Το “τεστ του σκόρδου” για να αποφύγουμε τον κορονοϊό

Το “τεστ του σκόρδου” για να αποφύγουμε τον κορονοϊό
Shutterstock

"Αν μπορείς να μυρίσεις το μεσημεριανό γεύμα του φίλου σου" είναι πολύ κοντά, υποστηρίζει επιστήμονας, προτείνοντας το μήνυμα για αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού "απόσταση, απόσταση, χέρια".

Το τεστ της “απόστασης αναπνοής σκόρδου” πρέπει να κάνουμε για να αντιλαμβανόμαστε εάν είμαστε αρκετά κοντά σε άλλο άτομο για να γίνει μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Ο Δρ Julian Tang, σύμβουλος ιολόγος στο Leicester Royal Infirmary και συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ), τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές πρέπει να “επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αερομεταφερόμενη μετάδοση”.

Ερωτηθείς εάν η εστίαση στο πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση είναι λάθος, είπε ότι η έμφαση δεν είναι σωστή. Μιλώντας στο Sky News, είπε: “Άρα το μήνυμα “χέρια, πρόσωπο, απόσταση”, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι πραγματικά “απόσταση, απόσταση, χέρια”. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται αυτός ο ιός είναι πραγματικά σε απόσταση συνομιλίας, εντός 1 μέτρου.

“Όταν μιλάτε σε έναν φίλο ή μοιράζεστε τον ίδιο αέρα όταν ακούτε τον φίλο σας να μιλάει, το αποκαλούμε απόσταση αναπνοής σκόρδου. Επομένως, εάν μπορείτε να μυρίσετε το μεσημεριανό γεύμα του φίλου σας, εισπνέετε μέρος αυτού του αέρα, καθώς και κάθε ιό που εκπνέετε μαζί του. Και γι ‘αυτό λέμε ότι η μάσκα είναι καλή, η κοινωνική απόσταση είναι καλή, αλλά το εσωτερικό αερομεταφερόμενο περιβάλλον πρέπει να βελτιωθεί και αυτό μπορεί να γίνει με εξαερισμό”.

Το άρθρο στο BMJ τόνισε τη σημασία της μετάδοσης του ιού μέσω αερολύματος. Οι συγγραφείς, από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο Νάπιερ του Εδιμβούργου και το Virginia Tech στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι “τα μικρότερα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες”.

Και προσθέτουν: “Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν σε ένα δωμάτιο με παράθυρα που δεν μπορούν να ανοίξουν ή δεν διαθέτει σύστημα εξαερισμού”.

Το άρθρο συνεχίζει: “Είναι πλέον σαφές ότι ο Sars-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ατόμων σε κοντινή απόσταση μέσω εισπνοής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πραγματοποιείται μετάδοση μέσω επαφής με επιφάνειες ή σε αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αλλά αυτές οι διαδρομές μετάδοσης είναι λιγότερο σημαντικές κατά τη διάρκεια σύντομων καθημερινών αλληλεπιδράσεων κατά τη συνήθη απόσταση συνομιλίας 1 μέτρου. Η μετάδοση του Sars-CoV-2 μετά την επαφή με επιφάνειες θεωρείται πλέον σχετικά ελάχιστη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα