Μειοψηφία το Δημόσιο στη διοίκηση των ΕΛΠΕ παρά τη στροφή της τελευταίας στιγμής

Μειοψηφία το Δημόσιο στη διοίκηση των ΕΛΠΕ παρά τη στροφή της τελευταίας στιγμής
Φωτό αρχείου: Ελληνικά Πετρέλαια Eurokinissi

Το ελληνικό δημόσιο θα ορίζει τους τέσσερις από τους έντεκα συμβούλους. Σε κάθε περίπτωση χάνει την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε μέχρι σήμερα.

Αναβλήθηκε χθες για την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 η Γενική Συνέλευση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,5% των μετοχών του Ομίλου. Η απόφαση ελήφθη παρότι υπήρχε απαρτία με το 88,95% των μετόχων να παρίσταται.

Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να θεωρεί πως από τη στιγμή που ο νόμος δίνει το δικαίωμα της επιλογής ώστε οι μέτοχοι να επιλέγουν τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. θα ήταν προτιμότερο για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου να ακολουθηθεί αυτή η οδός και όχι να εκλέγονται όλα τα μέλη από τη Γενική Συνέλευση, όπως προτείνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ προς τα ΕΛ.ΠΕ είναι το ελληνικό δημόσιο να ορίζει τα 2/5 των μελών του Δ.Σ., δηλαδή τους τέσσερις από τους 11. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η πρόταση φαίνεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα λαμβάνοντας υπόψη και την επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης περί απεμπόλησης των δικαιωμάτων του δημοσίου από το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις η πλευρά Λάτση (Paneuropean Oil & Industrial Holdings) είναι πολύ πιθανόν να αποδεχθεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των εργαζομένων, πηγές αναφέρουν πως τελικά αυτή θα περιοριστεί μόνο στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου και όχι στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης των ΕΛΠΕ

Η σημερινή αναβολή προέκυψε μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στις εισηγήσεις που ετέθησαν για ψηφοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία για να τηρήσει τις προθεσμίες του νόμου ανέβαλε τη Γενική Συνέλευση για τις 28/5, όπως ήταν και το αίτημα του μετόχου.

  • Οι τροποποιήσεις αφορούν εναλλακτικές επιλογές για τη συμμόρφωση του καταστατικού με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι οποίες επίσης οδηγούν στην πλήρη συμμόρφωση της εταιρίας. Σημειώνεται ότι πέρα της διαφοροποίησης αυτής, και τυχόν νομικές προσαρμογές στα κείμενα των εισηγήσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμά της, δεν υπάρχει άλλη τροποποίηση στην αρχική εισήγηση της Διοίκησης.
  • Ο νόμος παρέχει 2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του ΔΣ. Tο διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Η Διοίκηση έχει την ευθύνη να προτείνει αλλαγές με τις οποίες εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αλλαγές που αποτελούν τις πλέον κατάλληλες για μια εταιρία με δεκάδες χιλιάδες μετόχους.

Η εναλλακτική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ την παραμονή της Γ.Σ

  • Το ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες ενημέρωσε τη Διοίκηση για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ. Αυτό σημαίνει ότι βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου, για αυτό και η Γ.Σ αναβλήθηκε για τις 28/5.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο Μετασχηματισμό της εταιρείας

  • Το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ, αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ.
  • Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα