Η κοινοβουλευτική μοιρασιά της Ν.Δ και ένας φλύαρος λομπίστας

Όταν η πολυλογία δείχνει δείχνει ανασφάλεια και οι γαλάζιες αντιφάσεις στην Βουλή

Καθυστερήσεις και βιασύνες

Η άρση ασυλίας για την Ρένα Δούρου έγινε χθές … «τσατρα – πάτρα». Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αξιοποίησε νομότυπα την δυνατότητα του κανονισμού και βασισμένος ουσιαστικά σε μια πολιτική συμφωνία «έτρεξε» την διαδικασία δίχως προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής. Γιατί απλούστατα αυτή δεν έχει ακόμη συσταθεί. Επίσης η ψηφοφορία έγινε μέσω έγερσης αφού οι βουλευτές δεν έχουν προμηθευθεί τις ηλεκτρονικές τους κάρτες για να ψηφίσουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καθυστέρηση στην συγκρότηση των επιτροπών της Βουλής και των προεδρείων τους, που έγινε στο παρα πέντε χθές, έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κυβερνητική βιασύνη να ψηφίσει δύο νομοσχέδια: Ένα για την ψήφο των απόδημων που κατατέθηκε και ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Να υποθέσουμε ότι η συγκρότηση των προεδρείων των Επιτροπών καθυστέρησε γιατί είχε να κάνει με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας; Το 2019 – θυμίζουμε – ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «βολέψει» σε τέτοιες θέσεις σχεδόν όλους τους «καραμανλικούς» βουλευτές. Για να έχουν κι αυτοί ένα – σχετικά «ανώδυνο» – αξίωμα. Φαίνεται πως πλέον η ηγετική ομάδα της Ν.Δ να θέλει να ελέγχει τα πάντα δίχως να αναζητεί πολλές – πολλές ισορροπίες. Λίγες μόνον με στελέχη που θεωρούνται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην πλέον κρίσιμη θέση, δηλαδή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας είναι χαρακτηριστική των προθέσεων.

Δεν πάει καλά

Εντωμεταξύ μάλλον δεν πάει και τόσο καλά η προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Βουλής, σχετικά με την «τριχοτόμηση» των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα έδρανα της Βουλής. Γι αυτό επανέφερε χθες το θέμα ο Πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως δήλωσε «έχουμε καταθέσει έγγραφο, έχουμε κάνει δημόσια παρέμβαση και δεν έχουμε λάβει απάντηση! Επίσης, πέρα από το ότι επιλέχθηκε αυτό και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ (στα δύο και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ), υπάρχει και ένα άλλο θέμα: Δεν έχει σεβαστεί και δεν έχει τηρήσει τον κοινοβουλευτικό κανόνα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι όπως είναι τα κοινοβούλια παγκοσμίως θα έλεγα, στην κατανομή των πολιτικών ομάδων στο κοινοβούλιο».

Για να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε για μία ακόμη φορά τον Κώστα Τασούλα.

Ενδιαφέρον

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από το ΚΚΕ για τους λόγους που ωθούν την κυβέρνηση να φέρνει άρον-άρον και κατακαλόκαιρο για ψήφιση στην Βουλή του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «ίσως συνδέεται και με την άλλη βιασύνη της, δηλαδή τον σχεδιασμό να προχωρήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με αμερικανο-ΝΑΤΟική εποπτεία, αναζητώντας πολιτικές εφεδρείες και παίζοντας απαράδεκτα παιχνίδια στις πλάτες και των ομογενών».

Προφανώς και το ΚΚΕ «μαντεύει» αυτό που όλοι βλέπουν: Πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για κάποιο «μεγάλο άλμα» στα ελληνοτουρκικά. Όπως και ότι γνωρίζει πως αυτό δεν θα γίνει δίχως πολύ επικίνδυνες αναταράξεις. Τόσο ευρύτερα πολιτικά, όσο και στο εσωτερικό του.

Λομπίστας

Αυτό κι αν είναι φλυαρία: 522 λέξεις για να πεις πως «είμαι λομπίστας»…

Θύμα

Θύμα του «αριστερόμετρου» συνεχίζει να δηλώνει η πρώην βουλευτής του Μέρα 25 Μαρία Απατζίδη. Λόγω της κριτικής που υφίσταται από πρώην συντρόφους της για την επιλογή της να κατέλθει υποψήφια στον Δήμο Μενιδίου. Όπως αναφέρει «δέχομαι κριτική επειδή αποφάσισα να στηρίξω την αντιπολίτευση στο δήμο που μεγάλωσα και ζω, την αντιπολίτευση απέναντι στον σημερινό δήμαρχο και εκλεκτό του Μαξίμου και του συστήματος Μητσοτάκη».

Βέβαια δεν το λές και μικρολεπτομέρεια το ότι ο επικεφαλής της παράταξης με την οποία εκτίθεται η Μαρία Απατζίδη, έχει ως επικεφαλής τον Χρήστο Ηλιάδη που ήταν πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Ότι και αν πει είναι δύσκολο να πείσει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα