Υπουργείο Εργασίας: “Πρόστιμα σε e-food και wolt για παράβαση της απαγόρευσης διανομών λόγω καύσωνα”

Υπουργείο Εργασίας: “Πρόστιμα σε e-food και wolt για παράβαση της απαγόρευσης διανομών λόγω καύσωνα”
Άδωνις Γεωργιάδης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή των μέτρων για τον καύσωνα από μεγάλες πλατφόρμες παραγγελίας και διανομής φαγητού, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης.

Την ώρα που οι μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα, και ειδικά σε Ρόδο, Κάρυστο και Αχαϊα, αλλά και τα ερωτήματα για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα ζητούν απαντήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει πυγμή, μοιράζοντας “καμπάνες” σε μεγάλες εταιρείες για παραβάσεις της νομοθεσίας.

‘Έτσι, στο “μικροσκόπιο” για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας δύο μεγάλες πλατφόρμες για την παραγγελία και διανομή φαγητού, την efood και στη Wolt.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.

Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».

Εργασία και delivery

Παράλληλα μιλώντας το πρωί στο ACTION 24 για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων εν μέσω καύσωνα τόνισε:

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη χθεσινή μέρα, σχετικά με την τήρηση του μέτρου να σταματήσουν οι υπηρεσίες delivery στις 12 το μεσημέρι. Δε μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο και να λέω ότι όλα πήγαν καλά, γιατί δεν πήγανε. Όποιοι νομίζουν ότι το κράτος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ότι οι Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τι έγινε χθες, κάνουνε λάθος και θα το διαπιστώσουν πάρα πολύ σύντομα. Όταν ψηφίζεται ένας νόμος και εκδίδεται μια υπουργική απόφαση, το κάνουμε διότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή των εργαζομένων και άρα, εν τη ευρύτερη έννοια, και τα συμφέροντα της επιχείρησης που αν συμβεί κάτι κακό θα πάθει μεγάλη ζημιά. Αν οι επιχειρήσεις αυτές εις γνώσιν τους εκ συστήματος και προκλητικά παραβιάζουν αυτή τη νομοθεσία, θα πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, διότι ειδάλλως δεν έχει νόημα να ψηφίζουμε νόμους».

Επίσης αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στον Τουριστικό κλάδο:

«Με απασχολεί πάρα πολύ πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Δε μιλάμε για “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία, αλλά για κανονικούς εργαζόμενους, δηλωθέντες στην “Εργάνη”, που τους πληρώνουν το μισθό τους, αλλά μετά τη βάρδια τους πάνε να μείνουν σε ένα κατάλυμα που είναι δράμα.

Οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων δεν είναι πολυτέλεια, πρέπει να μπει μέσα στο κόστος του τουριστικού προϊόντος και να ξέρει και ο άνθρωπος που φτιάχνει μια τουριστική μονάδα ή που λειτουργεί μια τουριστική μονάδα ότι είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενό του, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς, ποτέ δεν θα φτάσει το τουριστικό μας προϊόν, στην υψηλή ποιότητα που θέλουμε για να προσελκύουμε τον τουρίστα που θέλουμε. Μετά θα αλλάζουμε συνέχεια εργαζομένους, δεν θα είναι καλά εκπαιδευμένοι, η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη και τελικά το προϊόν μας δεν θα είναι τόσο ανταγωνιστικό. Άρα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτά δεν είναι πολυτέλειες, είναι απαραίτητα στοιχεία μια ανθούσας, ακμαίας και πρωταθλήτριας της τουριστικής βιομηχανίας. Και σε αυτό, θα με δείτε πολύ δραστήριο τους επόμενους μήνες».

Οι εκπτώσεις

Στο μεταξύ, πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ, επιβλήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 “Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων”.

Συγκεκριμένα με βάση την ανακοίνωση:

Επιβάλλεται:

  • Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠλαίσιοCOMPUTERS AEBE».
  • Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».
  • Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «PraktikerHellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Μετά από ελέγχους σε μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών διαπιστώσαμε παραβάσεις που ξεπερνούν τα 1,4 εκατ. ευρώ. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών δεν γίνονται ανεκτές. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν. Δε θα επιτρέψουμε καμία παράνομη πράξη που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό».

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες έχουν δικαίωμα προσφυγών για την ορθότητα επιβολής των προστίμων.

Η ευθύνη των πυρκαγιών με βάση το “επιτελικό κράτος”

Πάντως με βάση αναφορές στο ACTION 24 του υπουργού Εργασίας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα έχουν αναλογίες με ό,τι συμβαίνει σε προηγμένες χώρες.

«Είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει, είναι μία συμφορά, μία καταστροφή. Είναι όμως μία καταστροφή η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί; Υπάρχει σήμερα χώρα και ειδικά χώρα της Μεσογείου που δεν έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε μεγάλες πυρκαγιές; Φέτος για πρώτη φορά έπιασαν φωτιά τα δάση στην Ελβετία και οι Ελβετοί δεν είχαν ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ζητάγανε από τους άλλους, γιατί δεν είχαν ποτέ πυρκαγιές. Στη νέα πραγματικότητα που ζούμε οι πυρκαγιές το καλοκαίρι θα είναι, δυστυχώς, μία αναπόφευκτη πραγματικότητα. Έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα στην ιστορία μας, 30% περισσότερα λειτουργικά εναέρια μέσα από το 2019. Έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως κατά αναλογία πληθυσμού, δηλαδή για ένα κράτος 11 εκατομμυρίων έχουμε το μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που υπάρχει και σε ελικόπτερα και σε αεροπλάνα. Έχουμε έμπειρα πληρώματα και μια έμπειρη πια πυροσβεστική με ικανούς αξιωματικούς.

Εμένα δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία, όμως είναι προφανές ότι εδώ έχουμε και αρκετούς εμπρησμούς. Θα έπρεπε να κοιτάξουμε τη νομοθεσία μας να είναι πολύ πιο αυστηρή, και στις περιπτώσεις εμπρησμού, και στις περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια. Πρώτο και κυρίαρχο μέλημα σε όλο το σχεδιασμό της κυβερνήσεως Μητσοτάκη είναι να μην έχουμε απώλεια ζωών. Γιατί όλα τα άλλα φτιάχνονται. Δεύτερο, είμαστε έτοιμοι, το κράτος είναι παρόν, όλες οι ζημιές καταγράφονται αμέσως, οι αποζημιώσεις δίνονται σε πρώτο χρόνο, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τη μέριμνα του κράτους. Μην ρισκάρετε τη ζωή σας εάν είστε σε πύρινο μέτωπο για να σώσετε υλικά αγαθά, αυτά θα τα ξαναφτιάξουμε, τη χώρα μας θα την ξαναφτιάξουμε, ο τουρισμός θα ξανάρθει, αρκεί να μην πέσουμε σε πένθος ανθρώπινων ζωών», ανέφερε και προσέθεσε:

«Όλα όσα καταστράφηκαν, όλα θα φτιαχτούν. Εγώ για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου έκλεισα ήδη διακοπές στη Ρόδο. Δεν θα αφήσουμε το νησί να πάθει πραγματική ζημιά. Θα πάμε όλοι φέτος στη Ρόδο για να δείξουμε ότι το νησί μας παραμένει πάρα πολύ όμορφο και το τουριστικό του προϊόν παραμένει πάρα πολύ ισχυρό. Ναι, υπήρξε αυτή η φοβερή πυρκαγιά που δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει, και που ακόμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν αυτή τηνπολύ μεγάλη μάχη. Ναι μεν το τουριστικό brand της Ρόδου έχει πάθει ζημιά, από την άλλη όμως υπήρξε μία γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης όχι εύκολη που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την αναγνώριση των ξένων, όχι των Ελλήνων. Το πιο συγκινητικό σε όλη την υπόθεση, είναι οι εκατοντάδες ανθρώπινες ιστορίες τουριστών στο διαδίκτυο, από Ροδίτες που άνοιξαν τα σπίτια τους, τους έδωσαν κατάλυμα, τους έδωσαν τρόφιμα και νερό. Να ξέρετε ότι,η διάδοση αυτών των ιστοριών, θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ρόδου».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα