“Οδυσσέας”: Το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο που προσγειώνεται στο φεγγάρι εδώ και πάνω από 50 χρόνια

Διαβάζεται σε 3'
Odysseus
Odysseus 2024 Intuitive Machines via AP

H αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη εμπορική επιχείρηση που έστειλε με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη. Όσα γνωρίζουμε για τον “Οδυσσέα”.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή στη Σελήνη της Intuitive Machines, μίας αμερικανικής εταιρείας με έδρα το Χιούστον. Έτσι, ο “Οδυσσέας” έγινε το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο που προσγειώνεται στο φεγγάρι εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Το σεληνιακό σκάφος προσεδάφισης “Odysseus“, με το παρατσούκλι “Odie” ή IM-1, προσγειώθηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης και αν και χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να διαπιστώσουν οι ελεγκτές ότι το σκάφος είχε προσγειωθεί, αλλά τελικά ελήφθη σήμα.

“Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, χωρίς αμφιβολία, είναι ότι ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης και μεταδίδει”, ανακοίνωσε ο διευθυντής της πτήσης Tim Crain.

Η προσελήνωση του “Οδυσσέα” αποτελεί μία σημαντική στιγμή, όχι μόνο για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος αλλά και για το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ γενικότερα, καθώς η Intuitive Machines έσπασε το φράγμα της απουσίας μισού αιώνα των ΗΠΑ από την επιφάνεια της Σελήνης.

Ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson συνεχάρη την Intuitive Machines χαρακτηρίζοντας την αποστολή “θρίαμβο“.

“Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη”, είπε. “Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια εμπορική εταιρεία -μια αμερικανική εταιρεία- ξεκίνησε και άνοιξε τον δρόμο για εκεί πάνω. Και σήμερα είναι η ημέρα που δείχνει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών συνεργασιών της NASA”.

Ο “Οδυσσέας” προσγειώθηκε στις 23:23 GMT. Αρχικά, δεν υπήρχε κανένα σήμα από το ρομπότ με την αγωνία να αγγίζει κόκκινο και να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προσελήνωση του σκάφους. Μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο, η Intuitive Machines ανέφερε ότι ο “Οδυσσέας” στέκεται όρθιος και στέλνει δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών.

Ο τόπος προσγείωσης ήταν ένα έδαφος με κρατήρες δίπλα σε ένα ορεινό συγκρότημα ύψους 5 χιλιομέτρων, γνωστό ως Malapert. Πρόκειται για το νοτιότερο σημείο της Σελήνης που έχει επισκεφθεί ποτέ διαστημικό σκάφος, στις 80 μοίρες νότια.

Βρίσκεται στον κατάλογο των περιοχών όπου η NASA, όπως αναφέρει το BBC, εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αστροναύτες αργότερα αυτή τη δεκαετία στο πλαίσιο του προγράμματός της Artemis.

Μια έρευνα-κλειδί στη Σελήνη θα είναι αυτή που εξετάζει τη συμπεριφορά της σεληνιακής σκόνης, την οποία οι αστροναύτες του Apollo θεώρησαν σοβαρή ενόχληση, καθώς γδέρνει και μπλοκάρει τον εξοπλισμό τους.

Οι επιστήμονες του οργανισμού θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η σκόνη εκτοξεύεται από τα σκάφη προσγείωσης και αιωρείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, προτού κατακαθίσει ξανά κάτω.

FILE - This photo provided by Intuitive Machines shows the company's IM-1 Nova-C lunar lander in Houston in October 2023. The private U.S. lunar lander reached the moon and eased into a low orbit Wednesday, Feb. 21, 2024, a day before it will attempt an even greater feat _ landing on the gray, dusty surface. (Intuitive Machines via AP, File)

Η Τέχνη στο διάστημα

Τη “βόλτα” του στη Σελήνη εκτός από τον “Οδυσσέα” κάνει όμως και ένα έργο τέχνης.

Πρόκειται για το γλυπτό με την ονομασία “Moon Phases” του Αμερικανού καλλιτέχνη Jeff Koons το οποίο αποτελείται από 125 μικρές μπάλες από ανοξείδωτο ατσάλι, οι οποίες αναπαριστούν τις διάφορες φάσεις της Σελήνης κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα