Η σκιά της σελήνης στη γη από τη χθεσινή έκλειψη ηλίου – Βίντεο αποκαλύπτει όσα δεν είδαμε

Η σκιά της σελήνης στη γη από τη χθεσινή έκλειψη ηλίου – Βίντεο αποκαλύπτει όσα δεν είδαμε
Η έκλειψη ηλίου στην Πολωνία ap

Βίντεο από τον δορυφόρο της Eumetsat αποτυπώνει τη σκιά της σελήνης πάνω από τη γη, κατά τη χθεσινή έκλειψη ηλίου.

Ορατή ήταν η μερική έκλειψη Ηλίου της 25ης Οκτωβρίου από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα δυτικά μέρη της Ασίας. Όπως γνωρίζουμε οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη, ρίχνοντας τη σκιά της στον πλανήτη μας.

Η έκλειψη της 25ης Οκτωβρίου 2022 αρχικά ήταν ορατή από την Ισλανδία και ολοκληρώθηκε στις ακτές της Ινδίας διασχίζοντας την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στο πέρασμά της. Η Σελήνη κάλυψε στο απόγειο της έκλειψης το 82% του Ήλιου πάνω από το Καζακστάν, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να γίνει σκοτάδι. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε να αρχίσουμε να νιώθουμε την αίσθηση του σκοταδιού στον ουρανό, ο Ήλιος πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% καλυμμένος.

Στην Ελλάδα πολλοί απογοητεύτηκαν γιατί δεν ένοιωσαν ή δεν παρατήρησαν κάτι εντυπωσιακό στον ουρανό χτες το μεσημέρι. Γι αυτούς τους φίλους εξασφαλίσαμε βίντεο από τον δορυφόρο της Eumetsat με την σκιά της σελήνης πάνω από τη γη. Στο βίντεο που ακολουθεί αρχικά εμφανίζεται ένα υπόδειγμα της πορείας της σκιάς του φεγγαριού στη γη και κατόπιν ακολουθεί η πραγματική καταγραφή στο ορατό φάσμα του δορυφόρου. Η σκιά είναι περισσότερο εμφανής στο άνω δεξί άκρο του βίντεο.

Η παραπάνω έκλειψη ήταν η 16η μερική έκλειψη Ηλίου του αιώνα του διανύουμε και η δεύτερη για το 2022, ενώ η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου θα διασχίσει τη Βόρεια Αμερική στις 8 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τη NASA.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα