Γυμναστήρια: SOS από τους επιχειρηματίες – Δύσκολη υπόθεση η μάσκα στην άσκηση

Γυμναστήρια: SOS από τους επιχειρηματίες – Δύσκολη υπόθεση η μάσκα στην άσκηση
Γυμναστήριο Unsplash

Ο Άκης Συμεωνίδης, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, περιγράφει στο News 24/7 πώς βιώνει ο κλάδος του την κατάσταση, ενώ προτείνει και τρόπους με τους οποίους μπορούν τα γυμναστήρια να ανοίξουν νωρίτερα με ασφάλεια.

Ανοικτό το ενδεχόμενο τα γυμναστήρια να παραμείνουν κλειστά και τον Ιούνιο, σύμφωνα με την κυβέρνση, παρά το ότι η σταδιακή άρση των μέτρων είναι σε εξέλιξη.

Αυτή η πιθανότητα προκαλεί την αντίδραση και τη διαμαρτυρία των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι κρίνουν υπερβολικό το συγκεκριμένο μέτρο, από τη στιγμή που άλλες επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν πολύ νωρίτερα.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων βρίσκουν ακόμα και πρωτότυπους τρόπους για να διαμαρτυρηθούν σε αυτή την απόφαση. Όπως για παράδειγμα έκαναν στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου χρησιμοποιώντας βαράκια και όργανα, οι ιδιοκτήτες σχημάτισαν τις λέξεις ”sos” και ”open” στην αυλή του κτιρίου, ζητώντας το άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Άκη Συμεωνίδη, ιδιοκτήτη γυμναστηρίου της αλυσίδας “Alter” Life, ο οποίος μας περιέγραψε πώς βιώνει αυτός και οι συνάλδελφοί του την κατάσταση, ενώ πρότεινε και τρόπους με τους οποίους μπορούν τα γυμναστήρια να ανοίξουν νωρίτερα με ασφάλεια.

Φωτογραφία από γυμναστήριο (φωτογραφία αρχείου) AP

“Ο κλάδος μας αυτή τη στιγμή δέχεται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα οικονομικά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση, ενώ μέχρι τώρα πήγε πάρα πολύ καλά, είναι υπερβολική στο θέμα των γυμναστηρίων. Ενδεχομένως και από άγνοια. Δεν ξέρουν τι θα γίνει σε αυτούς τους χώρους κι αν θα υπακούσουν όλοι σε νόμους και μέτρα.

Αν κρίνουμε κι από το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, τα γυμναστήρια μπορούν να ανοίξουν και νωρίτερα. Δεν είναι ανάγκη να μας πάνε μετά τις 15 Ιουνίου όπως προσανατολίζεται το Υπουργείο. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και αρχές Ιουνίου βλέποντας την πολύ καλή κατάσταση που είμαστε τώρα. Όταν ανακοινώνονται για παράδειγμα 6 κρούσματα και κανένας θάνατος, νομίζω ότι είναι υπερβολικό να κρατούν τα γυμναστήρια κλειστά, ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν με περιορισμούς.

Βέβαια πρέπει να μπουν περιορισμοί, δεν μπορούν να ανοίξουν έτσι. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και δεδικασμένα από άλλες χώρες που μπορούμε να παραδειγματιστούμε. Στη Γερμανία για παράδειγμα άνοιξαν με έναν ασκούμενο ανά 7 τετραγωνικά μέτρα, ενώ απαγορεύεται οι προπονήσεις πολύ υψηλής έντασης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις και έχουμε κάνει και προτάσεις ως σύλλογος, που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάθε γυμναστήριο είναι να τηρήσει κάποιους κανόνες που λίγο πολύ είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν και για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενάμιση – δύο μέτρων από κάθε ασκούμενο για αρχή. Παράλληλα, μπορούμε να δουλεύουμε με ραντεβού, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ουρές και ο συνωστισμός. Είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω εφαρμογής, να μπορεί ο ασκούμενος να κλείσει κάποια θέση για μία ώρα.

Όταν κάνεις άσκηση δε μπορείς να φοράς μάσκα. Μάσκα θα πρέπει να φοράει υποχρεωτικά ο γυμναστής, αλλά και το προσωπικό. Στην άσκηση η αναπνοή είναι πιο έντονη, υπάρχει εφίδρωση, επομένως η σωστή απόσταση απαιτείται για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γυμναστήριο glomex

Επίσης, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν όλα τα μέσα για απολύμανση των μηχανημάτων. Κάθε φορά που τελειώνει κάποιος την άσκησή του, το μηχάνημα θα πρέπει να απολυμαίνεται για να ασκηθεί ο επόμενος. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν αυτά τα μέτρα. Και ο ίδιος ο κόσμος θα βοηθήσει σε αυτό. Δεν χρειάζεται αστυνόμευση για να ελεγχθεί κάποια επιχείρηση. Αν ο πελάτης από μόνος του δει κάτι λάθος δε θα ξαναπάει και μάλιστα θα το πει και σε άλλους. Επομένως, κάθε ιδιοκτήτης γυμναστηρίου θα θέλει πρώτα απ’ όλα να τηρήσει όλα τα μέτρα ασφαλείας και να είναι σωστός.

Όσον αφορά τις συνδρομές στα γυμναστήρια πιστεύω ότι ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, έτσι ώστε και αυτός να περάσει στην επόμενη ημέρα, αλλά και ο πελάτης να μη μείνει δυσαρεστημένος.

Εμείς επειδή κάνουμε και έρευνες με ερωτηματολόγια στο πελατολόγιό μας, είδαμε πως ο κόσμος θεώρησε σωστό το να μην ανοίξουν αμέσως τα γυμναστήρια. Ήταν καλό που δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου γιατί χρειάζεται και ένα διάστημα δύο εβδομάδων, προκειμένου ο κόσμος να μπει και σε μια κανονικότητα. Ωστόσο κρίνεται ως υπερβολικό το γεγονός ότι μπήκαμε στο έβδομο στάδιο της άρσης των μέτρων. Έχει ακουστεί το να ανοίξουμε μέχρι και 1η Ιουλίου που αυτό όπως καταλαβαίνεται θα είναι τεράστια ζημιά για τους επιχειρηματίες. Από 1η Ιουλίου άλλωστε ο κόσμος ξεκινάει να παίρνει άδειες ή το ξανασκέφτεται και λέει θα πάω από Σεπτέμβρη. Τα έξοδά σου όμως εσένα δεν αλλάζουν, συνεχίζουν να τρέχουν”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα