλη εθνική ομορφιά» σημειώνει η διοίκηση της εταιρίας και στέλνει μήνυμα: «Προφανώς και δεν εναπόκειται στην ΕΔΕΥ ΑΕ να καθορίσει ποια είναι η σωστή εξισορρόπηση αυτών των παραγόντων. Πρόκειται για μια απόφαση του ελληνικού λαού και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του».

ADVERTISING

Με αφορμή την αποχώρηση της REPSOL από τις έρευνες στην Ελλάδα αλλά και τη νέα στρατηγική των μεγάλων πετρελαϊκών για «πρασίνισμα» του ενεργειακού τους χαρτοφυλακίου η διοίκηση της ΕΔΕΥ κάνει λόγο για «αβέβαιο και περίπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον»: «Ο τομέας των υδρογονανθράκων υφίσταται τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό του από το ξεκίνημά του πριν από σχεδόν 200 χρόνια, οδηγούμενος από την αυξημένη συνειδητοποίηση, ότι ο κόσμος μας πρέπει επειγόντως να μετατραπεί σε μια πιο βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τον ισπανικό κολοσσό REPSOL, ο οποίος εγκατέλειψε τις έρευνες υδρογονανθράκων σε 14 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και μιλά για τις επιπτώσεις στη δραστηριότητα της: «Αυτό είναι το πολύπλοκο και αβέβαιο επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο η ΕΔΕΥ επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτές και να προωθήσει δραστηριότητες για την απόκτηση αξιόπιστων δεδομένων, σχετικά με το μέγεθος και την εμπορικότητα των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας».

Η ΕΔΕΥ θυμίζοντας τις χαμηλότερες κατά 50% εκπομπές CO2 του φυσικού αερίου σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, την εκτίμηση του ΕΣΕΚ για τη διείσδυση του καυσίμου έως το 2030 κατά 40% στην κατανάλωση υποστηρίζει ότι δεν χάθηκε η ευκαιρία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, να δημιουργεί έσοδα από τους εθνικούς της πόρους και αυτές οι προσπάθειες δεν έρχονται σε αντίθεση με τη φιλόδοξη πράσινη μετάβαση της χώρας, όπως εξελίσσεται».

Σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης υπογραμμίζει αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια αξιοποίησης της ευκαιρίας: «Το έτος 2050 παρουσιάζεται συχνά ως Έτος Στόχος για Μηδενικό Ισοζύγιο Άνθρακα – αν υιοθετήσουμε αυτή την ημερομηνία, το παράθυρο ευκαιρίας της Ελλάδας για δημιουργία εσόδων από τον πλούτο φυσικού αερίου έχει πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα 30 ετών – παρά τον δυνητικό συνεχιζόμενο ρόλο του φυσικού αερίου, π.χ. στην παραγωγή Μπλε Υδρογόνου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυσικό αέριο
SHARE:

24Media Network