Ενεργειακή κρίση: Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ενεργειακή κρίση: Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - LIVE ΕΙΚΟΝΑ
AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνει την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της για την "Κατάσταση της Ε.Ε." στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζωντανά οι ανακοινώσεις για ενέργεια και μέτρα εξοικονόμησης.

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την "Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", εκφωνεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κ. φον ντερ Λάιεν κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, αλλά και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο χρόνο και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την επίτευξη αυτών μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών.

Ιστορικά, η "Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ και αμέσως μετά συζητείται η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το περασμένο έτος, παρουσιάζεται το πρόγραμμά της για το προσεχές έτος και, γενικότερα, το όραμά της για το μέλλον.

Η φετινή ομιλία κρίνεται ως σημαντική, καθώς μία σειρά από θέματα απαιτούν λύσεις και απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως «η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου»

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με κοινοτικό προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος καθημερινά για 3-4 ώρες κατά το διάστημα της αιχμής. Αν και εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των "27" να επιλέξουν εκείνες τις ώρες της μειωμένης κατανάλωσης, εντούτοις και μόνο το γεγονός η εξοικονόμηση φεύγει από τον προαιρετικό χαρακτήρα και γίνεται υποχρεωτική, καταμαρτυρά και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Δείτε LIVE την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

"Όλοι θυμόμαστε εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου όταν ξυπνήσαμε και είδαμε το κακό και τους ήχους από τις σειρές του πολέμου. Δοκιμαζόμαστε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν. Σήμερα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό που θέλει να κάνει ο Πούτιν δεν θα περάσει. Σήμερα, η τόλμη έχει ένα όνομα. Είναι η Ουκρανία. Έχει ένα πρόσωπο. Είναι αυτών που αντιπαρατίθενται στη ρωσική εισβολή. Η μνήμη των θυμάτων", είπε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε πως στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι και η Ολένα Ζελένσκα. Μάλιστα, απευθύνθηκε στη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας: "Δώσατε σε όλους μας ελπίδα. Ελευθερία στην Ουκρανία!".

Εν συνεχεία, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη Ρωσία, λέγοντας πως "η οικονομία της έχει πληγεί και η βιομηχανία της είναι σε διάλυση. Το Κρεμλίνο έφερε την οικονομική καταστροφή. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος γι' αυτή. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Οι κυρώσεις μας στη Ρωσία θα παραμείνουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία", παραθέτοντας και μία σειρά από μέτρα οικονομικής στήριξης στο Κίεβο.

Μάλιστα παραδέχτηκε πως: "ένα μήνυμα από τον πόλεμο αυτό είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε ακούσει όσους γνωρίζουν τον Πούτιν. Όλους τους Ρώσους δημοσιογράφους που είχαν εκθέσει τα εγκλήματά του, αλλά εκδιώχτηκαν από αυτόν".

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε: "Πρέπει να απαλλαγούμε από την ενεργειακή εξάρτησή μας από τη Ρωσία. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προμηθευόμαστε ενέργεια, από αξιόπιστους προμηθευτές, όχι από τη Ρωσία".

"Το να μειωθεί η ζήτηση τις ώρες αιχμής θα επιτρέψει να κρατήσουν περισσότερο τα αποθέματά μας και να μειωθούν οι τιμές. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση ενέργειας. Έπειτα η στοχευμένη βοήθεια είναι κάτι που χρειάζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε ένα ανώτατο όριο για τα εισοδήματα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος. Αυτές οι εταιρείες αυτή τη στιγμή έχουν τέτοια κέρδη που δεν τα είχαν δει ούτε στον ύπνο τους. Μην με παρεξηγείτε. Στην ελεύθερη αγορά καλό είναι να έχει κανείς μεγάλα κέρδη. Τώρα, όμως, μιλάμε για πρωτόγνωρα κέρδη. Επωφελούνται από τον πόλεμο στην πλάτη των καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τα κέρδη πρέπει αν τα μοιραστούν. Να διοχετευτούν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο".

Η πρότασή μας συμπεριλαμβάνει και τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων ηλεκτρικού ρεύματος και θα φροντίσουμε να έχουμε 140 δισ. ευρώ για τα κράτη-μέλη. Αυτά είναι έκτακτα προσωρινά μέτρα μαζί με τη συζήτησή μας για τις τιμές και το πλαφόν στο αέριο. Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του αερίου. Από τη μία θέλουμε ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κρατάμε τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο. Το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην Ε.Ε., από την άλλη δεν θέλουμε να είναι υπερβολικά ακριβό γιατί έτσι γινόμαστε μη ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δικαιολογημένη, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και να αλλάξει η διάρθρωση της αγοράς".

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως "θα δημιουργήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή τράπεζα για το υδρογόνο" που θα βοηθήσει να εγγυηθούμε την αγορά του. Έχουμε δει τους τελευταίους μήνες πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία".

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην οχύρωση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των πυρκαγιών (με την αγορά νέων αεροπλάνων και ελικοπτέρων), καθώς και στην προμήθεια των εμβολίων. Τόνισε, δε, πως 100. δισ. έχουν εκταμιευτεί για τα κράτη-μέλη μέσω του Next Generation EU.

Μάλιστα, στάθηκε στην ανάγκη για "μεγαλύτερη ελευθερία επενδύσεων", αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας με στόχο τα "μεγαλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες".

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, χαρακτηρίζοντάς τη "θρύλο" αλλά και "σταθερή στο καθήκον της" στη διάρκεια των 70 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πόλεμος στην Ουκρανία, Φυσικό αέριο, Ρωσία
SHARE:

24Media Network