Τα “πανηγύρια” της Κεραμέως και η εξυπηρέτηση στον Λοβέρδο

Όταν η υπουργός Παιδείας χαίρεται που μια ακόμη απεργία εκπαιδευτικών "βγήκε" παράνομη και ο Κώστας Τασούλας παραχωρεί στον Ανδρέα Λοβέρδο το βήμα της Βουλής για να μιλήσει περί Novartis

Και η Κεραμέως πανηγυρίζει

Κανένας υπουργός με στοιχειώδη συναίσθηση της σχέσης του με την κοινωνία δεν θα πανηγύριζε, επειδή μια φορά το μήνα προσφεύγει δικαστικά εναντίον μιας απεργίας εργαζομένων. Δεν φαίνεται να ισχύει όμως για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Με ανάρτηση της στο twitter δεν έκρυψε τον …ενθουσιασμό της. Όπως έγραψε «παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο και η απεργία της ΑΔΕΔΥ -όπως και η πανομοιότυπη της ΔΟΕ-για το νέο θεσμό του μέντορα που υποστηρίζει τους νέους εκπαιδευτικούς». Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι προσπάθειές μας όλες έχουν ένα στόχο: την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η Παιδεία αλλάζει».

Αναμφίβολα «η Παιδεία αλλάζει». Όμως όπως λένε καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές αλλάζει προς το χειρότερο. Έτσι το μόνο που έχει μείνει στην Νίκη Κεραμέως είναι η … επιβεβαίωση από τα Πρωτοδικεία που συνεχώς επιστρατεύει για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις. Να θυμίσουμε πάντως στην υπουργό πώς τα δικαστήρια δεν την χειροκροτούν. Απλά εφαρμόζουν τον «απεργοκτόνο» νόμο που ψήφισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον οποίο μοιράζονται – ως γνωστόν- κοινά οράματα.

Παρεμπιπτόντως ελπίζουμε να είναι αναληθείς οι φήμες που θέλουν το υπουργείο Παιδείας, να «ψήνει» νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην …μέση της χρονιάς.

Έβαλαν τον …υποκλοπέα να ρωτάει

Το ότι στην χθεσινή παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη ενώπιον της Επιτροπής PEGA ο συντονιστής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου μετέχει και η Ν.Δ) Χουάν Ιγνάσιο Αλβάρεζ είχε …πάρει τα «σκονάκια» του από την ελληνική κυβέρνηση ήταν φανερό. Γιατί είναι λίγο δύσκολο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, να κάνει ερωτήσεις με διατύπωση ανάλογη με αυτή του …. βουλευτή της Ν.Δ Δημήτρη Μαρκόπουλου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Θα έπρεπε πάντως να το σκεφτούν λίγο καλύτερα, όσοι αποφάσισαν να στήσουν έτσι το επικοινωνιακό «κόλπο». Όχι τίποτε άλλο μα γιατί ο Χ.Ι Αλβάρο βαρύνεται και ο ίδιος με κατηγορίες για υποκλοπές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα για την παρακολούθηση Καταλανών βουλευτών. Όποτε είχε και τους δικούς του προσωπικούς λόγους για «την πέσει» κατά το κοινώς λεγόμενο στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σπόντες από το Γραφείο Προϋπολογισμού

Άφησε τις σπόντες του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023, παρότι έχει κατατεθεί μόνον το προσχέδιο του. Πέρα από το …γενικώς παραδεκτό, ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός είναι μάλλον απίθανο να εκτελεστεί ως έχει, έκανε και πολύ συγκεκριμένες αναφορές.

Αρχικά επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ που λέει πως τα δημόσια έσοδα αυξάνονται λόγω της ακρίβειας. Όπως αναφέρει το Γραφείο στην έκθεσή του «ο υψηλός πληθωρισμός λειτουργεί και ευνοϊκά, τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». Φαίνεται όμως πως πιστεύει πως τα 3,5 δις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη όπως και το 1 δις αποθεματικό που προβλέπονται για την ενεργειακή ακρίβεια δεν θα φτάσουν. Έτσι αναφέρει πως η μόνη λύση θα είναι «μια αύξηση της φορολογίας των κερδοφόρων επιχειρήσεων ή, ισοδύναμα, μια μείωση στο πλαφόν της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος».

Δύο μέτρα που σίγουρα δεν θα …σκορπίσουν χαμόγελα στις επιχειρήσεις παρόχους. Αυτό είναι βέβαιο.

Δίπλα στον Μητσοτάκη ο Λάτσης

Τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης της Lamda Development στο Ελληνικό θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου (που αλλού στο ακίνητο του πρώην Αεροδρομίου), στην οποία χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Η είδηση ωστόσο είναι αλλού, καθώς στην τελετή θα παραστείτε (σε μια από τις σπάνιες εν Ελλάδι εμφανίσεις του) και θα απευθύνει ομιλία ο δρ Σπύρος Λάτσης, βασικός μέτοχος της εταιρείας και ουσιαστικός ιδιοκτήτης της επένδυσης.

Στη συγκυρία, η τοποθέτηση ενός οικονομικού παράγοντα έχει τη σημασία της και ίσως τα μηνύματα της…

Άλλο Ανδρουλάκης, άλλο Λοβέρδος

Θα θυμάστε ίσως τον Γενάρη του 2022 την κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον (νεοεκλεγέντα) πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κώστα Τασούλα. Αφορμή ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε αρνηθεί στο Κίνημα Αλλαγής (έτσι λέγονταν ακόμη) την παραχώρηση αίθουσας της Βουλής για την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος. Τελικά μετά από πιέσεις όλων των πτερύγων της Βουλής παραχωρήθηκε η αίθουσα.

Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που αντιμετώπισε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός φαίνεται πως ζήτησε ειδική άδεια από τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να μιλήσει επί 1 δεκάλεπτο για την αθώωσή του στην υπόθεση της Novartis. Παρότι συζητούνταν ένα άσχετο νομοσχέδιο για τον κώδικα δημοσίων εσόδων.

Η άδεια δώθηκε δίχως αντιρρήσεις. Κάτι που επιβεβαίωσε στην ομιλία του και ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε «ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τασούλα που κατάλαβε ότι δεν γίνεται σε μία πολιτική περιπέτεια η αρχή να είναι απολύτως δημόσια, με μεγάλο πολιτικό ακροατήριο και το τέλος να είναι σιωπηλό».

Εμείς τι άλλο να πούμε; Οι προτιμήσεις φαίνονται…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα