Νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος “στήνει” η ΔΕΗ στην Κομοτηνή με καύσιμο φυσικό αέριο

Νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος “στήνει” η ΔΕΗ στην Κομοτηνή με καύσιμο φυσικό αέριο
Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για τις διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό ισοζύγιο οδηγεί τη ΔΕΗ στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που θα "καίει" φυσικό αέριο προκειμένου να διατηρήσει την παραγωγική της βάση.

Ένα ακόμη επενδυτικό σχέδιο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, αυτό της ΔΕΗ, παίρνει «πράσινο φως» από την ΡΑΕ και προστίθεται στα όσα έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί, προκειμένου να διαδραματίσουν την ενεργειακή γέφυρα μέχρι την πλήρη επικράτηση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, χορηγείται στην ΔΕΗ άδεια παραγωγής για δημιουργία μονάδας, ισχύος 665 ΜW στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με μέγιστο βαθμό απόδοσης 63% και με έναρξη λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2024.

Στην πράξη το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή γίνεται το 5ο κατά σειρά που παίρνει άδεια από την ΡΑΕ, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι όλα αυτά τα projects πρόκειται και να υλοποιηθούν.

Το πιο προχωρημένο είναι το εργοστάσιο της Mytilineos, ισχύος 826 MW στην Βοιωτία, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021, ενώ σε διαφορετική φάση ωρίμανσης από πλευράς περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων και διαδικασιών βρίσκονται οι μονάδες των :

ΤΕΡΝΑ, 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Elpedison, 826 MW στην Θεσσαλονίκη και

Damco του ομίλου Κοπελούζου, 830 MW στην Αλεξανδρούπολη

Για όλους τους παραπάνω, η τελική επενδυτική απόφαση συναρτάται με μια βασική μεταρρύθμιση: Τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος που θα δώσει την ευκαιρία να εισπράττουν οι μονάδες αποζημίωση για το γεγονός ότι είναι ευέλικτες, και μπορούν να προσφέρουν ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα όταν το έχει ανάγκη.

Συναρτάται επίσης με την όλη λειτουργία του Target Model και με τα «σήματα» που εκπέμπουν οι νέες αγορές όσον αφορά την βιωσιμότητα των μονάδων ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ κατέχοντας μερίδιο γύρω στο 65%-67% στην λιανική του ρεύματος, εφόσον δεν εντάξει νέες μονάδες, θα αντιμετωπίσει σοβαρή υστέρηση στην παραγωγική της βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δαπάνες κάλυψης του πελατολογίου της.

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ

Η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι η διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής που χορήγησε στην ΔΕΗ είναι για 35 χρόνια.

Θα χωροθετηθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο εντός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε έκταση παρακείμενη της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής. Στόχος είναι η λειτουργία της μονάδας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα