Τι μυρίζει τελικά ο Μητσοτάκης και ο κτηνίατρος της Ν.Δ

Η μύτη του πρωθυπουργού (που μυρίζει εκλογές) συνεχίζει να τυρρανά πρωτίστως τα στελέχη της Ν.Δ, ενώ το κυβερνών κόμμα κάνει ότι μπορεί μήπως και βρει κανέναν που να στηρίζει το νομοσχέδιο για την "ιδιωτικοποίηση" των γιατρών του ΕΣΥ.

Οι μυρωδιές… του Χειμώνα

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίστηκε την Κυριακή σε «πρωϊνάδικο» και να «απάντησε» στα social media σε σατυρικό ιστότοπο, όμως από τα μυαλά των «παροικούντων» δύσκολα θα φύγει η «ατάκα της Καλλιθέας». Ο λόγος για την αναφορά του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην αθηναϊκή γειτονιά την Παρασκευή σύμφωνα με την οποία «μύρισε εκλογές».

Πώς να το κάνουμε, οι «μυρωδιές» είναι λέξη που συνδέεται με την άνοιξη, δηλαδή την εποχή που ο Κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει εκλογές. Όχι με τον χειμώνα που και επισήμως «μπαίνει» τις επόμενες μέρες. Έτσι ακόμη και στην Ν.Δ λένε πως ένας πρωθυπουργός δεν λέει μια τέτοια φράση χωρίς να εννοεί κάτι. Πάντως οι γνώμες είναι διχασμένες: Οι μισοί θεωρούν πως οι πρόωρες είναι ήδη στην σκέψη του Μητσοτάκη (βλέποντας και πρωτοσέλιδα εφημερίδων που …συνεχίζουν να είναι επιθετικά, ενώ δεν θα έπρεπε). Οι άλλοι μισοί πως επαναλαμβάνεται το παιχνιδάκι του περασμένου καλοκαιριού: Τότε που ο πρωθυπουργός άφησε εσκεμμένα να «σέρνεται» το σενάριο των εκλογών το Φθινόπωρο μόνον και μόνον για να …μετρήσει αντιδράσεις και στο τέλος να υπογραμμίσει την «θεσμικότητά» του.

Θεσμοί και «Θεσμικοί»

Μια φορά η «θεσμικότητα» είναι το τελευταίο πράγμα που θα δούμε σήμερα στην πολυθρύλητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εκεί όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο μόνος που θα προσέλθει θα είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης (άντε κι ο Γιάννης Λαβράνος) με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με το Predator (Φέλιξ Μπίζιος, Ταλ Ντίλιαν) να μας …στέλνουν χαιρετίσματα από τις πόλεις του εξωτερικού που θα βρίσκονται.

Μην απορήσετε πάντως αν τελικά η συνεδρίαση …τιναχτεί στον αέρα. Μια και αναμένεται να μετάσχουν βουλευτές της Ν.Δ «ειδικοί» στο να οξύνουν τα πνεύματα, ενώ την γενική «θεσμική» εποπτεία θα έχει ο πρόεδρος της Βουλης Κώστας Τασούλας. Που πολύ θα ήθελε να απαλλαγεί από την «κακή συνήθεια» της αντιπολίτευσης να συγκαλεί την επιτροπή κάθε μήνα με τους μάρτυρες που επιθυμεί.

Ποιός;

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι το ποιός βουλευτής της Ν.Δ θα αποδεχθεί να αντικαταστήσει στην Επιτροπή Θεσμών τον Κώστα Τζαβάρα, εφόσον επιβεβαιωθούν όσα διέρρευσαν από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτομάτως αποκτά την ιδιότητα του “ανθρώπου του Μητσοτάκη” και του “πρόθυμου” να βοηθήσει σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως αυτό των υποκλοπών. Για να δούμε ποιός θα ειναι ο τυχερός…

Η Ν.Δ αναζητώντας γιατρούς …βρήκε κτηνίατρο

Μεγάλες δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει μια συνδικαλιστική οργάνωση γιατρών έναν ιατρικό σύλλογο, οτιδήποτε, που να στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως ένα τέτοιο νομοθέτημα χρειάζεται και κάποιους να το χειροκροτήσουν, σήμερα που θα ξεκινήσει να συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έτσι – όπως επισημαίνει η παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών- η κυβέρνηση « ανακοίνωσε πως θα κουβαλήσει ως “φορείς” τον πρύτανη ΕΚΠΑ που εκφράζει πεντέξι αρχιΚαθηγητάδες Ιατρικής και τον πρύτανη ΑΠΘ που είναι … κτηνίατρος». Μάλιστα η παράταξη συνεχίζει λέγοντας πως αυτοί που θα εμφανιστούν ως εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας είναι «μια χούφτα αρχιΚαθηγητών Ιατρικής του ΕΚΠΑ» οι οποίοι «καίγονται για το β’ μέρος του άρθρου 10 ώστε να δίνουν “νομίμως” οι ίδιοι άδεια στους εαυτούς τους μέσω Συγκλήτου χωρίς να ρωτούν ουτε καν την διοικηση του νοσοκομειου για να την κοπανάνε όποτε γουστάρουν από το δημόσιο νοσοκομείο για κονόμα στον ιδιωτικό τομέα». Αναφέρεται μάλιστα ότι «τον Σεπτέμβριο 2021 κηρύξαν μονομερώς λιποταξία από την περίθαλψη ασθενών της πανδημίας».

Στόχευσε ΠΑΣΟΚ η Γκάγκα

Πάντως το «μεγάλο όπλο» στην πολιτική και επικοινωνιακή προσπάθεια της Ν.Δ να «περάσει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι άλλο από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Ακριβώς γιατί ή ίδια αναδείχθηκε και καταξιώθηκε ως γιατρός του ΕΣΥ. Προφανώς κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι στην πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν αυτή που εμφανίστηκε και όχι ο Θανάσης Πλεύρης.

Το μόνον βέβαιο είναι πως η Μίνα Γκάγκα έχει αποφασίσει να κοντράρει αλλά και να «προβοκάρει» το ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς πώς να εξηγηθούν κάποιες ατάκες της; Όπως αυτή σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΥ, πράγματι έγινε από τον κ. Αυγερινό και τον κ. Γεννηματά, αλλά, ο πρώτος που το είχε σκεφτεί ήταν ο κ. Δοξιάδης (σ.σ Σπ.Δοξιάδης υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974)». Επίσης ανέφερε αναφορικά με την κριτική για την μετατροπή των γιατρών του ΕΣΥ σε ιδιώτες πως «το 2012 επί υπουργίας Λοβέρδου δόθηκε η δυνατότητα να γίνεται σύμβαση με μπλοκάκι με ιδιώτες στα νοσοκομεία».

Βέβαια όπως κάποιοι σχολίασαν, η προσπάθεια του Σπύρου Δοξιάδη για Εθνικό Σύστημα υπονομεύθηκε …από ένα τμήμα της Ν.Δ παρά την στήριξη του Καραμανλή και «πήγε άπατη», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν τότε υπουργός του … Αντώνη Σαμαρά.

Αλλιώς «ζυγίζουν» τα σκάνδαλα στο ΚΚΕ

Στον Περισσό δεν αδιαφορούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αντιθέτως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και συμμετέχουν στις «αντιπολιτευτικές» πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το θέμα. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται πως θεωρούν αυτή την υπόθεση το «μέγα-σκάνδαλο» επί διακυβέρνησης Ν.Δ. Στην θέση αυτή πιστεύουν ότι δικαιωματικά βρίσκεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

Το κατέδειξε άλλωστε και η ομιλία που έκανε στην Εύβοια ο Δημήτρης Κουτσουμπας με ελάχιστες αναφορές στις παρακολουθήσεις. Αντιθέτως για τις εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ είχε να πει πολλά. Όπως τόνισε «η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Σκορπάει δεκάδες εκατομμύρια για να οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση και να παραδώσει έναν πλούτο δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο, όπως αυτό φάνηκε από το εξευτελιστικό τίμημα στις προσφορές που δόθηκαν στο διαγωνισμό».

Ενδιαφέρον είχαν και οι επισημάνσεις του για τις δυνατότητες της ίδιας της επιχείρησης. Όπως τόνισε «η ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι, αλλά είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση». Συγκεκριμένα είπε πως «είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων και η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, γεγονός που τα κάνει δυσεύρετα σε όλο τον κόσμο».

Πρόκειται για μία τοποθέτηση πολύ συγκεκριμένη, με στοιχεία και δεδομένα. Η οποία συνοδεύεται μάλιστα με μια λεπτομερή πρότασ για την επανελειτουργία της επιχείρησης. Αυτά – επισήμαινε στέλεχος του χώρου- για όσους εγκαλούν κατά καιρούς το ΚΚΕ ότι τοποθετείται πολιτικά με γενικολογίες και αοριστίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα